Suomalaisten ”kansallisjuoman”, lonkeron USA:n valloitus jatkuu – talouslehti Forbes tarttui ilmiöön

Sakari Manninen, Ere Partanen ja Mikael Taipale uskoivat jo toukokuussa mahdollisuuksiinsa menestyä Yhdysvalloissa.

Yhtiön perustajiin kuuluvat Sakari Manninen ja Ere Partanen markkinoivat lonkeroa New Yorkin alueella.

1.8.2019 11:22

Yhdysvaltalainen talouslehti ja mediatalo Forbes kertoo verkkosivuillaan poikkeuksellisen laajasti ”suomalaisten kansallisjuomasta”. Forbesin jutun otsikkona on ”Suomen kansallisjuoma valtaa alaa Yhdysvalloissa”.

Kyseessä on yritys, jonka lonkerosta Ilta-Sanomat kertoi toukokuussa 2018. IS kertoi tuolloin suomalais-amerikkalaisesta The Long Drink Company LLC:stä, joka valmistaa tuotteensa Missourin osavaltiossa paikallisen tislaamon ginistä. 5,5-prosenttisen juoman resepti on Suomesta.

Sakari Manninen, Ere Partanen ja Mikael Taipale uskoivat IS:n jutussa mahdollisuuksiinsa pärjätä. He kehittivät juomaa koemaistelujen avulla.

– Pyrimme tekemään siitä vähän raikkaamman ja vähemmän makean, mutta muuten halusimme pysyä lähellä suomalaisia lonkeroita, Ere Partanen kertoi toukokuussa 2018.

– Suomi ja Pohjoismaat ovat nyt kovassa huudossa Amerikassa, Sakari Manninen huomautti tuolloin.

Markkinoinnin kohteena suomalaisilla olivat erityisesti 25–35-vuotiaat muodikkaat ”trendsetterit”, samat jotka juovat suosittuja pienpanimo-oluita.

Forbesin jutussa Partanen kertoo uskovansa siihen, että kiinnostus maailman onnellisimmaksi maaksi valittua Suomea kohtaan on helpottanut lonkeron myyntiä yhdysvaltalaisille.

– On ollut hauska katsoa tämän kasvua ja olla brändilähettiläänä, ei vain tälle tuotteelle, vaan koko Suomelle, sillä long drinkiä pidetään Suomen kansallisjuomana, Partanen kertoo Forbesin avustajalle Jeannette Hurtille.

Partanen mainitsee myös suomalaisten mainetta saaneet ”omituiset tavat, kuten kalsarikännin”.

IS kysyi New Yorkissa mielipidettä juomasta.

– Tämä on mahtavaa, todella virkistävää. Kesällä tämä tulee olemaan fantastista, Saad Saghir sanoi toukokuussa 2018.

Läpimurto onnistumassa

Osa haaveista näyttää nyt toteutuvan, sillä Forbes arvioi, että noin sadalla asiakastilillä aloittanut yhtiö onnistui kasvattamaan asiakastiliensä määrää noin kahteen tuhanteen.

Yhtiö on Forbesin mukaan saanut suuria jakelijoita tuotteelle Nevadassa, Connecticutissa, Georgiassa, New Jerseyssä ja New Yorkissa.

Yhdysvalloissa myytävän lonkeron tölkki näyttää suomalaisittain tutulta.

Suomessa alkoholikeskustelun ytimessä jo vuodesta 1952

Suomessa päästiin lonkeron makuun olympiavuonna 1952, kun Alko, eli tuolloinen Oy Alkoholiliike Ab, päätti tuoda markkinoille Hartwallin valmistaman, valmiiksi pullotetun pitkän drinkin ravintoloiden tarjoiltavaksi.

Lonkeroista keskusteltiin Suomessa vilkkaasti vuonna 2017–2018, kun alkoholilain pelättiin lisäävän alkoholin kulutusta ja haittoja. Ennen lain voimaantuloa THL arvioi, että alkoholin kulutus nousisi lain myötä. Uuden lain vaikutus on ollut pienempi kuin mitä ennakoitiin.

Vahvojen eli 4,7–5,5-prosenttisten oluiden ja long drink -juomien myynti kyllä lisääntyi merkittävästi vuodesta 2017 vuoteen 2018, mutta alle 4,7-prosenttisten juomien ja erityisesti keskioluen myynti vastaavasti vähentyi. Vahvasta oluesta ja long drink -juomista ei tullut kaupan tarjoustuotteita Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?