”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

Kalevi Keihäsen Keihäsmatkat teki etelänlomista koko kansan huvia.

Julkaistu: 15.7.2019 16:23

Matkailuyrittäjä Kalevi Keihänen vei suomalaiset seuramatkoille auringon, meren ja halvan viinan äärelle.

Kalevi Keihäsen järjestämillä Keihäsmatkoilla on yhä legendaarinen maine. Seksimatkoiksikin niitä monet kutsuivat.

Keihäsen ja hänen yrityksensä Keihäsmatkojen kulta-aika oli 1960–1970-lukujen taitteessa.

Vielä tänäänkin monissa tölleissä muistetaan Keihäsen järjestämiä etelänmatkoja, jotka olivat tavallisille duunareille ensimmäinen mahdollisuus päästä ulkomaille, auringon, meren ja halvan viinan äärelle.

Herrat reissasivat ykkösluokassa, mutta köyhä kansa pääsi seuramatkoille: ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle”, mainokset huusivat.

Keihäsen kultakausi kesti vain muutaman vuoden. Yritys ajautui uskaliaiden lentokonehankintojensa ja öljykriisin vauhdittamana konkurssiin, kun pankki lopetti luotottamisen.

Keihäsen yritys oli markkinahäirikkö, minkä vuosi Matkatoimistoyhdistyksen ja Keihäsen välillä oli jatkuvaa skismaa.

Ennen Keihästä vuosittain tehtiin vain noin 20 000 etelänmatkaa, mutta määrä moninkertaistui muutamassa vuodessa. Keihänen sai jopa kolmasosan markkinoista ja hänen matkoilleen osallistui lähes 100 000 matkustajaa parhaina vuosina.

Konkurssihetki keväällä 1974 jäi erityisesti 1 800 suomalaiselle muistiin: he jäivät ulkomaille odottelemaan kotiin pääsyä. Työpaikkoja konkurssi vei 200.

Kalle ja Tuovi Keihänen tulossa Bahamasaarilta.

Kalevi Keihänen esittelee tulevan seksikylänsä suunnitelmia Kihniön maisemissa vuonna 1969.

Lapin sodan veteraani Keihänen oli itseoppinut yrittäjä. Bisneksensä kihniöläisen sekatavarakauppiaan poika aloitti 1950-luvulla järjestämällä urheilumatkoja. Myöhemmin Keihäsellä oli autovuokraamo, kunnes hän perusti Matkatoimisto Keihäsmatkat Oy:n.

Värikkäät markkinointitempaukset tarvitsivat julkaisualustan, ja sellaisena oli Urpo Lahtisen Hymy-lehti.

Lehtikustantaja Lahtinen oli myös Keihäsen liikekumppani. Kaksikko rakennutti muun muassa ensimmäiset laskettelurinteet Nilsiän Tahkovuorelle.

Keihäsmatkojen konkurssi ei lannistanut Keihästä. Uusi yritys suunnitteli seksikylää Kihniöön, mutta kiinteistöjen kohtalona oli lopulta pakkohuutokauppa.

Konkurssejakin ikävämpiä asioita oli edessä, kun Keihänen tuomittiin veropetoksesta. Tuomion sai myös hänen vaimonsa.

Hymyn sivuilta tuttu Monsieur Mosse (vas) Tuovi ja Kalevi Keihäsen kanssa Fennoskandian hotellilla Mallorcan Palmassa vuonna 1973.

Suomalaisia turisteja palveleva hotelli Mallorcalla keväällä 1973. ”Voitte lukea Helsingin Sanomat Henrin baarissa joka ilta (jos tulee)” ja ”täällä kitaran soittoa joka ilta”, seinällä luvataan.

Matkailun lisäksi Keihänen jätti jälkensä elokuviin ja musiikkiin. Irwin Goodman lauloi Keihäsestä ja Juha Watt Vainion sanoituksissa on viittauksia Keihäsmatkoihin. Timo Koivusalon elokuvassa Rentun ruusu on Keihästä esittävä roolihenkilö.

Kalevi Kalemaan kirja Hymyn maa kertoo Urpo Lahtisen elämästä, josta ei voi kertoa ilman Keihästä.

Hymy-lehti lennätti Keihäsen junailemalla lukijamatkalla äitejä Mallorcalle. Vuonna 1971 matkalla vihittiin kymmenen kilometrin korkeudessa 15 kihlaparia avioliittoon.

Elämään jääneen sanonnan mukaan Lahtinen opetti kansan lukemaan aikakausilehtiä ja Keihänen matkustamaan.

Keihäsmatkojen päälentoemäntä Pirkko Lönnqvist Kalevi Keihäsen kanssa yhtiön komeassa lentokoneessa vuonna 1972.

Keihäsmatkojen päälentoemäntä Pirkko Lönnqvist palveli yritystä koko sen toiminnan ajan. Hän kuvailee vuosia mahtaviksi.

– Meno oli erilaista kuin muilla yhtiöillä. Hauskaa oli!

– Kerran Englannista lähteneen koneen ruuma oli täynnä kaneja, joita Keihänen hankki farmilleen Kihniöön. Matkustamo oli täynnä kutsuvieraita. Siellä vain kilisteltiin koko matka, muistelee päälentoemäntä matkaseurueita.

Vieraille tarjottiin lennoilla aina alkupaukut firman piikkiin, ja sen jälkeen matkustajat maksoivat itse juomansa. Keihäsmatkojen suosutuin juoma oli konjakki.

Päivä, jolloin Keihäsmatkat joutui konkurssiin, on jäänyt Lönnqvistille lähtemättömästi mieleen.

– Olin lähdössä lennolle, kun tuli soitto, että kaikki on nyt ohitse. Se oli draamaa ja monelle itkun paikka.

Kalevi Keihänen kuvattiin matkatoimiston edessä Helsingissä vuonna 1969.

Media- ja lööppijulkisuutta tutkinut yhteiskuntatieteiden tohtori Markku Koski liittää Keihäsen tiukasti omaan aikaansa.

– Hänenlaisiaan yrittäjiä ei nykyään nouse. Hän oli oman aikansa startup-yrittäjä. Ei mikään propellipää vaan tuli palvelut edellä ja tarjosi köyhälle miehelle ylellisyyttä. Tulot olivat nousseet jo sen verran, että rahvaskin saattoi lähteä matkalle.

– Silloin olivat Irwin, Vennamo ja Urpo Lahtinen pinnalla. En usko, että hän pärjäisi tässä ajassa.

Keihänen liihottaa taas pitkine kiharoineen ja chinchillaturkkeineen, tosin vain kesäteatterissa, sillä Kalevi Keihäsen elämä päättyi 1995. Hän oli syntynyt 1924.

Kalevi Keihäsen tarina herää henkiin Nastolan Pisarateatterin musiikillisessa komediassa Seiväsmatkat.

Tuore käsikirjoitus on useita näytelmiä kirjoittaneen Kari Kitusen ja Kansallisteatterin näyttelijän Petri Liskin yhteistyötä. Liski vastaa myös näytelmän ohjauksesta.

Miksi juuri Keihäsen tarina?

– Aiheesta on tehty jo kaksikin näytelmää. Me halusimme paneutua erityisesti hänen yrittäjäpersoonaansa, kertoo Liski.

Keihänen oli traaginen hahmo. Idearikasta miestä ei aina ymmärretty, ja hankkeet kaatuivat.

– Keihänen teki työnsä tavallisen kansan parhaaksi ja siitä hänet muistetaan. Hänellä oli ideoita enemmän kuin yhden firman tarpeisiin.

– Keihäsen yritystoiminnan mittasuhteet olivat aikakausi huomioon ottaen isot. Hän oli pitkälle itseoppinut ja tuskin saanut kovasti apua bisnestensä hoitamiseen. Olihan hänellä huonoa tuuriakin, kun öljykriisi iski, Liski pohtii.

Julkisuustempauksensa Keihänen hallitsi Liskin arvion mukaan hyvin.

Näytelmä rakentuu päähenkilön ja hänen aikakautensa eli 1960–70-lukujen musiikin ympärille.

– Musiikilla on iso merkitys ja se soi aina kun vain on sopiva hetki, Liski kertoo.

Keihäsen roolin vetää harrastajanäyttelijä Marko Hiekkanen, jonka roolivaatteet ovat samanlaiset kuin Keihäsellä oikeassa elämässään: uimahousut ja 120 000 markkaa maksanut chinchillaturkki.

Esityksen ensi-ilta on16.7. Nastolan Taarastissa.

Onko sinulla muistoja Keihäsmatkoista tai Kalevi Keihäsestä? Kerro niistä alla olevassa kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?