rac

90-luvun lopussa Lapissa räjähti buumi, josta kasvoi jättimäinen bisnes – 9 miljoonan euron hotellin omistava Ilkka Länkinen kertoo, mitä tuolloin tapahtui

Julkaistu:

lapin matkailu
Rovaniemeläinen pariskunta kehitti huippuunsa liikeidean, josta tuli lopulta miljoonabisnes. Napapiiri vetää nyt puoleensa maailmantähtiä kuin hunaja kärpäsiä.
Suomen Lapista on tullut kaikessa hiljaisuudessa todellinen vetonaula satumaisen rikkaille matkailijoille. Superjulkkikset ja äveriäät pohatat saapuvat yksityiskoneillaan sankoin joukoin Napapiirille nauttimaan pohjolan ihmeistä.

Superjulkkis Kourtney Kardashian yöpyi vain kuukausi sitten Arctic TreeHouse -luksushotellissa Rovaniemellä ystäviensä Scott Disickin ja Sofia Richien kanssa. Lomaansa ilmiselvästi tyytyväinen Kardashian julkaisi hotellista pysäyttävän upeita kuvia Instagram-sivullaan.

Se on suomalaisyritykselle todellinen lottovoitto, sillä Kardashianilla on Instagramissa yli 78 miljoonaa seuraajaa ympäri maapalloa. Mainosarvo on jotain mittaamatonta.
Kardashianin lisäksi Napapiirillä ovat käyneet muun muassa jalkapallotähti Lionel Messi perheineen, Game of Thrones -tähti Emilia Clarke, F1-perijä Tamara Ecclestone ja Taru Sormusten Herrasta -tähti David Wenham. Messi kävi perheensä kanssa tapaamassa joulupukkia, kun taas Clarke nautti moottorikelkkailusta.
Arctic TreeHouse -hotelli on rakennettu rinteeseen, jota ympäröi tiheä mäntymetsä. Kun seisoo hotellin pihassa, asfalttitietä ja parkkipaikkaa ei enää näe.

Rakennuskontin muotoisen mökin päätyseinä muodostuu isosta lasi-ikkunasta. Talo seisoo rinteessä pylväiden varassa, jotka ovat halkaisijaltaan täsmälleen saman kokoisia kuin ympäröivät männyt.

Rosoinen tumma ulkoseinä saa sen muistuttamaan kaukaa katsottuna aivan nelikulmaista männynkäpyä. Vaikka Rovaniemen lentokentältä on tänne vain kymmenen minuutin matka, salaperäiset pikku mökit maastoutuvat sulavasti ympäröivään luontoon.

Tänne saapuvat vieraat odottavat täydellistä yksityisyyttä, ja sitä he myös saavat.


Katja Ikäheimo-Länkinen kääntää tummanruskeasta puusta valmistetun oven kahvaa ja hymyilee. Kun vieras astuu sisään mökkiin, hän näkee ensimmäisenä valtavan lasisen ikkunan takaa aukeavan metsämaiseman.

– Halusimme, että vieras on huoneessaan koko ajan lähellä pohjoisen luontoa, Ikäheimo-Länkinen selittää ideaa.

Männyt alarinteessä kohoavat silmien eteen tummanvihreänä merenä. Maisema tuo mieleen fantasiakirjat ja Kalevalan runot.

Voi vain kuvitella, miten eksoottiselta tämä tuntuu, jos oman kodin ikkunoista avautuu näkymä kerrostaloviidakkoon tai liikenneruuhkaan.


Mökissä sisällä on skandinaavista muotia henkivä sisustus. Värimaailma on mustavalkoinen, ja huonekalut ovat pohjoismaista designia. Pisteenä i:n päälle lattialla on poronnahka ja sohvalla lämmin pörröinen talja.

Kun huoneiston kiertää ympäri, takaa löytyy pieni kahden istuttava sauna, kylpyamme, suihkuhuone ja tulipesällä varustettu, lasitettu terassi.

Miljoonien seuraamat sometähdet, kuten Lyss, Nadya Hasan, Camille Co, Belen Hostalet ja Louise Thompson ovat vierailleet juuri näissä mökeissä viimeisen parin vuoden aikana.

Mikä sai julkkikset ja sometähdet innostumaan pienestä suomalaisesta hotellista keskellä mäntymetsää?


Tämän yrityksen tarina alkaa 90-luvun lopulta, kun matkailusta innostunut Ilkka Länkinen muutti opiskelemaan Rovaniemelle kotikaupungistaan Raahesta. Hän perusti aluksi vain yhden hengen yrityksen, joka tarjosi joulupukin apulaisen palveluita. Nuori mies ajatteli jo tuolloin, että joulupukin ja joulumaan tarinassa on ainesta.

Opiskeluvuosiensa aikana hän tapasi rovaniemeläisen vaimonsa Katjan, joka oli opiskellut liiketaloutta Lontoossa.


Pariskunta ajatteli samalla tavalla: he halusivat luoda Rovaniemelle joulun ihmemaan, jollaista ei olisi missään muualla maailmassa.

Kaksikko ei ollut yksin yrityshenkisten ajatustensa kanssa. Samoina vuosina Rovaniemelle perustettiin monta muutakin matkailualan uutta yritystä.

Ilkka Länkisen mukaan yritysbuumiin on yksiselitteinen syy. Se on Euroopan unioniin liittyminen.

– Silloin täällä pohjoisessa saatiin ensimmäistä kertaa rahoitusta samalla korolla kuin Keski-Euroopassa on saatu. Meillä oli esimerkiksi vuonna 1998 joulupukin apulaisten kurssi täällä Rovaniemellä, joka sai sataprosenttisen EU-rahoituksen, Länkinen sanoo.


Matkailu on syklinen toimiala, johon talouden nousu- ja laskukaudet vaikuttavat voimakkaasti. Kun Lehman Brothers hakeutui saneeraukseen vuonna 2008, Länkisten yritys oli monen muun matkailualan yrityksen tapaan haasteiden äärellä.

He kuitenkin näkivät liikeideassaan edelleen potentiaalia. Vuonna 2009 tuli kauan odotettu tilaisuus. He päätyivät ostamaan taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneen Santapark Oy:n toiminnot Suomen valtiolta.

– Suunnittelimme ensin Joulukkaa viisi vuotta yhdessä. Sitten SantaParkin osakkeet tulivat myytäväksi ja teimme siitä ensimmäisen tarjouksen. Soitin isälleni puoli kahdelta yöllä ja pyysin häntä vahtimaan lapsia. Tarjouksen veimme henkilökohtaisesti Helsinkiin. Tarjouskierroksia oli lopulta kolme, ja me voitimme.

Seuraavat vaikeudet koittivat, kun EU asetti Venäjälle talouspakotteita vuonna 2014 ja ruplan arvo romahti. Naapurimaasta ei enää tullut asiakkaita entiseen tapaan. Tuli kiire suunnata katse muualle.

Ratkaisu löytyi Aasian markkinoilta, joissa on yrittäjäpariskunnan mukaan edelleen ”loputtomasti potentiaalia”.

– Yhteistyö lentoyhtiöiden kanssa on meille tärkeää, sillä Lappi on tavallaan kuin saari. Rovaniemelle tulee nykyään charter-lentoja muun muassa Singaporesta. Talvella Turkish Airlines aloittaa lennot Lappiin.


Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon, ja viime vuosina Lapin yrittäjät ovat eläneet hyviä aikoja.

Tuhkasta ylös nousseen SantaPark Oy:n liikevaihto oli viime vuonna yli 5,8 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi vuodessa yli 67 prosenttia. Voittoa yritys teki 459 000 euroa vuonna 2017–2018.

Tänä vuonna hotelli ja joulumaa olivat täpötäynnä turisteja huhtikuun puoliväliin asti. Länkiset kertovat, että ensi joulun hotellipaketit on jo nyt myyty loppuun.

– Siellä täällä saattaa vielä olla joitain pätkiä vapaana, Katja Ikäheimo-Länkinen hymyilee.

Länkiset kutsuvat lasi-ikkunalla varustettuja, metsään maastoutuvia hotellimökkejään kotoisasti käpylehmiksi.

– Käpylehmiä on rakennettu joka vuosi lisää, koska kysyntää on niin paljon. Tämä on ollut yhteensä yhdeksän miljoonan euron rakennusprojekti.


Mökin sisällä vallitsee rikkumaton hiljaisuus. Yläpuolelta lentävän lentokoneen humiseva ääni saa hätkähtämään.

Turistit eivät saavu Lappiin asti kaikkialta maapallosta askeettisen sisustustyylin tai ylellisen kylpyammeen takia. Niitä löytää lähempääkin.

Katja Ikäheimo-Länkinen luettelee, mitkä asiat saavat sen sijaan turistit kerta toisensa jälkeen huokailemaan ihastuksesta. Niitä ovat kesäisin yötön yö, metsän hiljaisuus ja ihanan viileä sää, sekä talvisin revontulet, tähtitaivas ja natisevat lumikinokset.

– Kun asiakas saapuu tänne lentokentältä, hän saattaa jopa pelästyä sitä, miten hiljaista täällä on. Monet eivät ole tottuneet siihen, että ei ole lainkaan melua, hän toteaa.

– Ja toiset eivät ole koskaan elämässään nähneet tähtiä.


Aivan luonnon armoilla varakkaat asiakkaat eivät kuitenkaan ole.

Yöpyminen ”käpylehmässä” maksaa edullisimmillaan noin 400 euroa yöltä – ja todellinen hinta muodostuu aina yksilöllisesti riippuen siitä, millainen ohjelma asiakkaalle järjestetään Lapissa.

Korkean profiilin vieraat odottavat, että palvelu on todella ensiluokkaista.

Hotellille palkataan monesti yksityinen kokki, jotta asiakkaat saavat juuri mieleistään ruokaa lomansa ajan. Länkiset kertovat, että Lappiin on myös lennätetty kerran jos toisenkin asiakkaan suosikkiviinejä viinitiloilta eri puolilta maapalloa.

Jokaista seuruetta palvelee oma pikkolo, joka sytyttää saunan ja takan vieraiden puolesta ja huolehtii heidän kaikista toiveistaan.

Joskus vieraat pelkäävät lunta ja kylmää siinä määrin, että pikkolon täytyy noutaa heidät aamuisin autolla ovelta asti.

Ja mitä tulee revontuliin, niidenkin näkyminen täytyy varmistaa. Siksi hotellissa on käytössä revontulihälytysjärjestelmä.

– Kerromme asiakkaillemme heti, kun tiedämme, että revontulia on mahdollista nähdä, Ikäheimo-Länkinen kertoo.


Santapark Oy ei ole ainoa yritys Lapissa, joka tarjoaa ylellisiä Napapiirin-matkoja silmää tekeville. IS kertoi aiemmin esimerkiksi luksusretkeilyä järjestävän Luxury Action -yrityksen sekä kuuluisien Kakslauttasella sijaitsevien lasi-iglujen tarinat.
Lapin yrittäjien menestymisen salaisuus on Länkisten mielestä yrittäjien välinen yhteistyö. Jos palveluvalikoima ei ole runsas, asiakkaat eivät tule Lappiin.

Mitä enemmän toimijoita Lapissa on, sitä enemmän sinne saapuu myös turisteja.

– Yrittäjiä saisi kyllä olla enemmänkin. Täällä on huikeat mahdollisuudet. Ymmärrän, että sijainti on vaikea, mutta se on myös etu. Raaka-aineita on mieletön määrä, kuten puutuotteita ja ruokaraaka-aineita, Ilkka Länkinen pohtii.

– Viimeisen vuoden parin aikana on taas tullut uusia yrittäjiä. Se on hyvä meille, koska se tarkoittaa enemmän palveluja ja elämysvaihtoehtoja meidän asiakkaillemme. Täällä on revontulikuvausta, luontokuvausta ja maastopyöräilyä. Suuntaus on tällä hetkellä luontoystävällisempiin elämyksiin, mikä on ollut hienoa huomata, sanoo myös Ikäheimo-Länkinen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   5 vuoden liitto päättyi miehen kuolemaan: leski vaati puolta miehen 108-kertaisesta omaisuudesta – salasi pankkitilinsä tapahtumat

  2. 2

   Jussi on syönyt Suomen jokaisella ABC:llä – nämä kaksi asemaa ovat suosikit 145:n joukosta

  3. 3

   Karu kommentti teki lopun työ­haaveista: ”Tolla naamalla et saa töitä” – tällaista on syrjintä Suomen työ­elämässä

  4. 4

   Legendaarinen helsinkiläinen vaatekauppa on myynnissä – ”Kun perustin tämän liikkeen, kaikki sanoivat, että ei sillä elä”

  5. 5

   Matias, 25, valmistui kauppa­tieteen maisteriksi – nyt hän on kesätöissä kyläkaupassa: ”En silloin vielä tiennyt, että tästä tulee tulevaisuuden alani”

  6. 6

   Tulli päätti: maku­siidereiden ja -lonkeroiden hinta ei nousekaan

  7. 7

   Supermiljardööri Bill Gates paljasti pahimman koskaan tekemänsä virheen – ”Sitä on matkalla täydelliseen tuhoon”

  8. 8

   Ekonomisti: hyvissä työllisyysluvuissa on kauneusvirhe – kokoaikainen työ jopa väheni

  9. 9

   Minna, 36, valittiin sokkona työhaastatteluun – työnantaja ei tiennyt muuta kuin osaamisen

  10. 10

   Varo näitä uusia ruokauhkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   5 vuoden liitto päättyi miehen kuolemaan: leski vaati puolta miehen 108-kertaisesta omaisuudesta – salasi pankkitilinsä tapahtumat

  2. 2

   Legendaarinen helsinkiläinen vaatekauppa on myynnissä – ”Kun perustin tämän liikkeen, kaikki sanoivat, että ei sillä elä”

  3. 3

   Karu kommentti teki lopun työ­haaveista: ”Tolla naamalla et saa töitä” – tällaista on syrjintä Suomen työ­elämässä

  4. 4

   Tulli päätti: maku­siidereiden ja -lonkeroiden hinta ei nousekaan

  5. 5

   Ekonomisti: hyvissä työllisyysluvuissa on kauneusvirhe – kokoaikainen työ jopa väheni

  6. 6

   Supermiljardööri Bill Gates paljasti pahimman koskaan tekemänsä virheen – ”Sitä on matkalla täydelliseen tuhoon”

  7. 7

   Jussi on syönyt Suomen jokaisella ABC:llä – nämä kaksi asemaa ovat suosikit 145:n joukosta

  8. 8

   Perintäyhtiö lähetti laskuja enemmän kuin laki sallii – rahoja karhuttu sukista, alushousuista, partateristä...

  9. 9

   Eurajoelle rakennetaan ydinpolttoaineen käsittelylaitos – maksaa 500 miljoonaa euroa

  10. 10

   Työllisyysaste nousussa: 2 587 000 suomalaisella töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi on syönyt Suomen jokaisella ABC:llä – nämä kaksi asemaa ovat suosikit 145:n joukosta

  2. 2

   Saitko verottajalta tällaisen kirjeen? Tuhansien suomalaisten veronpalautus siirtyi

  3. 3

   TE: Tulli jysäytti: maku­lonkeroiden ja -siidereiden veroon 41 prosentin korotus

  4. 4

   Kansa hämmästyi ministerien veloista: ”On siinä jälkipolvilla ihmettelemistä” – asiantuntija kertoo, mistä on kyse

  5. 5

   Mies ennakoi kuolemaansa ja osti kesämökin nuorikkonsa nimiin: Ei tullut viikatemiestä, vaan tuli ero – näin kävi mökille

  6. 6

   5 vuoden liitto päättyi miehen kuolemaan: leski vaati puolta miehen 108-kertaisesta omaisuudesta – salasi pankkitilinsä tapahtumat

  7. 7

   Juristit paljastavat 4 syytä, miksi testamentti kannattaa tehdä – ”Lapset voivat tehdä kiusaa leskelle”

  8. 8

   Lapsiperhe uskoi tehneensä hyvät kaupat, olihan talon tehnyt rakennus­insinööri itselleen – karmea totuus paljastui alapohjasta

  9. 9

   9 asiaa, joista ensiasunnon ostaja on usein ulalla – silmät aukenivat, kun totuus uudesta lainailmiöstä paljastui: ”Se saattoi tuntua halvalta”

  10. 10

   17-vuotiaat Aija ja Heini pystyttivät kahvilan tienvarteen ja leipovat joka ilta – ”Vapaata ei ole ollut ollenkaan”

  11. Näytä lisää