Jani pyörittää pelifirmaa, Mika kutoo lapasia – erikoiset käänteet ajoivat molemmat miehet elämään Las Vegasissa

Kaksi kovin erilaista suomalaismiestä ja -yrittäjää päätyi tahoillaan asumaan Las Vegasin seudulle Nevadaan. Jani Penttinen pyörittää pelifirmaa, Mika Koponen kutoo lapasia. Kumpikin on reissannut maailmalla koko elämänsä.

11.5.2019 9:45

Valkoinen Tesla 3 pysähtyy autotalliin Summerlinissa. Delanon asuntoalueella kaikki talot näyttävät enemmän tai vähemmän samalta. Penttiset muuttivat omaansa joulun alla.

– Täällä on turvallista. Lapset voivat kävellä itse kouluun. Ei tarvitse murehtia, että joku rikkoisi kadulle pysäköidyn auton ikkunat, perheenpää Jani Penttinen, 43, kuvailee kotinsa edustalla.

Joku saattaa muistaa miehen käännösfirma Transfluentin perustajana. Hän luennoi usein yrittäjätilaisuuksissa.

– Olen ensimmäisiä suomalaisia tietokonepelintekijöitä. Aloittaessani Suomessa oli yhteensä noin 20 alan ihmistä, Penttinen esittäytyy.

Hän on asunut valtaosan elämästään ulkomailla. Mies alkoi harrastaa koodaamista lukioaikaan Orimattilasta. Ilmiön nimi oli demo scene.

– Kaltaiseni nörtit koodailivat keskenään kilpaa demoja. Se oli meille kuin kilpaurheilua. Koodasimme yöt ja rikoimme toistemme ennätyksiä, Jani selittää.

Kun internetiä ei vielä ollut, nuorimies postitti peliensä demoja floppy disketeillä halukkaille ja pyysi lähettämään rahaa, jos asiakas halusi pelin koko version. Koulupojalle alkoi tulvia rahakirjeitä.

– Rahaa tärkeämpiä olivat niiden mukana tulleet kirjeet, joissa kehuttiin, kuinka paljon lähettäjä oli nauttinut pelin pelaamisesta, Jani painottaa.

Penttinen kotitoimistossaan, eli miesluolassaan.

Opiskelut saivat jäädä, kun peliala imaisi mukaansa. Mies saapui Las Vegasiin ensi kertaa konsultointikeikalle pelifirmaan.

– Pian omistajat näkivät, mitä saan aikaan ja tekivät tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä – sadantonnin vuosipalkka 24-vuotiaalle kaverille vailla tutkintoa, Penttinen päivittelee.

Hän työskenteli talossa seitsemän vuotta, kunnes firman toiminnot siirrettiin Kaliforniaan.

– Amerikkalaisyritysten palkkaamat ulkomaalaiset työntekijät ovat kuin orjan asemassa. Et voi irtisanoutua, silloin menetät työviisumin. Työnantaja tarjosi sopimusta paljon kalliimpaan Los Angelesiin ilman palkankorotusta, Penttinen jupisee.

Vaan Janilla oli valttikortti hihassa. Hän oli juuri voittanut arpajaisissa green cardin, pysyvän työ- ja oleskeluluvan USA:han. Hän kieltäytyi tarjouksesta ja perusti mobiilipelejä tekevän firman Kiinan Shenxheniin. Siellä hän kohtasi kiinalaisnaisen nimeltä Wen Sun.

– Pestasin hänet auttamaan firman perustamisessa, Jani hymyilee.

Työsuhde muuttui romanssiksi. Pari avioitui ja lähti puolen vuoden häämatkalle Eurooppaan.

– Kuukauden jälkeen aamupahoinvoinnit alkoivat. Wen oli tullut raskaaksi. Hän oli kuullut, että Suomessa on maailman parasta kasvattaa lapsia, aviomies kertaa.

Pariskunta muutti Suomeen, jossa heidän ensimmäinen lapsensa syntyi. He perustivat uuden firman. Janilla oli yhä viisumiarpajaisissa voitettu vihreä kortti takataskussa ja asunto Yhdysvalloissa, jonne hän myös maksoi veronsa.

– Yritin kovasti houkutella Weniä Kaliforniaan, mutta hän pelkäsi maanjäristyksiä. Vasta kun olimme kokeilleet asua Suomessa, Sveitsissä ja Singaporessa, sain hänet ylipuhuttua, sarjayrittäjä naurahtaa.

Penttisten perhe kotitalonsa edustalla Summerlinissa, Nevadassa. Vasemmalta: Tian, Fei, Wen, Janin olkapäillä Mei ja viimeisenä Lilly.

Perhe asettui ensin Kalifornian Piilaaksoon, mutta siirtyi viime syksynä Nevadaan. Joulun alla Penttiset pääsivät muuttamaan uuteen 350 neliön omakotitaloon.

Heti etuovesta oikealla on piano, jota soittaa erityisesti esikoispoika Fei. Hän viihtyy soittimen äärellä jopa tunnin putkeen. Pojalla on diagnosoitu ADHD ja autismin kirjo.

– Poikamme on kiinnostunut koodauksesta ja pystyy keskittymään johonkin asiaan todella paljon. Minullakin on samoja piirteitä, isä myöntää.

Fei saa koulussa erityisopetusta. Penttiset hankkivat sairausvakuutuksen oman firman kautta. Se maksaa perheeltä kaksi tuhatta dollaria (noin 1 770 euroa) kuussa.

Kiertokäynti jatkuu. Lasiovet johtavat takapihalle, jonne Jani aikoo kaivauttaa uima-altaan. Ensimmäistä kerrosta hallitsee keittiö, Wenin valtakunta. Nainen köksäilee kiinalaista ruokaa.

– En muunlaista osaa laittaakaan, Wen hymähtää hellan ääreltä.

Yläkerrasta löytyy viisi makuuhuonetta. Jani erottaa työ- ja perhe-elämän erikoisella ratkaisulla – kotitoimistolla, joka on kokonaan erotettu muusta kodista. Toimistossa on oma autotalli, baarikeittiö, kylpyhuone ja työpöytä tietokoneineen. Pelimiehen ei tarvitse poistua lainkaan työpäivän aikana miesluolastaan. Lapset tietävät, ettei isää saa häiritä, kun toimiston ovi on kiinni.

– Tuo kolmevuotias vielä unohtaa sen välillä. Ei työni niin tärkeää ole, etteikö sitä voisi aina välillä keskeyttää, Penttinen tuumii.

Hän on taas uuden firman perustamisvaiheessa ja kiertää maailmaa hakemassa sille rahoitusta.

Vapaalla perhe suuntaa luontoon.

– Lähellä on hienot vaellusmaastot – Red Rock -kanjoni ja Mount Charleston -vuori. Siellä mäntymetsässä pääsee ihan suomalaiseen tunnelmaan, Penttinen kehuu.

Sarjayrittäjä Jani Penttinen ja artesaani Mika Koponen Ls Vegasin Stripillä.

Kohtaamme toisen Nevadan suomalaisen, Mika Koposen. Miehet eivät ole aikaisemmin tavanneet, mutta molemmilla on Sin Citystä samansuuntaisia kokemuksia.

– Las Vegasissa on edullisempaa kuin Kaliforniassa. Samalla rahalla elää paremmin. Ja täällä on kaikki uutta, Penttinen avaa.

Ulkomaalaisen on helppo sopeutua, koska lähes kaikki ovat muualta. Toisaalta taas se luo irrallisuuden tunnetta.

– Jos on poissa kaksikin vuotta, tutut ovat jo ehtineet muuttaa pois. Ihmiset tulevat ja menevät, Koponen kuvailee.

Kummallakin on kokemuksia uhkapelistä.

– Kun tulee vieraita, pitää lähteä pelaamaan. Päätämme etukäteen päivän budjetin. Mahdolliset voitot pitää pelata. Kotiin ei mennä, ellei ole tyhjät taskut, muuten pelaamiseen tulee himo, Penttinen perustelee.

Koponen menetti kerran vaatteensa yksikätiselle rosvolle.

– Piti ostaa 80 dollarilla paita ja housut, mutta ne menivät masiinaan, Mika harmittelee.

Toisella kertaa mies voitti jackpotin, tuhat dollaria, ja osti moottoripyörän.

Mika Koponen kaivaa kassistaan tekemiään villalapasia ja Jani Penttinen sovittelee niitä käsiinsä. Sarjayrittäjä lähtee kotiin ja suuntaamme Koposen kotiin kaupungin itäpuolelle.

Mika näyttää lapasiaan Las Vegasissa.

Kun pelimiehen asuinalueella kaikki oli uutta, niin artesaanin kotinurkilla aika näyttää pysähtyneen 50 vuotta sitten. Tämä on vanhaa Vegasia. Rauhallisella alueella sijaitsevan talon edustaa hallitsee miehen itsensä istuttama iso palmu.

– Istutin sen juurelle perunoita, Koponen, 56, osoittaa sisään kävellessämme.

Puutarhassa kolibri hyrrää kotoisasti kukasta kukkaan.

Mies syntyi taiteilijaperheeseen Lempäälässä. Isä oli valokuvaaja ja äiti kehitti kuvat kotipimiössä. Mika alkoi jo nuorena paimentaa lampaita.

– Kun olin viidentoista vanha, mulle tuli sellainen heureka-herääminen. Hei, mä hankin lampaan!

Nuorimies oli säästänyt kesätöistä 200 markkaa ja marssi teurastamolle.

– Iso teurastamon auto tuli pihaan ja pienestä luukusta ottivat lampaan ulos. Päkä-lammas oli meillä kesän. Keritsin sen villan äidin ompelusaksilla, Mika kuvailee.

Päkä meni talveksi muualle ja tuli takaisin seuraavana keväänä karitsan kanssa.

– Kysyin äidiltä, tietääkö hän ketään, joka osaisi kehrätä. Joo, Virtasen Aili. Hän asui pienessä punaisessa mummon mökissä. Pyysin häntä näyttämään, miten kehrätään.

– Katselin kun Aili polki ja kehräsi ja sylkäisi välillä karstoihin. Sain hommattua jostain rukin ja rupesin kehräämään kotona. Siitä se lähti. Siitä on nyt 41 vuotta, Mika laskeskelee.

Mika Koponen takapihallaan rukin ääressä.

18 vuotta täytettyään ja passin saatuaan mies suuntasi maailmalle.

– Ajattelen sillä lailla, että ennen kuin synnyin, sanoin Jumalalle, että haluan seikkailuelämän. Niinpä olen seikkaillut koko elämäni, Koponen filosofoi.

Hän asui Ranskassa, Hollannissa ja Australiassa. Hän rahoitti oleskelunsa hanttihommilla. Yhdysvaltoihin mies rantautui ensi kertaa vuonna 1991 kirjekaveria moikkaamaan.

– Lopulta oivalsin, että kyllä minun paikkani on täällä. Kaverit lähettivät pari kertaa jopa matkalipunkin, Mika tokaisee.

Hän sai töitä lentokentän catering-palvelusta. Työnantaja sponsoroi häntä vihreää korttia varten. Koponen opiskeli myöhemmin ympäristötiedettä Nevadan yliopistossa.

– Kun mä sieltä valmistuin, paukkasin Islantiin ja olin siellä kaksi vuotta laavakentillä puita istuttamassa, mies taustoittaa.

Sitten Mika kohtasi 12 vuotta nuoremman David Johnsonin. Oltuaan pitkään yhdessä pari avioitui Turussa kaksi vuotta sitten.

– Sovimme hyvin yhteen. Hän on ihmisenä erilainen, mutta on meissä jotain samaakin, Mika kuvailee.

Aviopari Mika Koponen ja David Johnson.

Johnson työskentelee kasinohotelli Caesar’s Entertainmentin talouspuolella. Sillä välin Mika tekee lapasia kotona. Eikä vain lapasia, vaan käsittelee raakavillan alusta asti. Islanninlampaan villa tulee Ohiosta. Se pestään ensin maitokanistereissa.

– Villassa on likaa, rasvaa ja hiekkaa, jotka täytyy saada pois, eikä villakasoja saa sekoittaa keskenään, Mika huomauttaa.

Villa karstataan, eli kuidut harjataan samansuuntaisiksi, ja sen jälkeen kehrätään.

– Saan istua yhden puolan täyttämiseksi kahdeksan tuntia rukin ääressä, kun teen niin ohutta lankaa, Koponen selittää ylpeänä.

Villan painosta häviää työprosessien aikana noin 15 prosenttia. Mikalla on 60 kiloa villaa varastossa. Kun villa on kehrätty langaksi, se kerrataan, eli vahvistetaan pistämällä kaksi lankaa yhteen ja kiertämällä ne vastapäivään. Lanka vyyhditetään ja pidetään kaksi viikkoa kierteellä. Lanka valkaistaan etikkavedellä. Mika värjää langat osittain itse keksimillään luonnon menetelmillä.

– Ruskeilla sipulinkuorilla olen saanut ruskeaa ja punasipulilla vihreää väriä, Mika mainitsee.

Pihalla kasvaa jo keskiajalla värikasvina käytetty morsinko. Sillä saa sinistä, palmun lehvillä ruskeaa ja pelargonialla vaaleanpunaista väriä.

Mika suunnittelee mallit itse. Ideoita tulee kaikkialta – unista, roomalaisista lattiamosaiikeista ja vaakunoista. Mallit ovat hienovaraisia. Niitä on katsottava tarkkaan, ennen kuin kuvion erottaa. Yksi näyttävimmistä on antiikin kreikkalaisen teatterin ”sock and buskin” – koominen ja traaginen naamari. Komea on myös Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi suunnitellut leijonamalli.

Mikan vanttuita –ylhäällä mustavalkeat Suomen leijonalapaset ja alhaalla ruskeat, husky-koiran karvalapaset.

Lopulta voi alkaa varsinainen kutominen. Koponen kysyy asiakkaan kämmenen mitat, väri- ja kuviotoivomukset.

– Miehet eivät yleensä pidä kukkakuvioista. Naisille kelpaavat kirkkaammat ja miehille hillitymmät värit, artesaani luonnehtii.

– Suomen leijonalapaset menivät joulun alla Albaniaan ja niitä ostavat myös paljon amerikansuomalaiset, mies myhäilee.

Lapasia ei saa laittaa pesukoneeseen. Puhdas luonnon villa on itse puhdistuvaa. Vanttuut voi pistää riippumaan pyykkipojille ja tarvittaessa painella haalealla saippuavedellä.

Koponen näyttää laatikkoa, joka on täynnä hänen kutomiaan lapasia. Niiden joukossa on pari husky-koiran karvasta tehtyjä ruskeita käsineitä.

Tämä ei ole massatuotantoa. Lapasparin kutomiseen kuluu neljä päivää. Mikan käsistä syntyy pari tusinaa paria vuodessa. Hinnat alkavat 60 dollarista (noin 50 euroa) ylöspäin. Rikastumaan ei kutomalla pääse.

– Hommalla ei elä, mutta mähän voisin istua tämän saman ajan baarissa tai pelaamassa. Olen täällä puutarhassa, mikäs täällä on ollessa. Ja onhan jonkun huolehdittava kodistakin, artesaani summaa.

Verkkokauppaa ei ole. Jos haluaa tilata lapasia, Mikalle voi viestitellä Facebookiin.

– Ei siellä ole kuin yksi Mika Koponen Las Vegasissa, mies tietää.

Lapasten kutomisessa on niin monta ulottuvuutta, ettei työstä koskaan tule tylsää. Ja jos vanttuiden vääntäminen alkaa maistua puulta, Mika ja David suuntaavat ulkomaille.

– Katso, kun on se seikkailuelämä.

Artikkelia korjattu 12.5.2019 kello 08.04. Jani Penttinen ei ole myynyt Transfluentia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?