Tampereen ydinkeskusta on myllerryksessä ainakin kahdella tapaa. Hämeenkatu on ainakin vielä pari vuotta ratikkatyömaan hallinnassa, mutta keskustan ilmettä muuttaa myös katujen varsilla käytävä pudotuspeli, jossa etenkin pienyrittäjät ovat ahdingossa.
– Kyse on siitä, ketkä selviävät tämän kaiken yli, Mokkamestarit-pienpaahtimon toimitusjohtaja Reija Paakkinen tiivistää.
– Moni pystyy venymään vuoden, kaksi tai kolme, mutta lopputuloksena voi olla aika monta tragediaa. Tämä on julma leikkiä.
Paljolti verkkokaupan aiheuttamat kivijalkakauppojen vaikeudet ovat yleisempi trendi. Tampereella ongelma on kuitenkin suurempi, kiitos keskustan laajan kehittämisen.
Ratikka ei ole ainoa valtava työmaa, sillä myös monitoimiareenan sisältävä Kansi-hanke vaikuttaa asiakasvirtoihin. Tuntuu, että vähän joka kulmalla on keltaliivisiä miehiä, nostokoneita ja jatkuvasti muuttuvia liikennejärjestelyitä. Monet liikkeet ovat melkein motissa työmaa-aitojen takana.
Kaiken kukkuraksi Tampereen kaupunki on päättänyt korottaa pysäköintimaksuja ja ulottaa maksullisuuden myös sunnuntaihin. Konkreettisesti sunnuntaiset parkkimaksut vaikuttavat muun muassa eteenpäin pyrkivän Bistro Naapurin aukioloaikoihin.
– Olemme laajentamassa aukioloaikoja perjantaisin ja lauantaisin, mutta emme ainakaan vielä sunnuntaihin, Bistro Naapurin yrittäjänelikkoon kuuluva Piia Marjamaa kertoo.
Toimitusjohtaja Reija Paakkinen ja kauppias Piia Marjamaa Tampereella 3. toukokuuta.
Synergiaetujen hakeminen on yksi selviytymiskeino. Marjamaan oma Hyvän tuulen puoti myy Naapurin tiloissa sisustustuotteita. Omasta kivijalkamyymälästä Marjamaan piti hiljattain luopua myynnin laskettua. Operaatio tiesi 1,5 työntekijän irtisanomista.
– Verkkokaupan tuotolla olen voinut tekohengittää, Marjamaa tunnustaa.
Mokkamestareiden painopiste on kahvin paahtamisessa. Kivijalkakaupan ongelmista huolimatta yritys haluaa pitää oman puotinsa elossa.
– Emme pystyneet jatkamaan entisiä työsopimuksia. Vuoden alusta jouduimme vähentämään työntekijöiden määrän kahdesta puoleentoista, Paakkinen kertoo.
Hämeenkatu on kauttaaltaan ratikkaremontin kourissa.
Esimerkkiyritysten pakon edessä tekemät muutokset eivät ole dramaattisia. Nämä putiikit ovat kuitenkin yhä hengissä – toisin kuin monet muut.
– Puolen vuoden aikana pelkästään ihan meidän naapurista on hävinnyt kaksi vaatealan yritystä. Kolmannessa on juuri menossa loppuunmyynti, Paakkinen harmittelee.
Kulkuväylien muuttaminen kävelykaduiksi ei ole aina hyvä idea. Hämeenkadulta etelään Tuomiokirkonkadulle risteävä kävelykadun pätkä on aiheuttanut monille vain harmia. Etenkin aamupäivisin katuosuus on kuorma- ja pakettiautojen vallassa, kun tavaraa tuodaan liikkeiden lisäksi ratikkatyömaalle.
– Alue ei ole enää viihtyisä. Aamupäivisin asiakasvirta on rakennustyömaafiiliksen vuoksi todella kuollutta. Avaamme nyt maanantaisin ja tiistaisin vasta yhdeltätoista entisen kymmenen sijaan, Paakkinen kertoo.
– Yhtenä päivänä laskin pienellä alueella kuusi kuorma-autoa yhtä aikaa kello 12 aikaan. Siinä sitten pitäisi ihmisten istua ja viihtyä.
Yksi yrittäjien toive onkin, että tavaraliikenne rajattaisiin esimerkiksi kello 7–9 välille. Kauppakiinteistöjen omistajilta toivotaan myös sitoutumista vuokralaiseen ja sitä myötä tarvittaessa joustoja. Päättäjät voisivat puolestaan miettiä parkkimaksujen maksullisuutta ainakin ylimenokauden ajalta.
– Yritystoiminnan tukemisesta puhutaan paljon, mutta aika paljon meille laitetaan esteitä. Nyt meitä voisi tukea eikä vain nostaa parkkimaksuja. Ajoitus oli kaupungilta tosi huono, Marjamaa kritisoi.
Odotukset tulevaisuuden suhteen ovat kuitenkin kovat. Ydinkeskustan tuntuman Ranta-Tampellasta on kaavailtu paria tuhatta uutta asuntoa. Kun työmaat ovat valmiit, kivijalka tarkoittaa ehkä taas pysyvyyttä myös kaupanteon suhteen.
– Me olemme päättäneet, että periksi ei anneta, Paakkinen lupaa.