Bisnesenkeli Kim Väisänen ällistyi elinkelvottomasta firmasta: ”Rahaa oli poltettu 500 000 euroa ja liikevaihto 100 euroa” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Bisnesenkeli Kim Väisänen ällistyi elinkelvottomasta firmasta: ”Rahaa oli poltettu 500 000 euroa ja liikevaihto 100 euroa”

–Taitaa olla joulu ainoa suomalainen juhla, jota en ole pilannut työnteolla. Työmatkoilla ollut pääsiäisenä ja juhannuksena. Kaikki mahdolliset typeryydet tehnyt, Kim Väisänen sanoo.

Julkaistu: 21.4.2019 9:15

”Jos ryhdyt yrittäjäksi yli nelikymppisenä, sulla on kokemusta, substanssiosaamista, suhteita ja parasta on, että et välttämättä tarvitse ulkopuolista rahaa”, Väärää yrittämistä -kirjan kirjoittanut Kim Väisänen sanoo.

Suomessa on nyt meneillään yrittäjyysbuumi, jonka lieveilmiöt saavat yrittäjä Kim Väisäsen, 47, mietteliääksi. Kun vuosituhannen alussa vain prosentti 18–24-vuotiaista piti yrittäjyyttä mahdollisena työllistymiskeinona, vuonna 2015 osuus oli noussut jo 20 prosenttiin.

– Ihmiset hyppäävät yrittäjyyteen sitä tarpeeksi miettimättä ja väärillä lähtökohdilla. Luullaan, että voi tehdä helvetin paljon rahaa vähässä ajassa. Mutta kun katsotaan tilastoja, 40 prosenttia yrittäjistä tienaa alle 2 000 euroa ja näistä 20 prosenttia tienaa alle 1 000 euroa kuussa.

Väisäseltä on juuri ilmestynyt uusi kirja Väärää yrittämistä (Alma Talent, 2019), jossa hän käy läpi yrittämisen kompastuskiviä. Vääränlaiset yritykset ja yrittäjät ovat hänen mielestään hyvin toistensa kaltaisia eli laiminlyödään asiakkaita, työntekijöitä, kannattavuutta ja kehittymistä.

Hänellä on asiasta kokemusta sekä omalta yrittäjän uraltaan että tapaamiensa yrittäjien kautta. Kaikenlaista yrittäjää on tullut vastaan, viimeksi tällä viikolla.

– Tuli paha mieli heidän puolestaan. Oli tähän mennessä poltettu rahaa maailmalle 500 000 euroa, oli sijoitettu omaa ja julkista rahaa. Liikevaihto oli saatu sataan euroon. Se on täysin mahdoton tilanne, että olet kaksi ja puoli vuotta yrittänyt ja sulla on sata euroa liikevaihto. Ei siinä ole mitään järkeä. Se on täysin elinkelvoton. Pitäisi jossain vaiheessa itse huomata, että heitetään nyt pyyhe kehään ja tehdään jotain ihan muuta, Väisänen sanoo.

Väisänen kiittelee markkinataloutta siitä, että elinkelvottomat yritykset auttamatta karsiutuvat ennemmin tai myöhemmin.

– Yleensä luopuminen tulee siinä vaiheessa, kun kukaan ei enää rahoita. Elinkelvotonta firmaa ei kukaan rahoita loputtomiin. Se on ihan fakta. Jossain vaiheessa rahoittajien usko loppuu. Ubereita, joita on rahoitettu 22 rahoituskierrosta ja rahaa on pumpattu 21 miljardia, on aika harvassa.

Menestyneimmät yrittäjät yli nelikymppisiä

Vaikka nuoret ovat entistä kiinnostuneempia yrittämisestä, nuoruus ei ole Väisäsen mielestä yrittäjälle yleensä hyvä asia.

– Menestyneimmät yrittäjät ovat yli nelikymppisiä. Jos ryhdyt yrittäjäksi yli nelikymppisenä, sulla on kokemusta, substanssiosaamista, suhteita ja parasta on, että et välttämättä tarvitse ulkopuolista rahaa.

Pääomasijoittajat sijoittavat nuorten yrityksiin siksi, että heillä ei ole pääsyä kokeneempien yrityksiin, ja sen takia valtaosa pääomasijoituksista epäonnistuu, Väisänen sanoo.

Hän kertoo itse sijoittaneensa sekä nuorten että vanhojen yrityksiin. Noin 20 yrityksen kokemuksella Väisänen sanoo, että nuorten yrityksillä on heikompi ennuste.

– Pyrin sijoittamaan yrityksiin, joissa on jo vähän kokemusta tai oltu muualla töissä ja sitten ryhdytty yrittäjiksi. Jos yrittäminen on ensimmäinen työpaikka, ennuste ei ole kovin hyvä.

Väisänen itse on poikkeus sääntöön. Hän ei ollut juurikaan muualla töissä ennen yrittäjäksi ryhtymistään, ja hän on yrittäjänä menestynyt. Väisänen tunnetaan tietojen hävittämiseen erikoistuneesta it-firmasta Blanccosta, joka myytiin 60 miljoonalla eurolla brittiläiselle Regenersis-yhtiölle vuonna 2014.

– Minulle kävi munkki. Se oli vahinko. Jos katsotaan tilastollisesti, ei niin käy.

Mutta onko Väisänen itse yrittänyt väärin?

– Olen. Jos mietitään, mitä olen tehnyt itse väärin: olen kohdellut ihmisiä väärin, olen kommunikoinut väärin. Uskonut omiin pilvilinnoihini. Niitä on ihan valtava määrä.

– Ei voi ihmiselle sanoa, että sä olet huonompi kuin muut, mutta yritä enemmän. Eihän se ole mitään johtamista, vaan todella typerää ja lapsellista. Ei tulisi tällä hetkellä mieleenkään sanoa sellaista.

Kansa arvostaa, poliitikot eivät

Suomessa kansa arvostaa kyllä yrittäjiä, mutta poliitikot eivät, Väisänen sanoo. Hän uskoo, että syynä on yksinkertaisesti se, että noin 300 000 yrittäjää on liian pieni joukko äänestäjiä.

– Lapsiperheitä on vajaat 600 000, mutta eläkeläisiä on 1,5 miljoonaa. Siitä huomaa, mihin kannattaa panna paukut. Että lupaatko katteettomasti asioita vappusatasen muodossa eläkeläiselle vai lupaatko niitä yrittäjille.

Hänen mielestään eduskuntavaaleissa nipin napin suurimmaksi puolueeksi päätynyt Sdp on käytännössä yrittäjyysvihamielinen puolue.

– Esimerkiksi kaikki, mitä he sanovat tekevänsä esimerkiksi verotuksen suhteen kohdistuu yrittäjiin tai yritysten omistajiin.

Vaikka Juha Sipilän (kesk) hallituksesta voi olla monta mieltä, niinkin pieni asia kuin koeajan pidentäminen neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen oli yrittäjille iso asia, Väisänen sanoo.

– Olen ollut todella monen yrityksen hallituksen kokouksessa, jossa on tehty rohkeammin rekrytointipäätöksiä. On sanottu, että hei, meillä on nyt kumminkin kuusi kuukautta aikaa. Se on oikeasti kasvattanut rekrytointia.

Paniikkikohtaus Japanissa

Väisänen nostaa kirjassaan esille myös oman yrittäjyytensä pohjakosketuksia. Yksi niistä sattui työmatkalla Japanissa vuoden 2008 lopussa. Finanssikriisi oli kuumimmillaan, ja Wachovia-pankki oli ajautumassa konkurssiin. Blanccon rahoja oli Wachovian tileillä 600 000 dollaria eli iso osa yrityksen kassavarannoista.

Kun pohjalla oli vielä aikaerorasitusta ja lähes 20 asiakastapaamista Tokiossa, Väisänen sai paniikkikohtauksen. Tuli aika pakata laukut ja palata kotiin. Lopulta firman rahatkin säästyivät, kun Wachovia fuusioitiin Wells Fargoon.

Nykyisin Väisänen kertoo tekevänsä töitä saman verran kuin keskimääräinen palkkatyöläinen. Hän on lopettanut työnteon viikonloppuisin, ellei ole ehdotonta pakkoa. Aina näin ei ole ollut.

– Taitaa olla joulu ainoa suomalainen juhla, jota en ole pilannut työnteolla. Työmatkoilla ollut pääsiäisenä ja juhannuksena. Kaikki mahdolliset typeryydet tehnyt.

Tämän pääsiäisen Väisänen viettää Dublinissa, Irlannissa, perheensä ja äitinsä kanssa.

– Varmaan syödään hyvin ja kävellään paljon ja kierretään paikallisia nähtävyyksiä.

Kim Väisänen: Väärää yrittämistä. Kun teet kotiläksysi, rahan tuloa ei voi estää. (Alma Talent 2019)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?