”Hullu nivalalainen” päätti toimittaa ovia keskellä yötä jopa 500 kilometrin taakse – miljoonavoitot seurasivat perässä - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

”Hullu nivalalainen” päätti toimittaa ovia keskellä yötä jopa 500 kilometrin taakse – miljoonavoitot seurasivat perässä

Elettiin kesää 1990. Suomi rypi lamassa. Yrityksiä kaatui päivittäin, suomalaiset säästivät kaikesta. Kuilun partaalta rotkoon oli notkahtamassa myös nivalalainen Edux-ovet Oy.

Arto Viitalalla oli vaihtoehto luovuttaa tai luoda uutta. Riskinottaminen kannatti huikeasti.

11.3.2019 7:30

Puusepäntöihin keskittyneen yrityksen toimitusjohtaja Arto Viitala mietti syntyjä syviä. Viitala uskoi vankasti kehittämiensä ulko-ovien laatuun, mutta kun kauppa ei käynyt, vitsit olivat vähissä. Uhkakuvat piinasivat kaksi henkilöä työllistänyttä nuorta yritystä.

Intohimoisena puuseppänä tunnetulla Viitalalla oli kaksi vaihtoehtoa: luovuttaa tai kokeilla riskillä jotain uutta. Luovuttaminen olisi tiennyt konkurssia, jälkimmäisen onnistumisesta ei ollut mitään takeita.

Viitala valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon.

Kovan paineen alla Viitala keksi ennennäkemättömän, pähkähullulta kuulostaneen idean.

– Päätimme laittaa Helsingin Sanomiin ilmoituksen, jossa kerroimme toimittavamme ovia 24/7, toisin sanoen vaikka keskellä yötä. Saimme yllättävästä ilmoituksestamme runsaasti palautetta yrityksiltä ja ihan yksityisiltäkin ihmisiltä. Uskomatonta kyllä, sillä oli heti hurja vaikutus myyntiimme, Viitala kertoo nyt.

– Yhtäkkiä meistä alettiin kiinnostua. Osa yhteydenottajista kertoi olleensa niin hämillään ilmoituksestamme, että halusivat vain tietää lisää hullusta nivalalaisesta. Kukaan ei käsittääkseni ennen sitä ollut luvannut toimittaa ovia ihmisille kelloon ja kilometreihin katsomatta, hän jatkaa hymähdellen.

Pienestä, vajaan 11 000 asukkaan Nivalasta on vajaan 500 kilometrin matka Helsinkiin. Viitala alkoi toimittaa ovia pää märkänä paitsi pääkaupunkiseudulle myös muualle eteläiseen Suomeen. Työstä tuli yhtäkkiä miltei ympärivuorokautista.

– Kyllä siinä oli välillä huumori koetuksella, kun köröttelin pakettiautolla yötä vasten kohti Helsinkiä, eikä matkassa välttämättä ollut kuin pari ovea, Viitala muistelee.

– Se oli raskasta aikaa, koska ovet piti ensin tehdä, ja vasta sitten pääsin tien päälle.

Nyt, vajaat 30 vuotta myöhemmin Edux-ovet Oy on yksi Suomen suurimmista ovifirmoista. Pelkästään yrityksen tehdashalli on yli 4 000 neliön suuruinen, ja siellä työskentelee säännöllisesti noin 50 työntekijää. Eduxin liikevaihto on useana vuonna ollut reippaasti yli kymmenen miljoonaa euroa – esimerkiksi vuonna 2017 se oli noin 13 miljoonaa.

– Edux on sitoutunut vahvasti Nivalan seutuun, ja siksi sen merkitys alueella on niin suuri, erityisesti työllistämisen saralla, näkee Nivalan kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu.

Innovoinnista kaikki lähti

Suomi on täynnä erilaisia yritysten tuhkimotarinoita, joista tämä on eittämättä yksi. Edux-ovet on tarina rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta sekä innovoimisen voimasta.

Suomessa on nivalalaisyrityksen historian aikana koettu kaksi pahempaa talouslamaa. Niiden aikana Arto Viitala ei ole jäänyt tumput suorina odottamaan bisneksellistä itsemurhaa.

– Talouslama on aina iso haaste mille tahansa yritykselle, se on tietysti selvä juttu. Me kuitenkin päätimme nähdä asiat niin, että lamat olivat meille suuri mahdollisuus. Emme antaneet epäuskon vaikuttaa vaan päätimme uida vastavirtaan, Viitala, 50, korostaa.

– Satsasimme innovointiin, ja juuri se palkitsi.

Kunnianhimoinen Viitala ideoi jo 1990-luvulla ympärivuorokautisesti erilaisia ratkaisumalleja, joilla ovien energiatehokkuus olisi parannettavissa. Vientiin vahvasti satsannut nivalalaisyritys oli edelläkävijä erityisesti ulko-ovien energiatehokkuudessa, ja varsinkin vuoden 2010 jälkeen.

Kuluvalla vuosikymmenellä Viitala on kehittänyt sekä laajasti kehutun puupalo-oven että ennätysenergiatehokkaan ulko-oven. Muutama vuosi sitten Edux saavutti matalaenergisissä ulko-ovissa maailman alhaisimman U-arvon, 0,28. Suomen lain mukaan ulko-ovien U-arvion tulee olla vähintään 1,0.

– Nykyisen tiiviin rakentamisen myötä erilaiset laatuvaatimuksen ovat koko ajan tiukentuneen sekä Suomessa että maailmalla. Energiatehokkuuden ansiosta oviemme vienti erityisesti Norjaan kasvoi nopeasti, Viitala kertoo.

Korostaa yrittäjän vastuuta

Kun Eduxin tilauskanta vahvistui 1990-luvun edetessä vauhdilla, jopa räjähdysmäisesti, Arto Viitala istui pian päivittäin pakettiautonsa ratissa ja kuljetti ovia Pohjois-Pohjanmaalta eri puolille Suomea.

– Kun aloimme saada isompia ja taas isompia kertatilauksia, siinä vaiheessa koko yrityksemme toimintamallia oli pakko muuttaa. Rakensimme pienen verstaamme tilalle kunnon ovitehtaan, ja samalla myös työntekijöiden määrä kasvoi.

Arto Viitala kertoo, että suurasiakkaat löysivät yrityksen 90-luvun lopulla.

Vuonna 2000 Eduxin liikevaihto oli noin miljoona euroa vuodessa, mutta vuonna 2016 jo runsaat 10 miljoonaa euroa Haikaran kylässä sijaitsevaa tehdasta on laajennettu vajaat 15 kertaa. Edux valmistaa nykyään niin ulko-ovia, väliovia ja niin sanottuja osastoivia ovia.

– Tarinamme keskiössä on usko omaan visioon. Usko siihen, että tuotekehitys on lopulta se kaikkein ratkaisevin tekijä yrityksen hyvinvoinnin kannalta. Tämä pätee taatusti alalla kuin alalla, Viitala uskoo.

– Palvelusta ja laadusta ihmiset ovat valmiita maksamaan aina, oli lamaa tai ei.

Suomessa yrittämisen sanotaan olevan kallista. Arto Viitala ei ole näkemystä vastaan, mutta hän myös korostaa yrittäjien omaa vastuuta.

– Yrittäjän ammatista olisi tietyillä lainsäädännöllisillä muutoksilla mahdollista tehdä nykyistä houkuttelevampaa, mutta loppujen lopuksi pärjääminen on hyvin paljon itsestä kiinni. Siitä kaikki lähtee, Viitala summaa.

Taloussanomat etsii kiinnostavia yrittäjätarinoita. Jos tunnet mielenkiintoisen yrittäjän, joka on esimerkiksi tehnyt pitkään menestyvää bisnestä, keksinyt erikoisen bisnesidean tai vaikkapa selvinnyt konkurssin partaalta, vinkkaa Taloussanomien toimitukselle: taloussanomat@sanoma.fi. Perustele viestissäsi, miksi juuri häntä kannattaisi haastatella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?