Chanthana kyllästyi ”väärin kokattuun” thairuokaan ja siksi Perttikin, 66, paiskii nyt töitä 100 tuntia viikossa

Julkaistu:

Pertti Mattilalle ja Chanthana Srisongmuangille thairavintola on intohimo. Vapaa-aikaa Mattilalla ei juuri ole, eikä hän sitä kaipaa, sillä yrittäminen ei tunnu työltä.
Riihimäkeläisen thairavintolan julkisivu ei herätä huomiota.

Sisälleen Naa’s Thai Cuisine kuitenkin kätkee kaupunkilaisten rakastaman makumaailman ja eläkeikäisen miehen, joka painaa satatuntista työviikkoa.

Pertti Mattilalle, 66, yrittäminen on kuin huume – siihen on jäänyt koukkuun, eikä siitä halua luopua.

– Tässä saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Yrittäminen pitää pääkopan pirteänä, tuntuu itsestäkin hyvältä, kun on tekemistä. Jos minun ikäiseni jää laakereille makaamaan, niin noutajahan siitä tulee.

Töitä hän aikoo jatkaa niin pitkään kuin terveys sen sallii.

– Joskus olen sanonut, että kun kasvan aikuiseksi, niin haluan olla laiska. En ole vielä kasvanut.

Mattilalla on ollut yritys vuosikymmeniä.

Ennen naisystävänsä Chanthana Srisongmuangin kanssa perustamaa thairavintolaa Mattila omisti kuljetusalan yrityksen.

Sen myötä hän päätyi kuskaamaan julkisuuden henkilöitä ympäri Helsinkiä. Tätäkin aiemmin mies piti yhdessä brittiystävänsä kanssa ravintolaa Portugalissa. Tuolloinen ravintola oli tunnettu hyvästä kasvisruokavalikoimastaan.

Thairavintolaan idea tuli Srisonmuangilta. Ruokaan intohimoisesti suhtautuva nainen kyllästyi siihen, että Suomessa kokataan usein thairuokaa ”väärin”.

– Hän ei halunnut tehdä ruokaa suomalaiseen makuun laimennettuna. Hän sanoi, että tahtoo oman ravintolan, jossa voi toteuttaa omaa keittiötä. Nyt on yksi yhteen, syökö meillä vai Thaimaassa, Mattila toteaa.


Intohimo konkretisoitui vuoden 2017 keväällä, kun Naa’s Thai Cuisine avasi ovensa Riihimäellä. Pikkukaupunki houkutteli yrittäjiä, sillä siellä on Helsinkiä halvempi hintataso.

Samalla heillä oli epäilyksiä siitä, saavuttaisiko etninen ravintola riittävää suosiota. Toista thairavintolaa ei ole kilpailemassa, mutta kaikkiaan ravintoloita on Riihimäellä parisenkymmentä.

Pelot eivät toteutuneet. Jo neljäntenä aukiolopäivänä jonot ulottuivat tiskiltä ulko-ovelle.

– Eräs henkilö kävi syömässä meillä ja laittoi sen jälkeen someen kehuja. Siitä se lähti.

Siitä lähtien ravintolalla on ollut uskollisia vakiasiakkaita, jotka moikkaavat jo sisään astuessaan. Lounasaikaan ja viikonloppuisin ravintolan 40 asiakaspaikkaa ovat käytännössä aina täynnä. Osa pöytävarauksista ulottuu kolmen kuukauden päähän.

Oikeille thaimauille uskollinen ravintola oli löytänyt yleisönsä. Yrittäjät luottavat, että asiakas osaa itse arvioida, kuinka tulista ruokaa haluaa syödä. Väkinäiselle miedontamiselle ei ole tarvetta, paitsi:

– Lounasbuffetissa tosin mekin joudumme vähän laskemaan tulisuutta. Siitäkin huolimatta yllättää, kuinka moni suomalainen pitää tulisesta ruoasta.

Menestyksen taustalla on Mattilan mukaan intohimo, joka heijastuu kaikkeen. Hänen ja Srisongmuangin lisäksi ravintolassa työskentelee muutama ihminen. Srisongmuang on vastuussa ruoanlaitosta, Mattila salista.

Yrittäjäpariskunta ei tingi laadusta. Kolmatta kokkia he metsästivät yli vuoden, sillä tarpeeksi pätevää ei ollut millään löytyä.

Intohimo heijastuu Mattilan mukaan varsinkin ruoan laatuun: käytettävät raaka-aineet ovat tuoreita ja monipuolisia.


Varioimalla erilaisia ruokalajeja listalta löytyy Mattilan mukaan 1 902 vaihtoehtoa. Uusimpina proteiinivaihtoehtoina listalle saapuivat sammakonkoivet ja heinäsirkat. Muista harvemmin Suomessa käytettävistä ainesosista Mattila mainitsee thaimaalaisen munakoison.

– Intohimolla tehty ruoka maistuu paremmalta kuin tuntityönä vain palkan vuoksi tehty. Jos meille tulee asiakkaita juuri ennen keittiön sulkemista, kokkimme jäävät ylitöihin. Intohimo näkyy joustavuutena.

Ravintola on auki lähtökohtaisesti viikolla 10.30–21.30. Viikonloppuna aukeamisaika on keskipäivällä ja maanantaisin ravintola on suljettu.

Yrittäjäpari on aina ravintolan aukioloaikana paikalla. Kun siihen lisää joustavuuden ja muut yrittämiseen liittyvät tehtävät, herää kysymys, milloin pari oikein lepää?

– Ei minulla oikein ole vapaa-aikaa, Mattila kertoo ja lisää, ettei sitä kaipaakaan.

Yli viikon mittaisen loman Mattila on pitänyt viimeksi 30 vuotta sitten; nykyään pariskunta lomailee kaksi päivää juhannuksen ja joulun aikoihin.

Kerran viikossa pariskunta lounastaa jossain toisessa ravintolassa, muutoin ruokataukokin vietetään omassa ravintolassa thairuokaa syöden.

Mattilan päivä alkaa aamulla tukkukäynnillä ja kymmeneltä hän saapuu ravintolalle. Siihen mennessä Srisongmuang on ehtinyt jo lounasvalmisteluissa pitkälle.

– Palvelen eteläeurooppalaisella asiakaspalveluasenteella. Tervehdin kaikkia ja huolehdin, ettei esimerkiksi vesikannu pääse tyhjenemään keneltäkään. Ajattelen asiakkaat vierainamme.

Sulkemisen jälkeen ravintola siivotaan ja valmistellaan seuraavaa päivää. Nukkumaan pariskunta pääsee puolen yön maissa, eikä unta tuolloin tarvitse odottaa.


Maanantaisin on mahdollista nukkua myöhempään, muttei silloinkaan voi jäädä tuleen makaamaan: odottaahan Mattilaa silloin vino pino paperitöitä.

Huh huh. Eikö koskaan väsytä?

Mattila vastaa välittömästi, ettei oikeastaan. Töihin on aina kiva mennä, mahdollinen väsymys on nopeasti ohimenevää sorttia. Hän kertoo olevansa varsin onnellinen mies.

– Olen aina tehnyt juuri sitä mitä haluan. Minua on aina kiinnostanut autot ja ruoka. Ei noita tuntimääriä kukaan tekisi, ellei nauttisi siitä.

Mattila empii hetken vastatessaan siihen, ymmärtääkö hän, että hänen jaksamisensa on poikkeuksellista.

Esimerkiksi Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisistä suurimman osan tuottavuus ei juuri kasva 50 viikkotyötunnin jälkeen. Toisaalta vireystilan ylläpitämiseksi olisi tärkeää pitää vähän väliä taukoja.

– Olenko siis outo? Enpä kai minä ihan tavallinen ole, hän naurahtaa.

Hän kertoo yrittämisen olevan hänellä veressä, mutta toteaa ettei voisi tehdä yhtä pitkää työviikkoa sellaisen asian parissa, joka ei häntä motivoi.

Mattila ei myöskään suosittele kaikille yrittäjille samanlaista työtaakkaa.

– Ei tätä kaikkien kannata yrittää.

Omasta yrityksestä haaveilevan kannattaa Mattilan mielestä pysyä realistisena. Oma jaksaminen tulee tiedostaa. Lisäksi kannattaa selvittää kaikki yrittämiseen liittyvät kulut ja varata vielä euroja yllättäviin lisäkuluihin.

Vaikka yrittämisen oppii yrittämällä, ei se poista järkevän valmistautumisen merkitystä.

Haavekuvat voivat ajaa eteenpäin, mutta ilman realismia yrittämisestä ei tule mitään.

– Parasta yritystä suunnitellessa on leijua ehkä viisi senttimetriä maanpinnan yläpuolella, muttei yhtään sen enempää, Mattila päättää.

Mattilan ja Srisonmuangin ravintolasta kertoi aiemmin Yrittäjäsanomat.

Taloussanomat etsii kiinnostavia yrittäjätarinoita. Jos tunnet mielenkiintoisen yrittäjän, joka on esimerkiksi tehnyt pitkään menestyvää bisnestä, keksinyt erikoisen bisnesidean tai vaikkapa selvinnyt konkurssin partaalta, vinkkaa Taloussanomien toimitukselle: taloussanomat@sanoma.fi. Perustele viestissäsi, miksi juuri häntä kannattaisi haastatella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  2. 2

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  3. 3

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  4. 4

   Norwegian-pomo: ”Iso osa organisaatiostamme tekee töitä päivät ja yöt ratkaistakseen ongelmat”

  5. 5

   Sähkön siirtohinnat nousivat taas – katso, miten 77 yhtiötä laskuttaa eri puolilla Suomea

  6. 6

   Osakas raivosi, häiritsi työmiehiä ja huuteli vuosien ajan – iäkkäät naapurit eivät uskaltaneet viettää aikaa pihalla

  7. 7

   Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

  8. 8

   Telan Siimes: Työeläkemaksuja voisi korottaa jo nyt

  9. 9

   Helsingin pörssin pääindeksi kohosi yli 10 000 pisteeseen

  10. 10

   SuPer ja Tehy: Hoitohenkilöstön palkkoja nostettava enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  2. 2

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  3. 3

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  4. 4

   Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

  5. 5

   Osakas raivosi, häiritsi työmiehiä ja huuteli vuosien ajan – iäkkäät naapurit eivät uskaltaneet viettää aikaa pihalla

  6. 6

   SK: Business Finland epäilee ex-työntekijän vieneen 3,7 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa

  7. 7

   Kysely: Yli 40 prosenttia suomalaisista kertoo vähentäneensä punaisen lihan syöntiä – mutta näkyykö se lihatiskillä?

  8. 8

   Eläketurvakeskus: Työeläkemaksu mahdollista pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti

  9. 9

   Norwegian-pomo: ”Iso osa organisaatiostamme tekee töitä päivät ja yöt ratkaistakseen ongelmat”

  10. 10

   Norwegianin hallituksen puheenjohtaja jättää tehtävänsä – jää eläkkeelle vaikeassa tilanteessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noora Fagerström, 33, hoksasi 7. luokalla, mitä täytyy tehdä – johtaa nyt miljoonabisnestä: ”Enää ei tarvitse miettiä kaupassa, mitä ostaa”

  2. 2

   Rintamamiestalon rakenteista löytyi kosteuspommi – pariskunta vaati 60 000 euron hyvitystä, mutta toisin kävi

  3. 3

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  4. 4

   HS: Kotipizzan uusi pomo maistoi suomalaisten suosikkipizzaa: ”Norjassa sellaista ei söisi kukaan”

  5. 5

   Tuoreet laskelmat kertovat kolmekymppisten koruttoman kohtalon – näin vauvojen vähyys syö tulevat eläkkeet

  6. 6

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  7. 7

   Hesburgerin perustaja Heikki Salmela paljastaa karun taustansa – ”Kyllä minun ja vaimoni tarinaa voi jonkinlaisena ihmeenä pitää”

  8. 8

   Uusi ohjeistus: Ilmanvaihdon sulkeminen yöksi tuo miljoonasäästöt – asiantuntijat kertovat, kuinka ongelmat väistetään

  9. 9

   Takseilla ja välityskeskuksella lihava riita – savolaiskuski arvioi maksavansa 19 000 euron lisäkulut 3 vuodessa: ”Kuin torppareita”

  10. 10

   Kiinteistöliiton uudet linjaukset: Hajulukon avaaminen kuuluu taloyhtiölle, lattiakaivon putsaaminen asukkaalle

  11. Näytä lisää