Juha Itkonen jätti ekonomistin työn Suomen Pankissa – nyt hän rakentaa robottiekonomisteja

Juha Itkonen tunnetaan Suomen Pankin ekonomistina, joka viihtyy Twitterissä ja tietää Suomen talouden tilan. Nyt hän on irtisanoutunut ja pistänyt pystyyn yrityksen, joka rakentaa robottiekonomisteja.

Juha Itkonen muistuttaa, että robotti hoitaa ne kaikkein tylsimmät työt.

Yritys on laitettu pystyyn 1. helmikuuta. Haastattelu tehdään kuun kuudentena päivänä ja yrityksellä on tehtynä jo yksi sopimus. Sisällä on siis yksi tilaus.

Se on hyvä saavutus, sillä yrityksen toimiala on sellainen, ettei moni tiedä, mihin tuotetta voi käyttää. Yritys tekee robottiekonomisteja ja sen nimi on Robonomist.

Yrityksen takaa löytyy kaksi osakasta: Juha Itkonen ja Otto Laosmaa. Itkonen on tuttu kaikille, jotka seuraavat talousasioita Twitterissä. Vielä hetki sitten hän oli Suomen Pankin ekonomisti, joka teki Suomen talouden lyhyen aikavälin ennusteita. Vaan ei ole enää. Viime aikoina hän on hengannut uudessa Oodi-kirjastossa, kahviloissa ja kysellyt Twitterissä, miten vakavasti otettava startup-yrittäjä pukeutuu.

Itkosen liikettä voi pitää rohkeana tai uhkarohkeana. Hän on 35-vuotias taloustieteen tohtori ja kolmen pienen lapsen isä. Siinä vaiheessa, kun hän irtisanoutui keskuspankista, hän ei ollut vielä varma yrityksen perustamisesta. Mutta luotti siihen, että ekonomistille löytyy kyllä töitä.

– Olin pyöritellyt ideaa yrityksestä ja koodannut, kun lapset nukkuivat. Mutta vasta kun sain viimeisteltyä prototyypin, tiesin, että kyllä tästä pystyy tekemään yrityksen.

Kenelle robotin voi myydä? Kenelle vaan, sanoo Juha Itkonen.

Mitä robottiekonomisti tekee?

Seuraa haastattelun ehdottomasti haastavin vaihe. Itkosen pitää pystyä selittämään se, mitä robottiekonomisti tekee, niin kansantajuisesti, että sen ymmärtävät muutkin kuin ekonomistit.

– Tämä on hyvää treenausta. Kyllä mun pitää pystyä se pitsaamaan, hän sanoo.

– Robotti hakee tietoa erilaisista tilastoista, tietojärjestelmistä ja vaikka uutisista. Sen jälkeen se käsittelee dataa jollakin tavalla. Lopputuloksena syntyy raportti, asiakirja tai robotti voi ylläpitää sivustoa.

Suhteellisen selkeää tähän asti.

– Luomme robotteja tiettyä tehtävää varten. Esimerkiksi, että Pertti on makroekonomistirobotti ja hän hakee Tilastokeskuksen sivuilta työllisyysdataa ja tuottaa siitä raportteja.

– Ydin ja haaste on siinä, miten asia skaalautuu. Olen rakentanut alustan roboteille ja sen päälle voi rakentaa yksittäisiä robotteja eri tehtäviin.

Uskoisin olevani edelleen kärryillä.

– Ja sitten koko robottiperhe asuu pilvessä, sanoo Itkonen ja hymyilee leveästi päälle.

Malli on yksinkertainen ja vaikuttaa nerokkaalta. Ainoat kulut ovat läppäri ja pilvipalvelu, joten yrityksen saa kannattavaksi suhteellisen helposti. Toistaiseksi yritystä on pyöritetty omalla rahalla, mutta tarkoitus on hakea rahoitusta.

Älä huoli ekonomisti, se vie tylsimmät hommat

Entä haasteet. Eikö Itkosta huoleta, että ekonomistit suuttuvat, kun he Laosmaan kanssa tuovat markkinoille robotin tekemään ekonomistien töitä?

– Se on haaste. Mutta sanoisin, että meidän robotti tekee ekonomistien työn kaikkein tylsimmät hommat. Sellaiset, joihin kukaan ei halua käyttää aikaa.

– Se kerää ja pyörittelee lukuja. Osaa tehdä julkaisukelpoisia asiakirjoja. Nyt tohtoritason ihmiset säätävät asiakirjoissa kuvia ja viivojen paksuuksia. Ei siinä ole järkeä. Tulkintojen tekemisissä ihmisekonomistit ovat hyviä ja nyt sille jää enemmän aikaa.

Ekonomistirobotti jaksaa kerätä dataa yötä päivää ja se on nopea. Ostajan näkökulmasta robotti tuo kustannussäästöjä, on reaaliaikainen ja parhaimmillaan luo jotain uutta.

Kaksi ekonomistia, datatieteitä ja matematiikkaa

Kenelle robotin sitten voi myydä? Kenelle vaan, sanoo Itkonen. Mutta pääkohderyhmää ovat isot yksityiset ja julkiset organisaatiot, joissa on paljon tietotyötä.

Itkonen kertoo esimerkin. Laosmaa on tehnyt testinä robotin, joka optimoi opiskelijaravintolan ruokalistaa.

– Se laskee, paljonko pyöröovista kulkee porukkaa ja millä ruokalistalla tulijoita on eniten. Sen jälkeen se optimoi ateriayhdistelmiä.

– Tarjoamme myös konsultointia, jossa käymme läpi dataa ja sanomme, mitä kaikkea sillä voisi tehdä. Yrityksillä jää paljon dataa käyttämättä.

Myös Laosmaa on ekonomisti ja lisäksi hän on datatieteilijä. Itkonen on opiskellut taloustieteen lisäksi matematiikkaa ja sosiologiaa. Väitellyt hän on ilmastonmuutoksesta ja verkostojen taloustieteestä.

Molemmilla on pieniä lapsia.

– Olemme sopineet, että asia otetaan kaikessa huomioon. Tähän mennessä näyttää, että pystymme sovittamaan aika helposti työn ja perhe-elämän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?