Pomo kuuli Kaarelin etsivän muita töitä ja antoi potkut – järkytys johti ”työnhaun salaiseen Tinderiin” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Pomo kuuli Kaarelin etsivän muita töitä ja antoi potkut – järkytys johti ”työnhaun salaiseen Tinderiin”

Kaarel Holm (vasemmalla) ja MeetFrankin toinen perustaja, teknologiajohtaja Anton Narushberg lanseerasivat palvelun marraskuussa 2016 Slush-tapahtumassa.

Julkaistu: 3.2.2019 10:30

Virolaisyrittäjän Suomeen levinnyt palvelu yhdistää työntekijän ja työnantajan anonyymisti.

Virolaisyrittäjä Kaarel Holm keksi Suomessa suosiota kasvattavan bisnesidean, kun kohtasi silloisissa töissään kurjimman mahdollisen asian, potkut.

Holmin työsuhde päättyi ikävissä merkeissä työnantajan kuultua Kaarelin työnhakuaikeista. Kokemus poiki idean anonyymista rekrytointisovelluksesta MeetFrankista. Palvelu yhdistää nimettöminä esiintyvät käyttäjät heidän profiiliaan ja toiveita vastaaviin työnantajiin ja avaa keskusteluyhteyden osapuolten välille.

– Voit olla palvelussa passiivisena ja katsoa, onko työmarkkinoilla kiinnostusta sinua kohtaan ja antaa työnantajien hoitaa yhteyden ottamiset, Holm kertoo Taloussanomille.

MeetFrank-palvelun kautta solmitaan viikoittain 2 000 niin kutsuttua positiivista kontaktia, joista noin 35 prosenttia on Suomessa ja niistä pääosa Helsingissä. Palvelu on it- ja myyntiväen suosiossa. Positiivinen kontakti on johtanut tapaamiseen, työtarjoukseen tai paikan hakemiseen.

– Viime vuonna loimme lähes 12 000 positiivista kontaktia Suomessa.

Mihin MeetFrankia tarvitaan?

Erillisen työnhakusovelluksen tarve voi mietityttää, koska sähköisiä työnhakukanavia on jo paljon. Työnantaja myös harvemmin saa selville, käykö työntekijä katsomassa työpaikkailmoituksia tai lähettää työhakemuksen. Avointen työpaikkojen selailu tai ilmoituksiin vastaaminen ei myöskään ole irtisanomisen laillinen peruste – Suomessa tai Virossa.

Holm taustoittaa omaa irtisanomistaan. Hänen mukaansa tilanne ei aina ole yksiselitteinen.

Holm kertoo, että muutama vuosi sitten hän halusi selvittää, kannattaako vielä jäädä silloiseen työhön ja millaisia uramahdollisuuksia oli muualla tarjolla. Hän ei ollut varsinaisesti päättänyt, että haluaa lähteä, vaan lähinnä selvittää työmahdollisuuksia.

– He saivat selville, että minulla oli ollut tapaamisia. Sitä tapahtuu, koska ihmiset puhuvat ja tieto voi levitä hyvinkin äkkiä.

Holmin mukaan työntekijä, jolla on ’haku päällä’ ei ole sosiaalisesti kovin hyväksyttävä, sillä työhön liittyy aina myös ihmisten välisiä suhteita. Välit työnantajaan ja työnantajan luottamus työntekijään voivat huonontua hyvin nopeasti, vaikka toisaalta on normaalia, että työntekijät aika ajoin luotaavat omaa asemaansa työmarkkinoilla.

– Kommunikaatio huononi niin paljon, että edellytyksiä ei töiden jatkamiselle enää ollut. On vaikeaa olla loukkaantumatta siitä, että joku on valmis lähtemään. Se on luonnollinen tunnereaktio, vaikka rationaalisella tasolla ymmärtäisi työnhaun motiivit, hän kertoo omasta tapauksestaan.

– Vaikka olisin jäänyt siksi, että irtisanominen on laitonta, siinä ei olisi ollut enää mitään mieltä. Loppujen lopuksi sitä haluaa olla työssä, jossa tuntee olonsa hyväksi.

Passiivisena hakijana

Anonyymius on MeetFrankin keskeinen ominaisuus, mutta suurempi syy käytölle lienee palvelun kätevyys. MeetFrank mainostaa itseään ikään kuin työnhaun Tinderinä: Hakemuksia tai ansioluetteloita ei tarvita, vaan mielenkiinnon osoitettuaan pääsee suoraan juttelemaan rekrytoijan kanssa.

Mutta onko työmarkkinoiden Tinderissä ikäväkin kaiku? Suosittua deittisovellusta monet arvostelevat ihmissuhteiden pinnallistamisesta. Palvelussa on helppo selata ihmisiä kuin tuotekatalogia, ja siirtyä tapaamisesta toiseen ilman sitoutumista ja syvempää tutustumista.

Myös työelämässä tietyillä kovapalkkaisilla aloilla työpaikasta pompitaan toiseen yhä nopeampaa tahtia, ja työntekijöiden heikko sitoutuminen alkaa olla jopa ongelma. Holm tunnistaa ilmiön mutta ei usko, että MeetFrankin tapainen palvelu vauhdittaa sitä.

– Työvuosien keskimääräinen kesto yksittäisellä työnantajalla on lyhentynyt merkittävästi. Yritystenkin elinikä voi jäädä lyhyeksi, kun yritykset ostavat toisia tai lopettavat toimintansa. Samaa työtä ei enää tehdä koko työikää, se ei ole yleensä mahdollistakaan, Holm huomauttaa.

– Me olemme huomanneet, että ihmiset eivät useinkaan hae isompaa palkkaa vaan mukavampaa työpaikkaa, kiinnostavampia ja haastavampia tehtäviä ja ylennystä.

Holm huomauttaa, työntekijän ja työnantajan kokoon liittyvän epäsuhdan takia omat odotukset ja työnantajan eivät välttämättä kohtaa. Yrityksen näkökulmasta työntekijä on ehkä vain yksi sadoista. Palvelun käyttäjät ovat paremmin tietoisia arvostaan, koska palvelu kääntää tilanteen toisin päin ja he voivat olla yhteydessä isoon määrään yrityksiä, Holm sanoo.

MeetFrank leviää it- ja myyntiväen keskuudessa

  • MeetFrank-palvelulla on Suomessa yli 25 000 käyttäjää Suomessa ja kaikkiaan hieman yli 200 000. Rekrytoivia yrityksiä on rekisteröitynyt vajaat 700.

  • Käyttäjät ovat tyypillisesti koulutettuja, asiantuntijatyötä tekeviä kolmekymppisiä.

  • Noin puolet heistä työskentelee ohjelmistokehityksessä, esimerkiksi suunnittelijoina, insinööreinä tai projektipäälliköinä. Toinen puolisko on markkinoinnin, myynnin tai asiakashallinnan ammattilaisia.

  • Yrityksen mukaan palvelua käytävät lukuisat startupit sekä isommista yrityksistä muun muassa F-Secure, Tieto, Accenture, Swedbank, Telia ja Digia.

  • Yrityksellä on toimisto Tallinnassa ja Helsingissä ja työllistää 20 henkeä. Suomen ja Baltian lisäksi MeetFrankia voi käyttää Saksassa. Ruotsi lienee seuraavana tähtäimessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?