Näin hoivakotien myynnillä on rikastuttu – kolmessa vuodessa 20 miljonääriä

Pelkästään kolmen tuoreimman verovuoden aikana hoivakotikaupat tuottivat 20 miljonääriä Suomeen.

31.1.2019 6:42 | Päivitetty 31.1.2019 9:33

Hoivakotien myynti on tuottanut Suomeen ison määrän uusia miljonäärejä, kun isot yritykset ovat ostaneet tiiviiseen tahtiin pienempiä yrityksiä.

IS kävi läpi Talouselämän koostamat listat yrityskauppamiljonääreista viime vuosilta. Kävi ilmi, että jo pelkästään vuosina 2015–2017 hoivayritysten kaupoilla syntyi 20 miljonääriä.

Ostajina ovat olleet useimmiten alan isot toimijat: Mehiläinen, Esperi Care, Coronaria ja Attendo. Apajilla on ollut myös pääomasijoittajia.

IS selvitti viime vuosien verotiedoista, kuinka paljon yrityskaupat ovat tuottaneet rahaa yksittäisille henkilöille.

Yllä olevalla videolla kuullaan omaisten kertomuksia vanhusten hoidosta.

Tuoreimmat verotiedot ovat vuodelta 2017, ja tuona vuonna miljonäärejä tuotti eniten Mehiläinen ostamalla useita hoivakoteja.

2,6 miljoonan euron pääomatulot sai Petri Lindgrén, joka myi omistuksensa mielenterveyskuntoutujien palvelukoteja pyörittävästä Kotinummesta Mehiläiselle.

Itä-Suomen Hoitokotien omistajat Jan Kontiainen ja Hannele Immonen saivat kumpikin 2,5 miljoonan euron pääomatulot myytyään omistuksensa Mehiläiselle. Ritva Kontiainen tienasi samalla yrityskaupalla 1,2 miljoonaa euroa.

Birgitta Lundström tienasi puolestaan 2,3 miljoonaan euron pääomatulot myytyään Deborasta valtaosan pääomasijoitusyhtiö MB Rahastoille.

Tuomas Jounila ja Jani Kiuru tienasivat lähes 2 miljoonan euron pääomatulot myytyään Pirkanmaan Asumispalvelut Esperi Carelle. Marko Lähdeaho myi puolestaan enemmistöomistuksensa Palvelukoti Rantakartanosta Esperi Carelle 1,3 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2016 hoivakaupoilla eniten tienannut oli Esperi Caren johdosta tällä viikolla lähtenyt Marja Aarnio-Isohanni, jolla oli peräti 5,7 miljoonan euron pääomatulot. Tuona vuonna Esperi Caren omistajaksi tuli brittiläinen pääomasijoittaja ICG.

Vuonna 2016 hoivakaupoilla eniten tienannut oli Esperi Caren johdosta tällä viikolla lähtenyt Marja Aarnio-Isohanni.

Esperi Caren entinen johtaja Leena Piipari tienasi puolestaan 2,2 miljoonaa euroa pääomatuloja. Piipari on nykyisin Pilke-päiväkotien liiketoimintajohtaja.

Esperin ansiosta miljoonatuloille pääsivät myös Sydän-Suomen Hyvinvointipalvelut myynyt Kerttu Jaakola ja Kasperikodin myynyt Sari Poikajärvi.

Hoiva-alan yrityskaupat ovat jatkuneet kiivaaseen tahtiin. Yritysten tiedotteista käy ilmi, että hoivakotikauppoja on tehty viime vuonna useita kuukaudessa.

Tänä vuonnakin esimerkiksi Esperi Care on tehnyt jo kaksi yrityskauppaa.

Yrityskauppojen arvoja ei ole kerrottu julkisuuteen, joten uusimmat miljonäärit selviävät vasta tulevista verotiedoista.

Isot yritykset ovat kasvattaneet jatkuvasti osuuttaan hoivabisneksen liikevaihdosta ja henkilöstöstä.

Hyvinvointiala ry:n talous- ja veroasiantuntijan Joel Kuuvan mielestä ei voida kuitenkaan puhua vielä keskittyneestä alasta.

– Sen takia keskittymistä tapahtuu sote-alalla, koska se on mahdollista. Siellä on sen verran paljon pieniä tuottajia, että niitä yrityskauppoja tapahtuu.

Hoiva-asumista tuottavia yrityksiä oli 424 vuonna 2017, kun kymmenen vuotta aiemmin määrä oli 509. Henkilöstömäärä kasvoi samaan aikaan noin 1,5-kertaiseksi. Keskimääräinen yrityskoko on kasvanut 15 työntekijän yrityksestä 58 työntekijän yritykseen.

– Pieniä yrityksiä ja keskisuuria yrityksiä on olemassa ja jopa mikroyrityksiä, vaikka asumispalvelu on haastava mikroyritykselle. Jos hoitajamitoitus on 0,5, asukkaita voi olla vain 20, jos töissä on 10 henkeä. 20 hengen asumispalvelu voi olla haastavaa järjestää kustannustehokkaasti, Kuuva sanoo.

Yli 250 työntekijää työllistävien yritysten osuus alan liikevaihdosta ja henkilöstöstä on kasvanut nopeasti. Vielä vuonna 2013 niiden osuus oli runsas kolmannes, mutta vuonna 2017 jo yli puolet.

Viime syksynä julkaistun raportin mukaan ulkomaalaistaustaisten yritysten osuus hoivayritysten henkilöstöstä on kasvanut tällä vuosikymmenellä kahdeksasta prosentista yli kolmannekseen.

Hoivajättiläisistä Mehiläisen pääomistaja on Luxemburgissa pääkonttoriaan pitävä pääomasijoittaja CVC Capital Partners, ja Esperi Care on suurimmaksi osaksi brittiläisen pääomasijoittajan ICG:n omistuksessa. Attendo on puolestaan ruotsalainen pörssiyhtiö.

Uusimmasta yrityskaupasta kerrottiin maanantaina: ruotsalainen Humana ostaa Coronaria Hoivan 71 miljoonalla eurolla. Humana tuli Suomeen vuonna 2016 ostamalla Arjessa-yhtiön.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?