Terho, 72, katsoi, kuinka kansainväliset jätit romahtivat ympäriltä – pieni lelukauppa porskuttanut Heinolassa jo 35 vuotta

Terho Endén arvelee, että BR-lelujen ja Toys R’Usin omistajan konkurssi antaa kilpailijoille liikkumavaraa.

Terho Endénin hyllyjen kätköistä löytyy jopa 25 vuoden ikäisiä leikkisiä. Moni tuote on jo keräilyharvinaisuus, kuten kädessä olevakin.

26.1.2019 8:30

Heinolalainen yrittäjä Terho Endén on ollut lelukauppiaana lähes 35 vuotta. Endenin omistamaa liikettä monet pitävät Suomen suurimpana yksityisenä lelukauppana.

Hyllyt notkuvat tuotteita monelta vuosikymmeneltä ja paikka on sen vuoksi myös keräilijöiden suosima.

– En osaa sanoa onko tämä suurin yksityinen kauppa lajissaan, mutta tuotteita on noin 4 000 erilaista ja valikoima on todennäköisesti suurin, kauppias sanoo.

Endén on monella tapaa erilainen kauppias. Taustaltaan hän on puuseppä, joka teki monenlaisia entisöintitöitä Ruotsissa lähes 20 vuotta ennen kauppiaaksi ryhtymistään.

– Tukholman Gröna Lundissa ja Skansenilla entisöin muun muassa rakennuksia.

– Töitä tein myös kuninkaanlinnassa ja Drottningholmin linnassa. Kuningatar Silviallekin tuli kättä heilautettua, mutta vain noin kymmenen metrin päästä, kun turvatoimet estivät lähemmän tuttavuudenteon, Endén harmittelee.

Ruotsiin puuseppä sai isänsä tilaaman Itä-Häme-lehden. Lehden takasivulla ollut ilmoitus muutti kaiken.

– Myynnissä oli toimiva lelukauppa Heinolassa ja kohta tehtiin kaupat. Melko pian liikettä oli laajennettava.

– Kauppoja en ole katunut, Endén tuumaa.

72-vuotiaalla kauppiaalla ei ole eläkesuunnitelmia ja juuri nyt yksityisen lelukaupan tulevaisuus näyttää erityisen mielenkiintoiselta, koska BR-lelukauppa ja Toys R’Us meni konkurssiin.

– Yksityisiä lelukauppiaita lasketaan olevan kymmenkunta.

– Ison ketjun konkurssi antaa tilaa uusille yrittäjille ja sitä tämä ala kaipaa. Suorastaan toivon, että uusia yrittäjiä löytyy. Ison puristuksessa moni yrittäjä joutui laittamaan lapun luukulle, Endén sanoo.

Pitkän linjan kauppiasta lelukauppajättien tuotteiden laatu ei ole miellyttänyt. Hänen näkemyksensä on, että laatu oli yksi syy, miksi ketju ajautui konkurssiin.

Heinolan harvinaisuuksiin kuuluu yksityinen lelukauppa, jollaisia koko maassa on enää kymmenkunta. Ulkomainokset puhuvat 2000 erilaisesta lelusta, mutta määrä on noin 4000.

Heinolan alueen väestöpohja ei yksin riitä elättämään lelukauppaa. Liikkeen nimestä, Heinolan talous-muovi ja lelu, voi päätellä, että lelujen lisäksi muutakin tavaraa on tarjolla.

Yrittäjä arvioi, että 70 prosenttia asiakkaista on muualta kuin Itä-Hämeestä.

– Täällä on noin 18 000 kesämökkiä. Ilman kesäasukkaita kaupan ovi kävisi paljon harvemmin.

– Pääkaupunkilaiset tekevät kauppaa eivätkä tingi, mutta heillä on vain aina kiire päästä mökeilleen, kun ovat huolissaan, että auton takakontissa olevat oluet lämpenevät liikaa.

– Lapset eivät ehdi kunnolla tutustua tavaroihin, kun heitä viedään jo takaisin autoon. Siinä menossa lapsetkin saavat stressin, Endén kertoo.

Liikkeen hyllyillä on iso määrä jo keräilyharvinaisuuksiksi lueteltuja leluja. Hyllyiltä kauppias löytää hakemattakin 20-25 vuoden takaa Barbeja, Star wars ja He-Man -leluja.

Terho Endén on ehtinyt jo 72 vuoden ikään, mutta eläkkeelle hän ei ole vielä lähtemässä.

Kesäasukkaiden kaupankäynnin ohella joulusesonki oli varsinkin ennen merkittävä. Endén muistelee aikoja, kun lähes koko suku oli auttamassa joulumyynnissä.

– Meitä oli kymmenkunta tekemässä kauppaa. Silloin pakettipaperin kulutus tiedettiin metrilleen. Parhaina jouluina meni 5,5 kilometriä paperia.

Ainakin Endénin lelukaupassa joulu on ainainen ja asiakas saa juhannuksenakin ostoksensa joulupaperiin, jos niin haluaa.

– Kesällä kävi Lapista asiakkaita, jotka ostivat leluja joululahjoiksi. Ostokset paketoitiin joulupapereihin. Lupasivat tulla ensi kesänä uudelleen, kauppias kertoo.

Endén on tottunut hoitamaan asiansa kynällä, paperilla ja lankapuhelimella. Hän ei ole pitänyt tärkeänä teknisen kehityksen kärjessä olemista - eikä aio tavoistaan luopua.

Vuosi sitten hän palkkasi myyjäksi Satu Hämäläisen. Hän tuli taloon tietokone kainalossa ja nyt tilaukset ja laskut hoidetaan koneen välityksellä.

Kauppias myöntää tekniikan edut, mutta pitää päänsä suuriakin toimijoita vastaan. Lelukauppa joutui vuosi sitten luopumaan Legoista, koska maahantuoja halusi, että Endén myy niitä myös verkkokaupan kautta.

Satu Hämäläinen toi lelukauppaan tietokoneajan, vaikka omistaja ei tietotekniikasta juurikaan piittaa.

Kauppias ei verkkokauppaa perustanut.

– Ostin varastoon ison määrän Lego-tuotteita ja niitä on edelleenkin myynnissä.

– En halua lähteä pakettiralliin, niitä kun pitää lähettää ja ottaa vastaan palautuksina.

– Kaupat tehdään liikkeessä, ja silloin asiakas näkee mitä on ostamassa.

Endén kävi ennen ostamassa tuotteet näyttelyistä ja halusi tutustua tavaroihin perusteellisesti. Edelleenkin hän arvostaa liikkeeseen tulevia myyntiesittelijöitä enemmän kuin tuotteista kertovia verkkosivuja.

Endénillä on tuoreita kokemuksia verkkokaupan tuotteista, kun korona-pelin ostaja oli tyytymätön hankintaansa.

– Mikkeliläinen asiakas oli ostanut verkkokaupasta koronan. Se oli susi. Sillä ei tehnyt mitään. Asiakas kävi hakemassa meiltä koronan ja on ollut tyytyväinen.

– Oli niin tyytyväinen, että osti vielä perinteisen fortuna-pelinkin.

Myyntiesittelijät tietävät, että ovat tekemässä kauppaa vaativat yrittäjän kanssa, kun tulevat Heinolan Kauppakadun liikkeeseen. Joskus Endén on pistänyt sopimuksiin maininnan, että ”jos tavara on surkeaa laadultaan, myyntimies ottaa sen takaisin”.

Lelukauppa pitää miehen nuorena eikä Terho Endénillä on pienintäkään ajatusta siirtyä eläkepäiville.

– Yksityisten lelukauppojen historia ei ole vielä kirjoitettu. Edessä on pikemminkin uudet ajat, kun suuret ketjut kaatuvat, kauppias tuumaa.

Taloussanomat etsii kiinnostavia yrittäjätarinoita. Jos tunnet mielenkiintoisen yrittäjän, joka on esimerkiksi tehnyt pitkään menestyvää bisnestä, keksinyt erikoisen bisnesidean tai vaikkapa selvinnyt konkurssin partaalta, vinkkaa Taloussanomien toimitukselle: taloussanomat@sanoma.fi. Perustele viestissäsi, miksi juuri häntä kannattaisi haastatella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?