Sadattuhannet amerikkalaiset kulkevat kohta ruotsinsuomalaisen Tonyn kädenjälki taskussaan – ”Tätä on vaikea ymmärtää” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Sadattuhannet amerikkalaiset kulkevat kohta ruotsinsuomalaisen Tonyn kädenjälki taskussaan – ”Tätä on vaikea ymmärtää”

Ruotsinsuomalainen graffittitaitelija Tony Sjöman on maalannut New Yorkin rakennuksiin useita näyttäviä muraaleja. Kohta hänen suunnittelemansa kuva koristaa myös American Express-yhtiön luottokorttia.

–Itselleni tämä asia on alkanut kunnolla kolahtamaan vasta eilen ja tänään, koska työtä on ollut niin paljon. Varmaan tämän ymmärtää kunnolla vasta kun saa sen kortin käteen, Tony Sjöman nauraa.

24.1.2019 9:45

Yhdysvalloissa Marimekon kuosit on tunnettu hyvin sen jälkeen, kun silloinen ensimmäinen nainen ja tyyli-ikoni Jackie Kennedy esiintyi vuonna 1960 suomalaisyhtiön asussa suuren muotilehden kannessa. 2010-luvulla omia kuvioitaan tekee Yhdysvalloissa ja maailmalla tunnetuksi ruotsinsuomalainen taiteilija Tony Sjöman, 43, jonka tavaramerkki ovat geometriset, usein jopa kokonaisen seinän peittävinä muraaleina nähtävät maalaukset.

Tony Sjömanin tavaramerkki on geometriset, usein jopa kokonaisen seinän peittävät muraalit.

Word Trade Center –rakennuskompleksin nelostornin 69. kerroksesta löytyy Tony Sjömanin maalaus.

Reilut kymmenen vuotta sitten New Yorkiin muuttaneen ”Rubin” Sjömanin teoksia voi nähdä sekä gallerioissa että seinissä ympäri kaupunkia: hotelleissa, kirkoissa, Manhattanin kalliissa muotiliikkeissä ja jopa Word Trade Center –rakennuskompleksin nelostornin 69. kerroksessa.

–Aloitan työni aina kynän ja paperin kanssa karkeilla luonnoksilla, joissa ei ole värejä, Tony Sjöman kertoo.

Suurin Sjömanin muraaleista koristaa luksuspilvenpiirtäjää Capitol-rakennuksen naapurissa pääkaupunki Washingtonissa. Sjöman on ollut töineen paljon esillä amerikkalaismediassa, ja teoksia on vilahdellut suosituissa tv-ohjelmissa, kuten HBO-kanavan Girls-suosikkisarjassa.

Suomalainen perintö tärkeä

Göteborgissa syntyneen ja kasvaneen Sjömanin vanhemmat muuttivat Ruotsiin 1970-luvun alussa. Äiti on lähtöisin Kemistä ja isä Tampereelta.

Sjömanin maalauksia löytyy ympäri kaupunkia.

– Suomalaiset juureni ovat aina olleet tosi vahvat. Vaikka en ole koskaan asunut Suomessa, olen aina tuntenut itseni suomalaiseksi, Sjöman sanoo sujuvalla suomen kielellä.

– Kieli on minulle tapa pysyä kiinni suomalaisessa identiteetissä, vaimonsa kanssa suomea kotona puhuva Sjöman selittää.

Tony Sjöman kuvattuna 1989.

1980-luvun puolivälissä Sjöman ryhtyi harrastamaan graffittimaalausta, joka oli vasta rantautunut Pohjoismaihin. Göteborgin tunneleita maalanneelle pojalle New York oli alan kuuluisuuksineen myyttinen paikka, johon Sjöman matkusti vihdoin käymään vuonna 1998 – rakastuen kaupunkiin heti suunnattomasti.

Sjöman meni vaimonsa kanssa naimisiin New Yorkissa vuonna 2006 ja toteutti pari vuotta myöhemmin unelmansa muuttamalla kaupunkiin. Seinien maalaaminen oli tässä vaiheessa vielä enemmän harrastus, jota hän pääsi tekemään osana paikallista ryhmää.

Vähitellen maine kasvoi ihmiset alkoivat haluta Sjömanin kuvia koteihinsa ja työpaikoilleen myös tauluina. Hän hankki itselleen ateljeen ja harrastuksesta alkoi tulla työtä.

– Jossain vaiheessa huomasin etten ehdi tehdä paljon muuta. Viimeiset kuusi tai seitsemän vuotta olen tehnyt tätä täysipäiväisesti, Sjöman kertoo.

Yhtiöt haluavat erottua

Viime syksynä Sjöman maalasi Miamissa pidettävien taidemessujen yhteydessä American Express –luottokorttiyhtiön tilaisuudessa. Tapahtuman jälkeen esille nousi mahdollisuus, että hän suunnittelisi yhtiölle luottokortin.

Kaikissa Tony Sjömanin töissä jokaisella värillä ja muodolla on oma tarinansa.

Yhtiö lanseerasi omaa korttiaan maailman suurimmalle hotelliketjulle Marriottille, ja korttiin haluttiin jotain raikasta ja ainutlaatuista.

– American Expressille kyseessä on ensimmäinen taiteilijan suunnittelema kortti. Yleensä ne ovat olleet aika tylsän näköisiä, mutta nyt he halusivat tehdä jotain joka erottuu.

Kortin suunnittelusta ja toteutuksesta tuli pitkä ja intensiivinen projekti. Sjömanin mukaan yhtiön edustajat kävivät katsomassa hänen muraalejaan New Yorkissa. Matkan varrella huomioon piti myös ottaa monia tyylillisiä seikkoja, joilla varmistettiin kuvan edustavan kahta suuryhtiötä toivotulla tavalla.

Yhteistyö American Expressin kanssa on Tony Sjömanin tähänastisen uran näkyvin saavutus.

– Itse opin tässä paljon siitä, kuinka tällaiset megabrändit tekevät asioita.

Sjömanille osoitettiin valmiiksi värimaailma, jota hänen suunnittelemassaan kuvassa tulisi käyttää. Tämän lisäksi hänen käskettiin ainoastaan olla oma itsensä.

– Päätin, että menen tähän mukaan rehellisesti omana itsenäni ja teen sen mistä itse tykkään. Luulen tämän rehellisyyden paistaneen läpi konseptissani, jonka seurauksena he päättivät mennä eteenpäin sen kanssa.

Sjöman kertoo luonnostelleensa lähes kolmekymmentä vaihtoehtoa, joista tilaaja antoi palautetta.

– Aloitan työni aina kynän ja paperin kanssa karkeilla luonnoksilla, joissa ei ole värejä.

Viimeinen versio työstä hyväksyttiin vasta toissa viikolla.

– Kaikki on sen jälkeen mennyt todella nopeasti.

New Yorkin pilvenpiirtäjät inspiroivat

Kaikissa Sjömanin töissä jokaisella värillä ja muodolla on oma tarinansa. Luottokorttiin päätyneessä kuvassa on taiteilijan mukaan vaikutteita sekä vanhasta että uudesta arkkitehtuurista New Yorkin Manhattanilta.

Tony Sjöman on ollut töineen paljon esillä amerikkalaismediassa.

– Harrastan juoksemista, joka antaa mahdollisuuden tarkastella kaupunkia, Sjöman paljastaa.

Vaikutteita toi esimerkiksi Chrysler Building, joka yksi Sjömanin suosikkirakennuksista koko maailmassa. Toinen kuvaa inspiroinut pilvenpiirtäjä on vuonna 2017 varmistunut kaksoistorni American Copper Buildings, jonka erikoisesta muodosta ja kuparinvärisestä julkisivusta voi erottaa kuvassa piirteitä.

– Minulla on ollut oikea pakkomielle siihen, kuinka valo heijastuu näistä rakennuksista etenkin auringon noustessa ja laskiessa, Sjöman kertoo.

Yhteistyö American Expressin kanssa on Sjömanin tähänastisen uran näkyvin saavutus, joka voi poikia lisää yhteistyötä isojen firmojen kanssa.

– Itselleni tämä asia on alkanut kunnolla kolahtamaan vasta eilen ja tänään, koska työtä on ollut niin paljon. Varmaan tämän ymmärtää kunnolla vasta kun saa sen kortin käteen, Sjöman nauraa.

Suuri joukko amerikkalaisia kulkee kohta hänen suunnittelemansa kuva lompakossaan.

– Kuulemma kortin saavien jäsenten määrä lasketaan sadoissa tuhansissa, jota on vaikea ymmärtää. On se mahtava tunne.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?