Kiellon on määrä astua voimaan EU:ssa vuonna 2021.
Luonnon lisäksi uudistuksessa voivat voittaa muutkin. Yksi heistä on kotkalainen Markku Hämäläinenhttps://www.is.fi/haku/?query=markku+hamalainen, joka johtaa Kotkamills-metsäteollisuusyhtiötä. Hän hankki suomalaisen MB-sijoitusrahaston rahoituksen Kotkan paperitehtaan ostamiseen amerikkalaiselta OpenGate Capital -sijoitusrahastolta vuonna 2015.
Hämäläisellä oli kiikarissa perinteisten sahatuotteiden, laminaattipapereiden ja taivekartongin ohella uudenlainen tuote, jonka markkinat saattavat pian olla valtavat: muoviton kertakäyttömuki.
– Idea on useamman vuoden vanha. Silloin, kun tätä lähdettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan ei ollut tietoa, että muovihässäkkä on tätä luokkaa. Ajoitus oli ihan hyvä, Hämäläinen kertoo Taloussanomille.
Kotkamills on markkinoinut muovitonta kuppikartonkiaan kesästä asti, mutta EU:n päätöksen myötä kiinnostus on kasvanut huimasti. Täysin vastaavanlaista tuotetta ei ole markkinoilla tarjolla.
Kuppi valmistetaan pääosin hakkeesta, josta prosessoitu hierre pinnoitetaan kemiallisella sellulla. Kotkamillsin erikoisuus on päällystäminen. Perinteisesti kartonkirullat leikataan ja päällystetään erikseen. Kotkassa kartonkikoneen jatkeena on päällystysyksiköitä, joilla kartonkiin saa seitsemän päällystyskerrosta.
– Se on ainutlaatuista koko maailmassa. Kupissa pysyy jopa mieto alkoholi sisällä, Hämäläinen sanoo.
Kasvu on nopeaa
Sopimuksissa on jo nimiä alla, mutta toimitusmäärät ovat toistaiseksi pieniä. Lisäksi moni mahdollinen asiakas testaa vielä tuotetta parhaillaan omiin kuppeihinsa, mikä on aikaa vievä prosessi. Hämäläinen uskoo todellisen kasvun alkavan kevään aikana ja muovittoman kartongin valmistuksen nousevan voitolliseksi alkuvuoden aikana.
– Tällä hetkellä valmistusmäärä ei ole tuotannosta, vaan myynnistä kiinni. Ne ovat vielä vaatimattomat, mutta kasvavat joka kuukausi. Kokonaisuutena kartonkikoneemme tekee reilu 1 000 tonnia päivässä. Maksimi on 400 000 tonnia vuodessa. Valtaosa siitä on edelleen taivekartonkia.
– Koko porukka on tehnyt töitä älyttömän hyvin. Kone on lähtenyt käyntiin kuin unelma.
Kuppikartongin myynti näkyy jo selvästi liikevaihtonumeroissa. Kotkamillsin tulosluvut vuodelta 2018 eivät ole vielä julkisia, mutta Hämäläisen mukaan kartongin kasvu on huomattavaa.
Nykyinen päällyste on polymeeriseos, joka sisältää myös hieman uusiutumattomia materiaaleja. Yhtiö työstää parhaillaan uutta puupohjaista päällystettä, joka perustuu sellunkeitossa syntyvän mustalipeän hyödyntämiseen.
– Osa asiakkaista on sitä mieltä, että mitään biopohjaista ei saisi olla mukana, koska pelloilla pitäisi viljellä ruokaa eikä teollisuusraaka-aineita. Toinen puolikas ei halua olla missään tekemisissä uusiutumattomien öljypohjaisten tuotteiden kanssa, Hämäläinen selittää tuotteeseen liittyvää ristiriitaa.
– Kaikkia on hankala palvella samaan aikaan. Mutta puupohjainen ratkaisu on sellainen, josta kukaan tuskin löytää mitään negatiivista. Siinä menee kolmisen vuotta, että tämä on käytössä.Puupohjainen ratkaisu on sellainen, josta kukaan tuskin löytää mitään negatiivista.
Ekologisempaa, mutta kalliimpaa
Uudessa tuotteessa on kuitenkin yksi sen yleistymistä hidastava seikka: se on kalliimpaa kuin nykyinen muovipäällyste.
– Kahvia juovalle kuluttajalle ero näkyy siten, että 3,50 euroa maksava kahvikuppi maksaakin 3,52 euroa, Hämäläinen hahmottaa eroa.
Toimitusmäärien ja kysynnän kasvaessa pinnoitteen hinta laskee, mutta tuskin silti samalle tasolle muovin kanssa. Tällöin vaihtoehdoiksi jäävät ”lattevero” eli muovia sisältävien tuotteiden verottaminen tai se, että kuluttajat maksavat hieman enemmän.
Hämäläinen tarjoaa muovitonta kuppia yksittäisen kuluttajan jokapäiväiseksi ekoteoksi, joka ansaitsisi enemmän julkisuutta.
– Olen vähän ihmetellyt, miten kustannus per kuluttaja -puoleen on kiinnitetty niin vähän huomiota. Nyt olisi kuluttajalle edullinen tapa vaikuttaa ympäristöön tarjolla, yleensä puhutaan vain muovisaasteesta. Yleensä mikä tahansa ympäristöteko on kallis, tämä on halpa, Hämäläinen sanoo.
Hinnat laskevat, kun koko ala lähtee mukaan
Hämäläisen mukaan Kotkamills ei salaile tekniikoitaan. Volyymien kasvaminen laskisi myös päällystekemikaalin hintaa.– Meidänkin etumme olisi, että muovittoman barrier-kartongin valmistajia olisi enemmän. Isommat asiakkaat eivät halua olla yhdestä toimittajasta riippuvaisia. Ja jo tällä hetkellä muovittomat barrier-raaka-aineet soveltuvat käytettäviksi nykyisissä muovipäällystyskoneissa.
Haaveissa siintää toisen kartonkikoneen rakentaminen, mahdollisesti Pohjois-Amerikkaan. Kyse olisi 200–400 miljoonan euron sijoituksesta.
Hämäläisen mukaan tulevaisuus näyttää hyvältä. Hän uskoo mukien muovittomuuden olevan lainsäädännön myötä arkipäivää EU:ssa kolmen vuoden sisällä. USA seuraa hiljalleen perässä vihreimmät osavaltiot edellä.
Taloussanomat etsii kiinnostavia yrittäjätarinoita. Jos tunnet mielenkiintoisen yrittäjän, joka on esimerkiksi tehnyt pitkään menestyvää bisnestä, keksinyt erikoisen bisnesidean tai vaikkapa selvinnyt konkurssin partaalta, vinkkaa Taloussanomien toimitukselle: taloussanomat@sanoma.fi. Perustele viestissäsi, miksi juuri häntä kannattaisi haastatella.
Kommentit
Näytä lisää