Suosittu muoti­kauppa lopettaa yllättäen, takana huippu­tulos – omistaja Pauliina lataa nyt suorat sanat bisneksestä

Tunnettu vaatekauppias väsyi paketointirumbaan ja törkeisiin vuokriin.

Tunnetun My o Myn luoja Pauliina Louhiluoto myy varastojaan tyhjäksi. Hän sanoo lopettavansa vielä ”hyvän sään aikana”.

9.1.2019 8:03

Asiakkaita soljuu sisään tasaisesti My o My -vaateliikkeeseen Helsingin Aleksanterinkadulla. Ryhmä japanilaisnaisia kuvaa vaatteita, usea asiakas kävelee suoraan omistajan, Pauliina Louhiluodon, 43, luokse ja halaa tätä lämpimästi.

Louhiluoto nauraa ja puhuu paljon, kehuu pikkutakkia miehen päällä. Ei uskoisi, että Louhiluoto on edellispäivän maanantaina tehnyt ”elämänsä vaikeimman päätöksen”. Hän lopettaa ydinkeskustassa toimivan liikkeensä, koska ei jaksa enää.

My o Myn liikevaihto oli 2017 1,5 miljoonaa euroa.

Ei vaikka My o My -brändi on helsinkiläisen muotiväen kestosuosikkeja ja liikevaihto kasvoi koko ajan. Louhiluoto käänsi myös myyntinsä viime vuonna reippaasti voitolliseksi, mutta sekään ei enää riittänyt.

Ei edes se riittänyt, että isoimpien asiakas- ja turistivirtojen keskellä oleva kivijalkakauppa oli päässyt – ainoana suomalaisena – kansainväliset pikkuputiikit yhteen kokoavaan Farfetch-verkkokauppaan. Sen osuus oli yli puolet My o Myn myynnistä. Vienti oli kaksinkertaistunut.

– Tästä huolimatta en enää näe mielekkääksi taistella järkkykorkeiden vuokrien ja lilliputtikotimarkkinan vastatuulessa. Maailman parhaan tiimin kanssa ollaan tehty hulluna töitä yli 10 vuotta, mutta rajansa kaikella, Louhiluoto kirjoitti maanantaina yhteisöpalvelu Facebookissa.

Miten tässä näin voi käydä?

– Vaikka viime vuosi oli parempi kuin koskaan, näkymä alaan ja kaupan markkinaan ei vaan vakuuta. Ajattelimme, että meillä on vain yksi elämä. Olemme tehneet paljon töitä, mutta kiinteät kulut olivat niin kovat, Louhiluoto kertoo Taloussanomille.

Päällimmäisenä vaihtoehtona oli, että My o My olisi lähtenyt tekemään bisnestä ainoastaan Farfetchin kautta. Kasvua olisi ollut odotettavissa lisää, sillä tilauksia oli jo niin paljon, että liike ei meinannut ehtiä paketoida tuotteita.

– Se olisi tarkoittanut sitä, että teen työtä varastossa, ja minipalkalla oleva työntekijä on pakkaajana. Ei ollut mun juttu. Halusin olla kivijalkakauppias, kohdata asiakkaan ja antaa hyvää palvelua.

Lopetuksen syitä myös alan sisältä

– Muotiala on siinä mielessä tehnyt karhunpalveluksen itselleen, että täyskatteellinen myyntiaika on hirveän lyhyt.

Myös niin kutsuttu showroom-ilmiö nakertaa My o My:n kivijalkamyyntiä.

– Ihminen, nuori asiakas varsinkin, on itsekäs ja etsii halvinta tuotetta. Hän ottaa kuvan vaatteen koodista, googlaa sen ja ostaa netistä. Ei sille mitään voi, vaikka hyppäisi kuinka tasajalkaa. Yritti vain ajatella, että ehkä jonakin päivänä hän ostaakin jonkin tuotteen.

Louhiluoto pitää ilmiötä lyhytnäköisenä, sillä se rapauttaa koko vähittäiskauppaa ja kaupunkirakennetta tavalla, jota yksittäinen verkko-ostajakaan ei halua. Hän toivoo ideologisuutta kuluttamiseen.

– Erityisesti miesasiakkaissa tätä vähän näkyykin jo. Ajatellaan, missä tuote on valmistettu ja että raha jätettäisiin Suomeen.

Parhaimmillaan My o Mysta lähti jopa 90 verkkokaupan pakettia päivässä.

Verkkokaupan kääntöpuolena on myös se, että työn sisältö voi muuttua karulla tavalla. Louhiluoto joutui miettimään, halusiko työkavereiden, jotka ovat osaavia ammattilaisia, hoitaneet kassaa, somistaneet, tehneet sisäänostoja ja kantaneet myyntivastuuta, päätyvän takahuoneeseen paketoimaan paketteja maailmalle.

– Oli oikeasti mietittävä, millaista työtä haluamme tehdä.

Yksityisyrittäjät väsyvät

Louhiluoto korostaa, että lopetuspäätös on vain yksi ilmentymä isosta markkinamuutoksesta.

Viime vuosina muotialalta on eri syistä lopettaneita tunnettuja yksityisyrittäjiä paljon. Helsingissä vaatealalta ovat lähteneet muun muassa Sofinah, Gaudete ja Niina Kurkisen Nina’s. Kenkäkauppojakin on lopettanut ja putiikinpitäjiä Tampereella.

– Sari Ihatsulta tuli juuri viesti, että tervetuloa joukkoon. I feel you sister.

Ihatsu pyörittää Ajatar-vaateliikettä, joka on ilmoittanut lopettavansa toimintansa alkuvuonna 2019.

– Kaikki pyörivät samantapaisten ongelmien kanssa.

Naapuri Anna Merjamaa kävi säännöllisesti My o My:ssa. Hän kiittelee Pauliina Louhiluotoa harvinaisen rohkeaksi yrittäjäksi, koska tämä pystyi pitämään liikettä pystyssä pitkään Aleksilla.

Keskustan korkeimmat neliövuokrat löytyvät kauppakeskusten parhaista paikoista Aleksanterinkadulta, Pohjoisesplanadilta ja näiden välisiltä poikkikaduilta. Kiinteistötieto KTI:n mukaan ennätysmatala korkotaso on jo pitkään houkutellut pääomia kiinteistösijoitusmarkkinoille.

Ydinkeskustassa arvokiinteistöjen liiketiloja hallitsevat kiinteistösijoittajajätit, vakuutuslaitokset ja pankit, joita vastaan yksittäisillä yrittäjillä on vähän neuvotteluvaraa.

Louhiluoto istuu Helsingin keskustan kilpailukykyä edistävän Helsinki City Markkinointi ry:n hallituksessa. Hän sanoo, että kiinteistösijoittaja on yleensä kiinnostunut vain omasta bisneksestä, ei keskustakulttuurista tai kilpailukyvystä suhteessa ostoskeskuksiin.

– Vuokrataso on aivan naurettava. Se ei vastaa mitenkään markkinan kokoa tai ostovoimaa. Kiinteistöbisneksessä ollaan kiinnostuneita siitä, mikä on kiinteistön arvo taseessa. Arvon määrittävät vuokrasopimukset. Kiinteistösijoittaja voi mieluummin pitää liiketilaa jopa tyhjänä kuin tehdä kohtuuhintaisemman sopimuksen vuokralaisen kanssa.

– Kaikki keskustan hyvät tilat ovat kolminumeroisia. Aika surkeakin tila voi maksaa 200 euroa neliöltä.

Louhiluoto pelkää, että ennen pitkää keskusta alkaa näyttää samalta kuin ostoskeskukset.

– Kaikki monistuvat ja menevät samaksi massaksi. Se on hirveän surullista. Ei kukaan turistikaan halua nähdä kaikkialla samanlaista katukuvaa, jossa on samat ketjuliikkeet eikä mitään persoonallisuutta.

Stressi laukaisi sairauden

Louhiluoto suree lähinnä ”tiiminsä puolesta, joka on tehnyt ihan helkkaristi töitä ja venynyt ja venynyt”. Liike rakennettiin yhdessä. Toisaalta hän uskoo, että kaikki ymmärtävät ratkaisun, jota on mietitty ja pohjustettu pitempään.

Hän sanoo, että edellispäivänä itku oli vielä herkässä, mutta olo oli enemmän tunteikas – ei surullinen tai katkera.

– Olen itkenyt niin paljon muutenkin jo kymmenen vuoden aikana.

My o My myi myös sesonkilahjatuotteita.

Muotialan yrittäjän työn stressaavuudesta kertoo sekin, että kolmisen vuotta sitten Louhiluoto sairastui autoimmuunisairauteen, joka on vienyt hiukset.

– Nämä sairaudet ovat sellaisia, että stressi voi niitä laukaista. Se oli yhdenlainen pysäytys, että keho reagoi sillä lailla ja huutaa hellittämään tahtia. Sairaus näytti, että kaikkea ei voi elämässä kontrolloida.

Yleensä Louhiluoto käyttää peruukkia töissä, mutta kuvauspäivänä kaljua peittää vain pipo – suomalaista designia sentään.

– No ei kai se haittaa, vaikka näyttäisi vähän hassulta. Tässä työssä saa näyttää hassultakin, kunhan ei näytä tavalliselta.

Juttua täsmennetty 9.1. kello 16. Vaateliike Ajatar on vielä toiminnassa, mutta aikoo lopettaa alkuvuonna.

Pauliina Louhiluoto

Syntynyt Turussa, kauppatieteiden maisteri

Aviopuoliso Perttu Louhiluoto, My o Myn hallituksen puheenjohtaja, Rettig ICC:n toimitusjohtaja

Perheellä on kolme teini-ikäistä lasta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?