19-vuotiaan Elielin liikeidea suli savolaiseen byrokratiaan – ”En näe järkevää tarkoitusperää tällaiselle toiminnalle” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

19-vuotiaan Elielin liikeidea suli savolaiseen byrokratiaan – ”En näe järkevää tarkoitusperää tällaiselle toiminnalle”

Eliel olisi halunnut myydä jäätelörullia Kuopion keskustassa.

Julkaistu: 18.12.2018 7:48

Nuoren miehen liikeidea törmäsi byrokratiaan.

Kuopiolainen abiturientti Eliel Pohjolainen kertoo törmänneensä ulkomailla suosittuihin jäätelörulliin. Niitä valmistetaan hyisellä -30-asteisella jääpannulla kahden lastan avulla muotoillen.

– Nestemäinen jäätelömassa kaadetaan pannulle ja siihen voi lisätä esimerkiksi hedelmiä tai muita lisukkeita. Kun se hyytyy, sen saa kuorittua rulliksi, Pohjolainen kertoo herkusta, jota hän olisi tahtonut jo viime kesänä myydä suunnittelemastaan kärrystä käsin kuopiolaisille.

– Itse valmistuskin on katseita keräävä prosessi ja olennainen osa asiakkaalle tarjottua kulttuurielämystä, hän kertoo.

Nuoren miehen liikeidea törmäsi kuitenkin nopeasti byrokratiaan. Asiasta uutisoi viikonloppuna Savon Sanomat.

Lehden mukaan jäätelöä saa Kuopiossa myydä kaupungin keskustan alueella ainoastaan jäätelökioskeista. Yhden paikan hinta on lehden mukaan pyörinyt 15 000–23 000 euron hujakoilla.

Pohjolainen kertoo virkamiehen sanoneen hänelle, ettei tavallisilla toripaikoilla saa myydä minkäänlaisia jäätelötuotteita. Tämän jälkeen hän katsoi torisäännöt läpi toistamiseen.

– Kummallisinta on, ettei siellä ollut minkäänlaista mainintaa tällaisesta säännöstä. Kun Savon Sanomat kysyi asiasta, oli perustelu ”tämä nyt on ollut vaan käytäntönä”, hän hämmästelee.

Pohjolaisen mukaan tilanne on ikävä, koska jäätelökärrystä tuskin olisi mitään haittaa kaupungille.

– En näe järkevää tarkoitusperää tällaiselle toiminnalle. Jos nuoret saisivat harjoittaa yritystoimintaa, se tietäisi lopulta verorahoja kaupungillekin. Se olisi eri asia, jos tästä koituisi harmia jollekin.

Jäätelörullien valmistusta New Yorkissa.

Kuopion kaupungilta kommentoitiin Savon Sanomille, että ilman kilpailutusta jäätelökärryn voisi viedä kaupunginosa- tai maaseututoreille. Se ei kuitenkaan Pohjolaisen mukaan kuulosta järkevältä vaihtoehdolta.

– En ole niitä hirveästi tutkinut, mutta kyllähän sen ymmärtää maalaisjärjellä, että markkinat ovat jossain muualla kuin maalaistoreilla, toteaa nuori mies ja korostaa saman hengenvetoon, ettei hinku olisi välttämättä nimenomaan Kuopion torille.

– Ideaali paikkahan olisi esimerkiksi Väinölänniemen hiekkarannan kupeessa, tuumii Pohjolainen, joka kertoo laatineensa suunnitelmat akulla toimivasta jäätelökärrystä sellaisiksi, ettei sitä tarvitsisi kytkeä sähkö- ja vesiverkkoon, eikä se siten tarvitsisi toimiakseen kaupungin jäätelönmyyntipaikaksi suunnittelemaa paikkaa.

Kärry on jo suunniteltu, mutta laitteistoa ei ole voitu vielä tilata, koska myyntipaikan uupumisen takia useamman tuhannen euron investoinnit olisivat riski.

Pohjolainen korostaa, että hänen konseptinsa on hyvin erilainen kuin perinteisillä jäätelökioskeilla, jotka napottavat vuodesta toiseen kilpailutetuilla paikoillaan.

– Annoksen valmistuksessa voi mennä 5–10 minuuttia, eli myyntivolyymi on ihan eri tasolla. Jos taas mietitään fyysisesti itse kioskia, niin kyseinen kärry vie tilaa vain murto-osan verrattuna suurten ketjujen kioskeihin.

Pohjolainen elättelee vielä toiveita ensi kesästä. Toistaiseksi hän ei kuitenkaan ole saanut vastausta kaupunkirakennelautakunnasta, jonne hän kertoo lähettäneensä sähköpostia aiheesta. Jos lupaa ei heltiä, olisivat tapahtumat ainoa konsti saada toiminta käyntiin.

– Mutta sen pohjalle saattaa olla vaikeaa rakentaa liikevaihtoa.

Vuonna 2023 uusi kierros

Kuopion toritoiminnasta vastaa Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys. Toiminnanjohtaja Tilla Martikainen vetoaa voimassaoleviin torisääntöihin.

– Kuopiossa, kuten monessa muussakin paikassa jäätelöpaikat on kilpailutettu. Kilpailutetulle alueelle ei voi tulla jäätelökioskin kanssa.

Liikuteltavat jäätelökärryt eivät tee poikkeusta. Ne tulisivat kilpailemaan kiinteiden jäätelökioskin kanssa.

– Kuopiossa on toreja muuallakin kuin keskustassa ja siellä ei ole rajoituksia.

Martikainen sanoo, että torisäännöt ovat olleet voimassa ”vuosikausia”. Kaupungin sääntöjen mukaan jäätelömyyntipaikat kilpailutetaan viiden vuoden välein kaupunkirakennelautakunnan määrittelemien ohjeiden mukaisesti.

Kuopion kauppatorilla kilpailutettuja paikkoja ovat jäätelökioskit ja yögrilli. Sen sijaan kahviot ja muut myyntipaikat toimivat vapaasti.

Kuopiossa oli kilpailutus tänä vuonna. Seuraavan kerran mahdollisuuksia tulla uutena jäätelömyyjänä savolaismarkkinoilla on vuonna 2023.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?