Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

Kyläkaupan pitämisellä ei pääse rikastumaan. Kuvituskuva.

Kyläkaupan pitämisellä ei pääse rikastumaan. Kuvituskuva.

Julkaistu: 23.9.2018 12:48

Yli 500 kyläkauppaa on kadonnut vajaassa 20 vuodessa. Kun kyläkauppa lopettaa, mukana menevät usein alueen ainoat ja tärkeimmät palvelut.

Heikki ja Tiina Turunen avasivat kyläkaupan Hirvenlahdelle syksyllä 2013.

Nyt, viisi vuotta myöhemmin, he ovat sulkemassa kauppaa.

– Seuraavaa talvea en aio enää istua tyhjän panttina kaupassa. Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä, Heikki Turunen sanoo.

Talvet ovat kyläkauppiaille usein ankaria.

Kesällä asiakkaita käy, kun kylät täyttyvät mökkeilijöistä. Syksyllä asiakasvirta alkaa ehtyä, ja sydäntalvi saattaa kulua niin, ettei kaupan ovi käy kuin kerran viikossa.

Silloin kauppias turhautuu. Tuotteet vanhenevat hyllyssä, hävikkiä syntyy.

Kyläkauppojen määrä on tippunut roimasti

Kun Turuset lopettavat, Suomessa on taas yksi kyläkauppa vähemmän.

Kyläkauppojen määrä on vähentynyt reippaasti 2000-luvun alusta. Silloin maassa oli vielä yli 700 kyläkauppaa, nyt kauppoja on enää noin 240.

Eniten kyläkauppoja on Varsinais-Suomessa ja Lapissa. Keski-Suomen, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla kauppoja taas on vähiten.

Kyläkaupaksi määritellään haja-asutusalueella sijaitseva päivittäistavaramyymälä, jonka liikevaihto on korkeintaan kaksi miljoonaa euroa ja myyntipinta-ala alle 400 neliömetriä.

Jos yllä oleva tilasto ei näy, voit katsoa sen täältä.

”Asiakkaita käy siinä määrin, ettei ainakaan ovi ruostu”

Virroilla olevaa Kotalan kyläkauppaa pitää Aulikki Länsiaho. Hän avasi paikan kymmenen vuotta sitten.

– Kylässä oli tyhjä liiketila, jossa oli ennen ollut kauppa. Avasin kyläkaupan, jotta paikalliset saisivat taas palvelua.

Länsiaho kuvailee kaupan pitämistä harrastukseksi. Rikastumaan ”harrastuksella” ei pääse, mutta eipä se ole tarkoituskaan, hän sanoo.

– Tämä on vain minun juttuni, asiakaspalvelu ja ihmisten auttaminen. Lisäksi tämä on sosiaalista toimintaa. Päivät kuluvat rupatellessa, ja asiakkaiden juttuja on mahtava istua kuuntelemassa.

Länsiaho mukaan asiakkaita Kotalan kyläkaupassa käy siinä määrin, ettei ”ovi ainakaan pääse ruostumaan”.

– Sillä on paljon merkitystä, mihin kyläkaupan perustaa. Paikka on oikea, jos muut liikkeet, suuremmat marketit sijaitsevat kilometrien päässä, ja paikalliset ihmiset tarvitsevat kulkuneuvoja niissä asioidakseen.

Kyläkauppa kertoo alueen elinvoimaisuudesta

Päivittäistavarakauppa ry:n johtajan Ilkka Niemisen mukaan kyläkauppa kertoo usein elinvoimaisuudesta jollakin alueella.

– Kyläkauppa menestyy sellaisella paikalla, jossa ihmiset eivät pode välitöntä tarvetta muuttaa pois. He viihtyvät sijoillaan, koska heillä on työtä ja palveluita.

Nieminen on kuitenkin huolissaan alati vähenevästä kyläkauppojen määrästä. Kun kyläkauppa lopettaa, mukana menevät usein alueen ainoat ja tärkeimmät palvelut.

– Toisaalta taas kyläkauppojen olemassaoloa hyödynnetään Suomessa turhan vähän. Niiden säilymistä voitaisiin esimerkiksi turvata liittämällä kauppojen yhteyteen erilaisia palveluita, kuten Alkon toimituspisteitä, Nieminen sanoo.

Jos avaat kyläkaupan, valmistaudu pitämään sitä toisena kotinasi

Sari Vestilä on pyörittänyt vuosikymmenen ajan kahta eri kyläkauppaa. Kaupoista toinen sijaitsee Uudessakaupungissa, toinen taas naapurikunnassa Pyhämaalla.

– Olen kaupoissa vuoropäivinä töissä. Apunani minulla on yksi työntekijä, Vestilä kertoo.

Myös Vestilä sanoo pitävänsä kyläkauppaa, jotta kylällä säilyisivät palvelut. Toinen syy yrittämiseen on vaihtoehtojen vähyys.

– Jos nyt sulkisin molemmat kaupat, jäisin työttömäksi. Olen sen ikäinen, että minulle tuskin olisi juurikaan töitä tarjolla.

Vestilä kertoo kyläkauppojen kannattavan ”jotenkuten”.

– Minulle jää kuukaudessa käteen noin 800 euroa. Sanotaanko vaikka niin, että laskuni olen saanut maksettua.

Kyläkauppoja suljetaan enemmän kuin avataan. Niille, jotka harkitsevat kyläkaupan avaamista, Vestilä lähettää seuraavanlaisia terveisiä.

– Lähtökohtaisesti ihmiset haluavat, että kauppa on auki kaikkina päivinä, vaikka he kävisivät ostoksilla vain pari kertaa viikossa. Niinpä kauppiaan kannattaakin varautua siihen, että puodista ei hevillä voi lähteä. Kyläkauppaan on suhtauduttava toisena kotina.

Tuoreimmat osastosta