Harvalla viljelijällä on vakuutus satovahinkojen varalta – ”Yhtiö maksaa enemmän korvauksia kuin saa maksuja” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Harvalla viljelijällä on vakuutus satovahinkojen varalta – ”Yhtiö maksaa enemmän korvauksia kuin saa maksuja”

Vakuutuksesta korvataan vain äkillisten ja poikkeavien luonnonilmiöiden aiheuttamia satovahinkoja. Kuiva tai sateinen kesä ei vielä oikeuta saamaan korvauksia, ellei sitten kyse ole poikkeuksellisesta kuivuudesta tai rajuista rankkasateista.

Satovahinkovakuutuksia otetaan vain vähän. Niistä voi saada korvauksia äkillisistä vahingoista, mutta ei esimerkiksi kuivan kesän vuoksi.

30.8.2018 14:35

Kun valtio lopetti niin sanottujen katokorvauksien maksamisen vuonna 2016, moni maanviljelijä jättäytyi kokonaan onnensa varaan.

Vaihtoehtona oli hankkia vakuutusyhtiön tarjoama satovahinkovakuutus osana maatilan kokonaisvakuutuspakettia, mutta harva maanviljelijä lähti tuolloin ostamaan vakuutuksia.

Tilanne ei juurikaan ole muuttunut kahdessa vuodessa.

Lue lisää: Maatalouden etujärjestö hallituksen 90 miljoonan kriisipaketista: Ei riitä

Valtaosa suomalaisista maanviljelijöistä harjoittaa maataloutta edelleen täysin sään armoilla. Vain muutama on vakuuttanut satonsa luonnonilmiöiden varalta.

Suomessa on nykyisellään kaksi vakuutusyhtiötä, jotka tarjoavat satovahinkovakuutuksia. Ne ovat OP Vakuutus ja LähiTapiola.

Tulvivaa peltoa Kristiinankaupungissa vipmma 2012.

Vakuutusasiakkaiden määrä ei ole merkittävästi lisääntynyt kummassakaan vakuutusyhtiössä vuodesta 2016, kun satovahinkovakuutukset tulivat myyntiin.

OP Vakuutuksella on tällä hetkellä 14 000 maanviljelijää asiakkaana, joista noin neljälläsadalla on satovahinkovakuutus.

LähiTapiolalla maatila-asiakkaita on vajaat 30 000. Heistä toistasataa on hankkinut vakuutuksen luonnonilmiöiden varalta.

Maatiloja Suomessa on noin 50 000.

Kolme syytä, miksi vakuutuksia ei oteta

Maanviljelijöillä on ainakin kahdenlaisia syitä olla vakuuttamatta satoja: vakuutusehdot ovat huonot ja kunnollisia korvauksia saa ani harvoin.

– Kolmas syy on tietämättömyys. Se myös selittää osaltaan kahta edellistä syytä, OP Vakuutuksen vakuutuspäällikkö Teppo Raininko sanoo.

Rainingon mukaan monikaan viljelijä ei saanut valtiolta korvauksia silloin, kun katokorvauksia maksettiin. Tämä on voinut vaikuttaa siihen, että viljelijät eivät ole innostuneet vakuutusyhtiöiden tarjoamista satovahinkovakuutuksista.

Maanviljelijät kokevat, että satovahinkovakuutus ei kata riittävästi sääolosuhteiden aiheuttamia vahinkoja.

Pelkkien uskomusten ja aiempien kokemusten varaan viljelijöiden haluttomuus hankkia vakuutuksia ei kuitenkaan perustu.

Vakuutusyhtiöt nimittäin korvaavat ainoastaan äkillisten ja poikkeavien luonnonilmiöiden aiheuttamia satovahinkoja. Kuiva tai sateinen kesä ei vielä oikeuta saamaan korvauksia – ellei sitten kyse ole poikkeuksellisesta kuivuudesta tai rajuista rankkasateista.

Tähän on vakuutusyhtiöillä yksinkertainen perustelu: kaikille yhtä aikaa sattuvaa vahinkoa ei ole varaa korvata yksityisistä varoista.

Tappiollista liiketoimintaa vakuutusyhtiöille

OP Vakuutus ja LähiTapiola eivät lähteneet mitenkään riemuiten myymään satovahinkovakuutuksia, kun valtio lakkautti katokorvauksien maksamisen.

– Satovahinkovakuutus luotiin lähinnä palveluksi meidän maatila-asiakkaille, LähiTapiolan kehityspäällikkö Sami Myyrä kertoo.

Vakuutusyhtiöt ennakoivat jo alusta pitäen, että liiketoiminnasta on vaikea saada kannattavaa pitkälläkään aikavälillä.

– Tämä on mitä luultavimmin kolmas perättäinen vuosi, kun yhtiö maksaa enemmän vahingonkorvauksia kuin saa vakuutusmaksuja, OP Vakuutuksen Raininko sanoo.

– Vuonna 2016 korvauksia maksettiin reilusti maksukertymää enemmän. Viime vuonna korvauksia maksettiin tuplasti enemmän, hän lisää.

Kesän alkuun ajoittuneet helteet olivat paikoin katastrofaalisia viljasadon kannalta. Koko maassa saataneen viljasatoa tänä vuonna 25–30 prosenttia keskimääräistä vähemmän.

Tältä ajalta sekä OP Vakuutus että LähiTapiola ovat saaneet kummatkin keskimäärin noin 30 vahinkokorvaushakemusta.

Hallitus päätti keskiviikkona päättyneessä budjettiriihessään noin 90 miljoonan euron toimista maatalouden tilanteen helpottamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?