Kuningatar Elisabet innoitti suomalaiset uuteen keksintöön – ”Linjat ovat nyt kuumina”

Englannin kuningatar Elisabet II:lla on ollut yllättävä vaikutus uuteen suomalaiseen innovaatioon, joka saattaa mullistaa pillijuomamarkkinat tulevaisuudessa.

–Tarkoituksemme on tehdä liiketoimintaa uuden konseptimme mukaisilla lisenssisopimuksilla ja tuotteemme kaupallistaminen ja tuotteistaminen on hyvässä vauhdissa, Mika Salomäki kertoo.

16.6.2018 10:24

Suomalaisyritys Her Majesty’s Drinking Box on kehittänyt perinteisen pillimehupakkauksen korvaajan, jonka se arvelee ratkaisevan nykyisten muovipillien jäteongelman maissa ja merissä.

– Tämä uusi keksintö, ekologinen pillijuomapakkaus, keksittiin niistä lähtökohdista, että erilaisten muovien aiheuttamiin ympäristöhaittoihin pitäisi puuttua ja lähteä edistämään muovittomampaa tulevaisuutta, uutta tuotetta keksimässä ollut Mika Salomäki kertoo.

– Idea sai alkunsa uutisesta, jossa kuningatar Elisabet kertoi kieltäneensä hovistaan muoviset juomapillit. Laadimme ja lähetimme kuningattarelle kirjeen, jossa kerroimme hänen esimerkkinsä innoittaneen meidät firman perustamiseen.

–Elisabet ei ole vielä vastannut kysymykseemme siitä, sopiiko hänelle viittaus hoviin yrityksen nimessä, Mika Salomäki kertoo.

Helmikuussa syntyneen innovaation ajoitus on kohdallaan, sillä toukokuun lopussa selvisi, että EU aikoo vielä vaalivuoden aikana kieltää muun muassa muovisten juomapillien käytön – ylipäätään meriä kuormittavat muoviroskat vanupuikoista ja kertakäyttöaterimista alkaen.

Kieltoa perustellaan sillä, että kieltolistan tuotteille löytyy jo nyt vaihtoehtoisia materiaaleja eikä niitä ole pakko valmistaa muovista.

– Muovi voi olla fantastista, mutta meidän täytyy käyttää sitä vastuullisemmin, komission esitystä Brysselissä esitellyt varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi.

Irtonainen pilli ja pillin suojus puuttuvat

Salomäki, joka toimii innovaation ympärille perustetun yhtiön toimitusjohtajana, kertoo Skip A Straw -nimisissä pakkauksissa käytettävän nykyisiä pakkausmateriaaleja, kuten nestekartonkipakkauksia.

Uutta on se, ettei pakkauksessa ole lainkaan irtonaisia osia, siis pilliä ja sen suojapussia, jotka nykyisellään ovat pakkauksen suurimmat ympäristöhaittojen aiheuttajat.

Kuluttajatutkimusten perusteella kuluttajat pitävät keksintöä toimivana ja kätevänä, koska pilliä ei tarvitse näprätä erikseen.

– Pakkauksen sisältö saadaan nautittavaksi helposti yhdellä kädellä, ja se imetään suuhun kuten aiemmissa pilliratkaisuissa. Mitään irto-osia ei kuitenkaan ole ja käytetty pakkaus voidaan kokonaisena jättää kierrätettäväksi kuten puhtaat nestekartonkipakkaukset, Salomäki kertoo.

Patenttihakemukset tehty

Salomäki on puu- ja paperitekniikan diplomi-insinööri ja töissä veljensä omistamassa patenttitoimistossa, joten patenttiasioiden luulisi olevan kunnossa.

– Uusi pillijuomakonsepti on vahvasti IPR-suojattu. Sille on tehty sekä kotimaiset että kansainväliset patenttihakemukset, Salomäki sanoo.

– Tarkoituksemme on tehdä liiketoimintaa uuden konseptimme mukaisilla lisenssisopimuksilla ja tuotteemme kaupallistaminen ja tuotteistaminen on hyvässä vauhdissa. Ne pystytään tekemään pienten muutosten jälkeen nykyisillä pakkausten tuotantolaitteistoilla.

Salomäki kertoo puhelimensa pirisseen alati EU:n viimeviikkoisen ilmoituksen jälkeen.

– Uutinen iski kuin salama taivaalta – paljon nopeammin kuin uskoimme. Tämä synnyttää varmasti kilpailua alalle, koska esimerkiksi diabeetikot ovat jo ehtineet kiitellä tuotetta. Diabeetikot ovat pillijuomien suurkuluttajia, koska niistä saa nopeasti riittävän sokeriannoksen, Salomäki selvittää.

– Elisabet ei ole vielä vastannut kysymykseemme siitä, sopiiko hänelle viittaus hoviin yrityksen nimessä. Yksi miljardiluokkaisen yhtiön toimitusjohtaja kuitenkin jo kontaktoi samalta saarelta ja sanoi haluavansa neuvotella yhteistyöstä kanssamme. Linjat ovat nyt kuumina, Salomäki summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?