Peter Lindbergin, 45, luotsaaman startupin lento päättyi konkurssiin – kaksi asiaa auttoi selviytymään

Ex-yrittäjä vältti konkurssissa mielestään pahimmat virheet. Kun firman loppu oli edessä, hän ei yrittänyt peitellä tilannetta, vaan puhui siitä sidosryhmille avoimesti. Lindbergille oli myös selvää, ettei kaikkein tärkeintä eli perheen hyvinvointia kannata vaarantaa.

Peter Lindberg perheensä kanssa Islannissa 2016. Matka oli paitsi häämatka myös firman myyntireissu.

4.4.2018 17:21

It-konkari Peter Lindberg, 45, ehti pyörittää jo hyvään nousukiitoon ampaissutta startup-yritystään reilut kaksi vuotta, kunnes hänen oli pakko antaa periksi. Konkurssi oli kova paikka. Se merkitsi luovuttamista.

Appedin ajatuksena oli tehdä integraatioita yritysten bisnesjärjestelmiin uudella tavalla. Tarkoitus oli hyödyntää työntekijöiden pilvipohjaista identiteettiä. Kun joku latasi Appedin sovelluksen ja kirjautui sinne sisään, sovellus pystyi näkemään, mihin yrityksen järjestelmiin työntekijällä on oikeudet ja hakemaan sieltä tarvittavan datan.

– Isot integraatioprojektit voivat maksaa satoja tuhansia tai miljoonia euroja. Me olisimme fundamentaalisesti muuttaneet sen niin, että yhteydet luodaan reaaliajassa minimaalisilla kustannuksilla, Lindberg kertoo.

– Tämä oli se visio, mitä kohti olimme menossa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Apped mukana Microsoftin partneritapahtumassa Yhdysvalloissa Floridassa vuonna 2016.

Koska digitalisaatio etenee huimaa vauhtia ja yritykset haluavat nopeasti osaksi verkostotaloutta, Appedin visiolle oli olemassa pohja. Siitä kiinnostui useampi suomalainen nimekäs pörssiyhtiö, ja yritys pääsi hyvin käyntiin. Apped sai paljon medianäkyvyyttä Yhdysvalloissa saakka.

– Moni asia meni hyvin, saimme julkaistua tuotteita ulos ja meillä oli satoja yrityskäyttäjiä ja tuhannet ihmiset käyttivät ensimmäistä sovellustamme. Startup-mielessä pääsimme aika pitkälle, mutta emme kuitenkaan saaneet riittävästi kassavirtaa.

”Luottokortti punaisella”

Sijoittajien silmissä firman rahoitusrakenne oli haastava. Appedin operatiivisella tiimillä oli alle 20 prosentin omistus yrityksestä, mikä oli potentiaalisten rahoittajien mielestä aivan liian vähän.

– Ehkä riskirahoituksen ymmärrys oli meillä liian rajallinen, kun läksimme liikkeelle, Lindberg pohtii.

 Ehkä riskirahoituksen ymmärrys oli meillä liian rajallinen, kun läksimme liikkeelle.

Erilaisin toimin Appedin johto yritti paikata tilannetta, mutta se ei riittänyt.

– Kesällä 2017 alkoi omat patterit loppua. Lisäksi meillä oli kotona terveysmurheita. Kun luottokortti oli vähän väliä punaisella ja perheen asioista olisi pitänyt pitää huolta, niin siinä vaiheessa alkoi oma selkä katketa.

Pari kuukautta ennen yrityksen rahojen loppumista Lindberg ilmoitti muulle johdolle, ettei näe Appedilla olevan enää selviytymismahdollisuuksia.

– Keskustelimme asiasta työntekijöiden ja hallituksen kanssa ja lähdimme ajamaan firmaa alas. Kävin joitain todella vaikeita keskusteluja, mutta pääasiassa kaikki sujui sulassa sovussa. Suurin osa ihmisistä suhtautui sekä omaan että firman tilanteeseen myötätuntoisesti.

Luovuttaminen oli pahinta

Lindberg kertoo olevansa ihminen, joka ei haluaisi koskaan luovuttaa. Se puoli konkurssista aiheutti henkilökohtaisen kriisin ja söi itsetuntoa.

– Uramielessä en koe olevani kovin kunnianhimoinen, mutta olen tottunut siihen, että vien asiat aina loppuun enkä luovuta ikinä. Se oli konkurssissa kovin paikka, että piti lyödä hanskat tiskiin. Syvimmässä kuopassa oli vaikeaa nousta aamulla sängystä.

Lindberg alkoi katsoa maailmaa vain epäonnistujan silmin.

– Näin vain menestyviä yrityksiä ja kuinka muut onnistuvat, mutta itse olen epäonnistuja.

 Se oli konkurssissa kovin paikka, että piti lyödä hanskat tiskiin.

Haavojen parantumista edisti työtarjoukset ja joidenkin sijoittajien palaute siitä, että kaikki mahdollinen firman eteen oli tehty.

Selviytymisessä avainasemassa olivat Lindbergin mukaan avoimuus ja perheen tuki kaikissa käänteissä.

– Keskustelin avoimesti kaikkien sidosryhmien kanssa tilanteesta ja käsittelin asiaa itseni kanssa. Ymmärsin myös, että perheen takia on toimittava näin. Päätöksen syyt olivat itselleni hyvin selkeitä.

Nykyisin Lindberg työskentelee it-asiantuntijapalveluita tarjoavan Reaktorin palveluksessa johtajana liiketoiminnan kehityksen parissa.

Tärkeitä asioita ei kannata vaarantaa

Lindbergin mukaan yksi pahimmista virheistä, mitä toimitusjohtaja voi yrityksensä väistämättömän loppuluisun edessä tehdä, on tilanteen peittely.

– Siten polttaa vain enemmän siltoja takanaan. Kun miettii yrittäjyyden ekosysteemiä, iso osa asioista perustuu luottamukseen. Suomi on hyvin pieni markkina. Omaa uskottavuuttaan ei kannata menettää.

Lindberg, kuten moni muukin yrittäjä, on ottanut henkilökohtaista lainaa, jotta saisi visionsa pysymään tiukassa paikassa elossa.

– Tätä kannattaa miettiä, että mikä on oma ja perheen riskinottokyky, jotta todella tärkeät asiat eivät vaarannu, hän toteaa.

Lindberg kertoo, että vaikka joinain hetkinä tilanne tuntui perheen talouden kannalta toivottomalta, heillä oli puolison kanssa selvä visio siitä, miten haasteet hoidetaan.

– Jos miettii vanhan ajan velkasaneerauksia, joissa yrittäjiltä lähtee kodit alta, tämä on ollut niihin verrattuna hyvin hellä prosessi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?