Nuori yrittäjä ihmettelee älyn haaskausta Piilaaksossa – ”Lahjakkaat ihmiset rakentavat koirien deittailuappia” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Nuori yrittäjä ihmettelee älyn haaskausta Piilaaksossa – ”Lahjakkaat ihmiset rakentavat koirien deittailuappia”

Kalle Freese, 26, lähti Piilaaksoon kehittääkseen maailman parhaan pikakahvin. Hän tapasi muita start-up-yrittäjiä ja alkoi ihmetellä, miksi todella lahjakkaat ihmiset käyttävät älyään aivan vääriin asioihin. Nyt hän haluaa rakentaa yhteisön, jossa ratkaistaan oikeasti merkityksellisiä ongelmia.

1960-luvulla lahjakkaat ihmiset kehittivät ja rakensivat avaruusraketteja, sanoo Kalle Freese. Nyt älykkäät ihmiset Piilaaksossa eivät hänen mielestään käytä lahjojaan kovin fiksuihin asioihin.

7.10.2017 9:45

Tapaaminen on sovittu ja pidän huolen siitä, että Kalle Freese valitsee kahvilan. Hän on kaksinkertainen Suomen baristamestari ja vuonna 2015 hänet valittiin maailman yhdeksänneksi parhaaksi. Sen jälkeen hän lähti Piilaaksoon ja pani pystyyn start-up-yhtiön nimeltä Sudden Coffee. Sen tarkoituksena on kehittää ja valmistaa maailman parasta pikakahvia. Autotallista aloitettiin, kuten Piilaaksossa kuuluu.

Niinpä ajattelen, että tämän haastattelun tekemisessä kahvilla – ja siksi myös kahvilalla – todella on merkitystä.

Freese saapuu ja ottaa kupin suodatinkahvia. Mustana. Aloitan kysymällä, miten Sudden Coffeella nyt menee.

– Jäin kaksi kuukautta sitten pois kahvibisneksestä. Josh (yhtiökumppani Joshua Zloof) vetää nyt yritystä ja Suddenillä menee oikein hyvin. Jatkan edelleen omistajana ja neuvonantajana.

– Tästä ei tainnut olla puhetta siinä vaiheessa, kun sovimme haastattelua. Anteeksi, Freese sanoo ja hymyilee aseistariisuvasti.

Ei tainnut olla. Sovimme haastattelun, kun Freese puhui elintarvikealan ammattilaisten aamiaistilaisuudessa Sudden Coffeesta. Nyt tiedän, miltä tuntuu, kun hetken päässä pyörii ihan tyhjää.

No tuota, mitä nyt sitten nykyisin teet?

– Annan neuvoja ja autan muita start-up-yrittäjiä. Lisäksi minulla on niistä mielestäni parhaissa vähän omaa rahaa kiinni, hän sanoo.

Aika nopeita käännöksiä. Viime syksynä Freese sanoi monessa haastattelussa, että on päättänyt käyttää seuraavat 50 vuotta unelmansa toteuttamiseen. Unelma oli tehdä ihmisten päivästä hyvällä kahvilla parempi.

Ja koska yhdellä kahvilalla Helsingissä tuon tavoitteen saavuttaminen oli varsin vaikeaa, erinomaisen pikakahvin piti olla keino tavoittaa huomattavan paljon enemmän ihmisiä. Piilaakso oli luonteva valinta, koska erinomaisen pikakahvin kehittämiseen tarvitaan rahaa ja siellä sitä on mahdollista saada.

 1960-luvulla lahjakkaat ihmiset kehittivät ja rakensivat avaruusraketteja.

Freese keräsi yhtiökumppaninsa kanssa ensimmäisellä rahoituskierroksella 500 000 dollaria vuonna 2015. Viime vuonna he keräsivät 2,9 miljoonaa dollaria. Tämän vuoden tammikuussa Sudden Coffee valittiin mukaan arvostettuun Y Combinator -nimiseen start-up-kiihdyttämöön. Hakijoita oli 7 300, 110 valittiin.

– Sudden pyörii hyvin. Olemme palkanneet lisää ihmisiä, kaikkiaan yritys työllistää nyt kahdeksan. Viime aikoina keskityin yrityksen kasvuun, rekrytointeihin ja miettimään Facebook-mainosten optimointia.

Tämä selittää jo paljon. Freese on uuden aloittaja ja kehittäjä, yrityksen arjen pyörittäminen ei ole häntä varten.

– Josh on siinä paljon parempi. Minulle sopii, että on monta palloa yhtä aikaa ilmassa. Ja alkuvaiheen säätö Suddenissa on nyt ohi.

– Lisäksi olen ollut kymmenen vuotta tekemisissä kahvin kanssa. Nyt on aika tehdä jotain muuta.

Kymmenen vuotta on enemmän kuin kolmannes hänen elämästään. Kalle Freese täytti juuri 26 vuotta.

Älyä ei käytetä fiksuihin asioihin

Kaksi vuotta Piilaaksossa avasi Freesen silmät sille, että ”siellä on mielettömän fiksuja tyyppejä”, jotka eivät käytä älyään kovin fiksuihin asioihin.

– 1960-luvulla lahjakkaat ihmiset kehittivät ja rakensivat avaruusraketteja. Nyt älykkäät ihmiset käyttävät lahjansa siihen, että miettivät, miten sovelluksista tehdään riippuvuutta aiheuttavia voiton maksimoimiseksi. Se on todella häiritsevä ajatus, Freese sanoo.

Sitten hän alkaa puhua vaihtoehtoiskustannuksista. Siitä miten lahjakkaat ihmiset rakentavat esimerkiksi koirien deittailuappia eikä siinä ole järkeä. Miksi he eivät käytä lahjojaan johonkin mielekkäämpään.

Siksi Freese on päättänyt, että yrittää auttaa eteenpäin ja neuvoa sellaisia start-upeja, jotka tuntuvat merkityksellisiltä. Hän haluaa saattaa yhteen yrittäjiä, rahoittajia ja neuvonantajia. Ensimmäinen askel on podcast, jonka tavoitteena on antaa perustajille työkaluja ja ajatusmalleja lähteä ratkomaan suuria ja haastavia ongelmia.

– Itseäni on autettu todella paljon ja tuntuu, että on annettava takaisin. Tiedän, että tämä kuulostaa mahtipontiselta, mutta se on kuin moraalinen velvollisuus. Lisäksi saan parhaat kiksit muiden auttamisesta.

–Isoista ongelmista voi irrottaa pieniä osia ja lähteä ratkaisemaan niitä. Se on minusta paras tapa edistää kestävää liiketoimintaa. Ja kestävä liiketoiminta on lopulta parasta kaikille, Kalle Freese.

Freesen ajatus kulkee niin, että start-upit ovat nopeita liikkeissään. Siksi niissä voi kehittää helposti uutta: yrittää ja erehtyä, korjata suuntaa ja yrittää taas.

– Ei kukaan keksi start-upia, joka lopulta ratkaisee esimerkiksi ilmastonmuutoksen kokonaisuudessaan. Mutta isoista ongelmista voi irrottaa pieniä osia ja lähteä ratkaisemaan niitä. Se on minusta paras tapa edistää kestävää liiketoimintaa. Ja kestävä liiketoiminta on lopulta parasta kaikille.

Siis ei enää ihmisten päivän parantamista hyvällä kahvilla vaan elämän parantamista edistämällä kestävää liiketoimintaa. Ehkä tässä ei olekaan tultu kovin kauas Kalle Freesen elämänohjeesta. Se on vaan siirretty uudella alalle.

”Olen saanut neuvoja ja haluan antaa niitä eteenpäin”

Parhaillaan Freese on neuvonantajana noin kymmenessä yrityksessä. Yksi niistä on uudenlainen ruoan verkkokauppa, joka toimii ilman välikäsiä ja myy ”tosi laadukkaita raaka-aineita suoraan kuluttajille”. Toinen Freesen mainitsema esimerkki on start-up, joka kehittää kielenoppimista koneoppimisen avulla.

– Ja sitten on sellainen erittäin sustainable lenkkaribrändi.

Sitä hän ei halua kertoa, paljonko hänen omaa rahaansa on näissä yrityksissä kiinni. Sudden Coffeesta pystyi kuitenkin jo ottamaan vähän palkkaa ja lisäksi Freese sanoo tehneensä konsultointia ”vähän isommille firmoille”.

Kalle Freese opiskelee yliopistossa markkinointia ja elintarviketiedettä. Osana kanditutkintoaan hän luennoi Aalto-yliopistossa yrittäjyydestä.

Koska vielä viime vuonna voimassa ollut 50 vuoden suunnitelma meni suht nopeasti uusiksi, missä Freese arvelee olevansa viiden vuoden kuluttua?

– Haluan luoda yhteisön, josta lähdetään ratkaisemaan oikeasti merkityksellisiä ongelmia. Jos onnistun, niin olen siellä, hän sanoo.

Nyt Freese aikoo pysyä Suomessa ainakin muutaman kuukauden. Täälläkin hän on lukenut start-upien liikeideoita, kommentoinut niitä ja käynyt puhumassa paljon start-up-maailmasta.

– Tiedän itse, miten monta asiaa aluksi on ratkaistavana. Eikä siinä aina tiedä, miten lähteä liikkeelle. Olen saanut neuvoja ja haluan antaa niitä eteenpäin.

Lisäksi hän jatkaa opintojaan. Freese opiskelee yliopistossa markkinointia ja elintarviketiedettä. Osana kanditutkintoaan hän luennoi Aalto-yliopistossa yrittäjyydestä.

Sitten Kalle Freese lähtee ruotsintunnille. Start-up-yrittäjä tai ei, kanditutkintoa varten on saatava kieliopinnot valmiiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?