Töitä tarjolla, peruspalkka 1700 €/kk – ja hakemuksia tulvii - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Töitä tarjolla, peruspalkka 1700 €/kk – ja hakemuksia tulvii

Muuttomiehen homma ei ole ollut kovin hohdokas ammatti, mutta muuttoyhtiön rekrytointi-ilmoituksen suosion perusteella sekin kelpaa. Homma vaatii sen, että pystyy kasaamaan työpöydän osista hiiltymättä.

18.9.2017 20:01

Työnhakijoita on runsaasti liikkeellä pääkaupunkiseudulla. Muuttoyritys Niemi Palveluiden henkilöstöosaston puhelin on soinut tiuhaan yhtiön julkaistua koko sivun rekrytointi-ilmoituksen Helsingin Sanomissa sunnuntaina.

Niemi etsii sataa vakituista ja saman verran keikkatyöläisiä palvelukseensa. Lisää työvoimaa tarvitaan muuttajiksi, kalusteasentajiksi, autonkuljettajiksi ja työnjohtoon eri puolilla Suomea, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulle.

– Loppuvuoden ja ensi vuoden tilauskannat ovat sellaisia, että varaudumme kasvuun ja siihen että saamme heidät koulutettua ensi kevään työtilannetta ajatellen, henkilöstöjohtaja Päivi Tervapalo kertoo.

– Eilinen ilmoitus oli tänään aamuyhdeksään mennessä poikinut noin 200 vinkkausta ja noin sadan henkilön hakemukset.

Yhtiö etsii työntekijöitä tarjoamalla vihjeiden antajille vinkkipalkkioita, jollaisia käyttöön on otettu myös muissa yrityksissä.

Muuttaja on yleensä muuttomies

Muuttoala on yhä todella miehistä hommaa, sillä Niemellä 97 prosenttia suorittavan työn tekijöistä on miehiä. Kalusteasentajakursseilla naisiakin on mukana jo enemmän.

Niemi tunnetaan nimenomaan muuttopalvelusta, mutta se tekee nykyään paljon kalusteiden asennuksia ja kantopalveluita. Rakennusbuumi on lisännyt työmailla kysyntää esimerkiksi keittiökalusteiden kantotöissä.

– Tämä on uudenlainen ala. Tekeminen monipuolistuu. Vaikka ammattinimikkeenä on muuttaja, kasvavana ryhmänä ovat kalusteasentajat, joille on alkanut jo toinen oppisopimuskurssi. Kuljettajat ovat toinen kasvava ryhmä.

Jo haluaa muuttajaksi, pitää osata kasata palasina lattialla oleva työpöytä haastattelutilanteessa ilman että hermo menee.

– Tämän syksyn aikana ei ole oikeastaan tullut vastaan yhtään hakijaa, joka ei olisi osannut sitä, Tervapalo kertoo.

Muuttajaksi haluava käy 1,5 päivän peruskurssin, jonka osana hakija käy läpi myös ”muuttoradan”. Siinä harjoitellaan esineiden nostelua, nokkakärryn käyttöä, seinään proppaamista ja lapun vaihtoa.

– Muuttomiehen tärkein työkalu on nokkakärry. Kun tekniikka on oikea, tämä ei ole niin raskasta työtä kuin se mielletään.

Alkupalkka 1 700 euroa

Tervapalon mukaan hakijoiksi hakeutuu yleensä riittävän hyväkuntoisia hakijoita, jotka ovat käteviä käsistään. Jos muuttajan kunto rapistuu, hänet voidaan ohjata kuntosaliin tai hierojalle. Apuvälineet auttavat, pianon siirtelyssä rappusissa käytävässä auttaa robotti.

Keväällä yritys rekrytoi tilapäistä työvoimaa, josta syksyllä koulujen alkamisen jälkeen on jälleen pulaa. Tervapalon mukaan kevään rekrytoinnissa näkyi se, että hakijat haluavat tehdä töitä käsillään.

– Silmiinpistävää oli, että meillä on aika paljon uranvaihtajia, jotka ovat kouluttautuneet muualla, esimerkiksi toimistotöihin ja sitten todenneet, että haluavat muuta.

Helsingissä vakituista väkeä on 190. Heidän vaihtuvuutensa on vain noin neljä prosenttia. Suurin ryhmä ovat nollatuntilaiset, joita on Helsingissä noin 560. Heillä vaihtuvuus on suurta, Tervapalon mukaan opiskelijoiden ison määrän takia.

– Työntekijät noudattavat meillä muuttopalvelualan työehtosopimusta. Meillä ei kuitenkaan ole perinteinen nollatuntisopimus, vaan käytössä on erikseen töihin kutsuttavan työsopimus. Työtä ei siis ole pakko ottaa vastaan.

Muuttajan peruspalkan keskiansio on kuukaudessa 1 700 euroa, asentajana 1 900 euroa ja kuljettajan 2 200 euroa. Työjohtaja tienaa 2 500 euroa. Lisäksi maksetaan ilta-, yö- ja lauantailisiä ja tuntikohtaista palkanlisää. Niistä tulee keskimäärin satoja euroja lisäansioita kuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?