Suomalainen pikkufirma sai ison tilauksen maailman suurimmalta lämpöyhtiöltä – ”Huomattava päänavaus”

Pääasiassa kahdeksan henkilön voimin pyörivän Caligo Industrian liikevaihto oli viime vuonna yhtä paljon kuin sen Ranskasta saaman tilauksen arvo.

Caligon savukaasupesuri asennettuna laitoksessa.

12.9.2017 13:05

Ranskalainen ja maailman suurin lämpöyhtiö Dalkia SA on päättänyt hankkia suomalaiselta Caligo Industrianilta savukaasupesurijärjestelmän. Pesuri tulee 9,5 megawatin lämpölaitoshankkeeseen Ranskaan Toursin alueelle.

Turussa ja Jyväskylässä toimivan Caligon toimitusjohtaja Juha Järvenreuna kertoo, että tilaus on yritykselle huomattava päänavaus. Järjestelmä toimitetaan hänen mukaansa pääosin ensi vuoden aikana.

Järvenreunan mukaan kuluva vuosi on muutenkin kasvattanut vasta reilut neljä vuotta sitten perustettua yhtiötä, kun tilauskirja on ollut täynnä. Yhtiön kokonaisliikevaihto kasvaa tänä vuonna hänen mukaansa 4-5 miljoonaan, kun se vielä viime vuonna oli 1,2 miljoonaa euroa eli saman verran kuin Ranskasta saadun tilauksen arvo.

– Viime vuosi oli meille huono, kun markkina Suomessa oli lähes kuollut emmekä päässeet ulkomaille, Järvenreuna sanoo.

Ranskaa osaaville tarvetta

Pelkästään Ranskasta saadun tilauksen takia yhtiö on rekrytoimassa vahvuuteensa kaksi osaajaa lisää.

– Toinen on ranskankielentaitoinen ja toinen tulee Jyväskylään tekniseen organisaatioomme. Ranskan pää on meiltä rakentamatta vielä kokonaan eli se vaatii mahdollisesti jatkossa myös paikanpäälle väkeä.

Järvenreunan mukaan yhtiö aikoo laajentua ulkomaille maa kerrallaan, mutta nyt keskitytään Ranskaan.

– Hakelämpö on Ranskassa erittäin iso markkina, siellä käytetään paljon bioenergiaa ja haketta poltetaan paljon. Ranskassa on meidän pesureille sopivia laitoskokoluokkia. Ranskassa kaukolämpöverkoston koko on myös iso, Järvenreuna kertoo.

Järvenreunan mukaan Ranskasta saatu tilaus vaati noin 2,5 vuotta työtä, lukuisia palavereita, matkoja, laskentatyötä ja 7–8 erilaista tarjousta ranskalaisyhtiölle.

– Uskon, että ratkaiseva tekijä oli lopulta se, että he vakuuttuivat konkreettisten esitysten kautta osaamisestamme.

Dalkian tilaus mukaan laskettuna Caligo on solminut sopimuksia järjestelmien toimittamisesta kuluvan tilikauden aikana yhteensä seitsemän kappaletta.

Caligo on ulkoistanut pesureiden valmistamisen yhteistyökumppanilleen Tampereella toimivalle Hanlog Oy:lle.

– Myös siellä on tullut lisärekrytoinnin tarvetta. Välillisesti pesurimme ovat työllistäneet tänä vuonna arviolta reilut 10 henkilöä.

Valtava möhkäle kulkee rekoilla ja laivalla

Valmiin Ranskaan kuljetettavan pesurin pituus on Järvenreunan mukaan noin kahdeksan metriä ja leveys kolme metriä. Kuivapaino ilman vettä on noin 22 tonnia.

– Tämän lisäksi tulee vielä lämpöpumppumoduuli, joka sisältää kaksi erillistä lämpöpumppua rinnakkain. Ne meille toimittaa yhdysvaltalainen Johnson Controls Tanskan tehtaaltaan. Pelkkien lämpöpumppujen yhteispaino on yli 15 tonnia. Ne rahdataan Ranskaan erikoiskuljetuksena rekoilla ja laivalla.

Caligo kertoo tiedotteessaan, että sen savukaasupesuri puhdistaa biolämpölaitoksen savukaasut rikkiyhdisteistä ja vähentää hiukkaspäästöjä. Samalla pesuri ottaa talteen hukkalämmön biolämpölaitosten savukaasuista ja talteen otettu energia palautetaan kaukolämpöverkkoon hyötykäyttöön. Lämmönsiirtoa tehostetaan savukaasupesuriin integroiduilla teollisuuslämpöpumppujärjestelmillä.

– Lämpöpumpulla varustettu pesuri mahdollistaa erittäin korkeat lämmön talteenottotehot laitoksella olosuhteista riippumatta, yhtiö kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?