Maahanmuuttajia koulutetaan miljoonilla suoraan yrityksille - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Maahanmuuttajia koulutetaan miljoonilla suoraan yrityksille

Kuvituskuva
Julkaistu: 1.6.2017 21:16

Maahanmuuttajia koulutetaan yritysten työvoimatarpeisiin yksityisellä pääomalla. Euroopan investointirahasto sijoittaa kokeiluun 10 miljoonaa.

Maahanmuuttajien työllistäminen on alkanut yhä enemmän kiinnostaa suomalaisia yrityksiä. Työ- ja elinkeinoministeriön viime vuonna aloittamaan nopean työllistämisen kokeiluun on nyt lähdössä esimerkiksi kaupan, ravintola-alan, rakennusalan, kiinteistöalan ja teollisuuden yrityksiä, muun muassa S-ryhmä, Fiskars ja Lassila & Tikanoja.

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalle ja yritysten tekstiilipalveluihin väkeä toimittavalla Lindströmillä kokeilut ovat jo alkaneet.

– Parhaillaan ovat menossa varastoalan ja bussikuskien koulutukset, sanoo maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kokeilussa maahanmuuttajia koulutetaan yritysten työvoimatarpeisiin yksityisellä pääomalla. Yrityksille työvoimakoulutus ei maksa mitään. Hanketta hallinnoi Epiqus, joka tekee koulutusyritysten kanssa sopimukset. Maahanmuuttaja saa työpaikan ja palkan ohella kieli- ja kotoutuskoulutuksen.

– Jos joku nyt ajattelee, että tässä tuupataan suomalaisille työmarkkinoille kielitaidotonta halpatyövoimaa, niin ei. Jokainen työnantaja sitoutuu työehtosopimuksen mukaisiin palkkoihin ja meillä on nollatoleranssi väärinkäytösten suhteen. Mukana on paljon toimialoja, myös korkeasti koulutettuja koodareita, Hämäläinen huomauttaa.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää hanketta lähtökohtaisesti hyvänä, jos se ei polje palkkoja eikä syrjäytä muuta työvoimaa.

– Jos työehdot ovat kunnossa, niin ei siinä sitten mitään. Uusia malleja ja pohdintoja tarvitaan, Eloranta sanoo.

Ortodoksinen kirkko yksi sijoittajista

Kokeilun tavoitteena on työllistää 2 500 maahanmuuttajaa kolmen vuoden aikana keskimäärin 3–6 kuukaudessa koulutuksen alkamisesta. Sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Valtio maksaa vain todennetuista tuloksista.

Euroopan investointirahasto sijoittaa kokeiluun kymmenen miljoonaa euroa. Hallituksen puheenjohtaja Jussi Nykänen Epiquksesta kertoo, että muita sijoittajia ovat muun muassa S-ryhmä, Sitra, Tradeka-yhtiöt, Suomen ortodoksinen kirkko ja muutamia yksityishenkilöitä. Yhteensä sijoittajia on kymmenkunta.

Nykäsen mukaan rahaa on tähän mennessä kertynyt 13,5 miljoonaa euroa.

– Jos maahanmuuttajat saadaan tällä koulutuksella nopeammin töihin, seuraa siitä heti verokertymää ja työmarkkinatuen säästöä. Se kymmenen miljoonaa on aika nopeasti otettu kiinni, jonka jälkeen alkaa juosta voittoa. Voitosta maksetaan sijoittajille tuotto ulos ja valtio pitää loput, Hämäläinen kuvailee.

– Kokeilun tarkoitus on, että ohjataan työntekijöitä sinne, missä heitä tarvitaan ja räätälöidään koulutus yrityksen tarpeen mukaan.

"Toimien oltava kannattavia kaikille osallisille"

Riski on, etteivät työnantajat olekaan tyytyväisiä, eikä kokeilu johda maahanmuuttajien parempaan työllistymiseen pysyvästi.

– Sitä ei voi mitenkään taata, myöntää asiantuntija Mikko Räsänen työnantajien EK:sta.

– On välttämätöntä, että toimet ovat kannattavia kaikille osallisille: Työnantajalle, työntekijälle ja kouluttajalle. Muuten ei synny pysyvää toimintaa.

EK kuitenkin kannattaa työelämäläheisten kotoutumiskoulutusten lisäämistä.

– Niissä voidaan yhdistää osaamisen kartoittaminen sekä ammatillinen ja kielikoulutus. Oppimisympäristökin on parempi kuin luokkahuone.

Räsäsen mielestä maahanmuuttajien työllistymisestä hyötyvät kaikki. Mitä enemmän ihmisiä on töissä, sitä suuremmat mahdollisuudet on muillakin työllistyä, kun saadaan yhteiskunnan pyörät pyörimään, hän sanoo.

Tuoreimmat osastosta