Panimo uskoi alkoholilakiin ja teki ison satsauksen – nyt yrittäjä tilittää: ”Tämä on ihan järkyttävää”

Pienpanimoyrittäjät lataavat suorat sanat alkoholilaista väittelevälle hallitukselle. Työntekijöitä ei uskalleta palkata edes kasvavassa panimossa ja suunnitelmia mietitään uudelleen.

Olutpanimon pullotuskone.

1.6.2017 19:02

Pyynikin käsityöläispanimon ja Panimo Kiiskin yrittäjät olivat jo siinä käsityksessä, että alkoholilakiuudistus menisi läpi, kun hallitus pääsi yhteisymmärrykseen siitä viime vuonna. Hallituksen kiista alkoholilaista tuli järkyttävänä yllätyksenä.

Käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere korostaa, että kasvuvaiheessa olevakaan panimo ei tiedä uskaltaako palkata lisää ihmisiä vai ei.

– Riskinhallinta on ihan mahdotonta. Tämä on ihan järkyttävää. Riski siitä, että me teemme virheliikkeen sen takia, kun päättäjät eivät saa päätettyä, kasvaa koko ajan, Pere sanoo Ilta-Sanomille.

Toimintaansa aloittelevan Panimo Kiisken toinen perustaja Pasi Kiiskinen sanoo suorat sanat hallitukselle.

– He tekevät tästä omantunnon kysymyksen, mutta ei paljon omatunto ole kolkuttanut, kun opiskelijoiden opintorahoja on leikattu ja muuta vastaavaa on tehty, Kiiskinen ihmettelee Ilta-Sanomille.

Kiiskisen mukaan vuosi sitten tullut päätös alkoholilain muuttamisesta antoi lisävoimaa toteuttaa vuosien haave omasta panimosta. Hän toivoo, että hallitus vielä pääsee sopuun asiasta. Perussuomalaiset ja kokoomus ovat todenneet, että alkoholilain uudistuksesta pitää päästä sopuun.

– Ei tämä muusta ole kiinni kuin keskustan pelleilystä tällä hetkellä. Koittavat pyöräyttää sopimuksia, jotka on sovittu vuosi sitten. Kuulostaa todella pöljältä, hän sanoo.

Lakimuutos auttaisi pienpanimoita paljon

Panimo Kiisken Kiiskinen arvioi, että alkoholilain uudistaminen vuosi sitten sovitun mukaisesti vaikuttaisi merkittävästi heidän panimoonsa.

– Ei puhuttaisi mistään kymmenen prosentin kasvusta myynnissä. Jos ravintolassa asiakas toteaa tavaran hyväksi, ja haluaa ostaa kotiinkin vaikka kolme pulloa, niin sehän merkitisi jo 75 prosenttia enemmän myyntiä, hän pohtii.

Mathildedalin Kyläpanimon oluenpanija Tuomo Holm arvioi, että alkoholilain uudistus toisi panimoihin lisää turisteja. Kyläpanimon puodissa ei nykylainsäädännön mukaan voi myydä 5,5-prosenttisia oluita.

– Lakiuudistus toisi meille puotiin vahvempien oluiden myyntioikeuden ja tekisi Kyläpanimosta entistäkin kiinnostavamman matkailukohteen, Holm kertoo Ilta-Sanomille.

Lammin Sahti -panimon perustaja, Hämeenlinnan kunnanvaltuutettu Pekka Kääriäinen (kok) arvostelee hallitusta ”käsittämättömästä vatuloinnista”. Hän matkustaa ulkomailla arvostelemassa oluita.

– Suomi on aikamoinen takapajula. Ihmiset sitten äänestävät jaloillaan, kun Virosta on helppo tuoda alkoholia, Kääriäinen sanoo.

Turistien leuat loksahtavat

Pyynikin käsityöläispanimolla vierailee paljon turisteja, panimon olutmesteri Pere sanoo.

– Turistit kysyvät, mistä sitä olutta saa ostaa. Sitten kerrotaan, että ei se ikävä kyllä ole mahdollista. Leuat loksahtavat ja silmät ovat pyöreinä, että miten on mahdollista, Pere kertoo.

Käsityöläispanimossa innostuttiin vuosi sitten, kun hallitus pääsi sopuun alkoholilain uudistamisesta. Panimoon tilattiin uusi laitteisto. Sitten panimossa tajuttiin, että laki ei välttämättä menekään läpi ja haettiin tukea. Pirkanmaan ely-keskus myönsikin tukea kansainväliseen toimintaan.

Peren mielestä on todella koomista, että omasta panimosta ei saa myydä suoraan olutta, mutta ulkomailla Yhdysvalloissa asti myynti onnistuu.

– Voi sanoa USA:sta tuleville turisteille, että löytyy teiltä sieltä, mutta täältä sitä ei saa, Pere naureskelee sarkastiseen sävyyn.

”Eikö kellot soi päässä?”

Peren mielestä Suomessa tehdään alkoholista niin sanottu kielletty hedelmä, mikä lisää ongelmakäyttäytymistä ja halpaoluen tuontia Virosta.

– Miksi Suomessa on niin suuri alkoholiongelma? Ollaan menty sillä, mistä nämä haluaa pitää kiinni. Eikö kellot soi päässä yhtään? hän lähettää terveisiä hallitukseen.

Hallituksen kiisteleminen asiasta luo hänen mukaansa suomalaisissa positiivista kapinavoimaa.

– Päättäjät nyt sahaavat vain omaan nilkkaan tällä hetkellä. Ihmiset huomaavat, että meitä sorsitaan samalla, kun heidän omaa vapauttansa riistetään, Pere sanoo.

Riita alkoholilaista

Hallituspuolueet kiistelevät, pitääkö alkoholilakiuudistus tuoda eduskunnan äänestettäväksi omantunnon kysymyksenä vai ei.

Jos lakiesityksestä äänestään omantunnon mukaan, osa hallituksen kansanedustajista voi äänestää sitä vastaan.

Yleensä hallituksen lakiesityksissä hallituksen kansanedustajia vaaditaan äänestämään niiden puolesta eduskunnan äänestyksissä.

Keskusta haluaisi, että jokainen kansanedustaja voisi äänestää alkoholilaista omantuntonsa mukaan.

Perussuomalaisten mielessä äänestyksessä pitäisi noudattaa ryhmäkuria.

Kokoomus pitää tärkeänä saada lakiuudistuksesta sopu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?