Viroon voi pian perustaa yrityksen netissä – palvelu vain yrityksille - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Viroon voi pian perustaa yrityksen netissä – palvelu vain yrityksille

Suomalaisfirman ja Viron e-kansalaisuus -ohjelman aloittama yhteistyö mahdollistaa yrityksen perustamisen netin kautta Viroon, eikä se edellytä enää lainkaan matkustamista paikanpäälle.

Rakennustyömaa Tallinnan keskustassa.

30.5.2017 18:26

Viron e-kansalaisuus-ohjelma on aloittanut yhteistyön suomalaisen finanssialan yrityksen Holvin kanssa. Viron e-kansalaisuusohjelmasta kerrotaan Taloussanomille, että yhteistyö mahdollistaa e-kansalaisille yrityksen perustamisen Viroon täysin netin kautta ilman matkustelua paikanpäälle.

Holvin yrityksille tarjoamia pankkipalveluita voi hallinnoida verkossa kaikkialla maailmassa, missä netti vain toimii, Holvista kerrotaan.

– Yrittäjä voi nyt hakea palvelumme avulla yritystiliä kotisohvalta, Holvin kehityspäällikkö Mika Setälä sanoo.

Holvi on kokonaan verkossa toimiva yritystili, johon on liitetty maksukortti sekä sähköinen taloushallinto. Palvelu sisältää myös verkkokauppa-alustan. Se myönnetään vain yrityksille.

Setälän mukaan Holvin palvelut on suunnattu ennen kaikkea pienyrittäjille.

– Idea tässä on se, että kuka tahansa voi hakea Virosta e-kansalaisuutta. Heitä on tällä hetkellä noin 20 000. Eesti haluaa palvella heitä parhaalla mahdollisella tavalla ja yksi syy, miksi e-kansalaisuutta haetaan on se, että halutaan tehdä liiketoimintaa EU-alueella. Tässä kohdassa löysimme toisemme, Setälä kertoo Viron ja Holvin yhteistyön synnyn taustoista.

Setälä uskoo, että palveluiden lisäarvo syntyy yrittäjille muun muassa uusista liiketoimintamahdollisuuksista.

– Uskoisin, että ainakin alkuun palvelusta kiinnostuvat yritykset, joiden liiketoiminta on esimerkiksi konsultointia tai it-alan toimintaa. Voisi kuvitella, että EU:n ulkopuolisissa maissa toimivia yrityksiä kiinnostaa se, että näiden palveluiden avulla he voivat käydä kauppaa myös EU:n alueella, Setälä jatkaa.

Viro on ensimmäinen maa, joka tarjoaa e-kansalaisuuden ja valtion tarjoaman digitaalisen henkilökortin kenelle vain maailmassa.

E-kansalaisuus tarjoaa mahdollisuuden perustaa ja pyörittää helposti maailmanlaajuista yritystä valvotussa EU:n ympäristössä. Ohjelma ei tarjoa kansalaisuutta, verovelvollisuutta, fyysistä asumislupaa tai oikeutta matkustaa Viroon tai EU:hun.

– E-kansalaisuus ei vaikuta verovelvollisuuteen, joten yrittäjät maksavat veronsa edelleen siihen maahan, jossa asuvat ja työskentelevät, Viron e-kansalaisuusohjelman vetäjä Adam Rang kertoo Taloussanomille.

Tällä hetkellä ohjelmassa on 20 000 e-kansalaista 138 eri maasta, joista koostuu yhteensä yli 3 000 yritystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?