Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

Juontaja Lauri Salovaara aloittaa perjantaina projektin, jossa ”on päättänyt onnistua”. Nyt hän kertoo, miten se tapahtuu.

23.2.2017 6:01

– Se on ollut sellainen kauan mielessä ollut ajatus, että haluan miljonääriksi ennen kuin täytän 40. Helmikuun 24. päivänä siihen on enää 500 päivää, Lauri Salovaara kertoo Taloussanomille.

Videolla Salovaara on Radio Rockin vieraana.

Radiossa ja televisiossa pitkään työskennellyt Salovaara halusi tehdä kampanjasta julkisen, sillä yleisö lisää painetta onnistua. Julkisuus saattaa myös lisätä onnistumisen mahdollisuutta, mutta sitä Salovaara ei itse liputa.

– Kun sanon, että tavoittelen miljoonaa, niin ensimmäinen ajatus voi olla vähän nyrpeä. Osa pahoittanee mielensä. Lähipiirissä kaikki kuitenkin sanovat, että uskotaan sinuun. Olen päättänyt onnistua, enkä edes ajattele epäonnistumista.

Miljoona euroa. Paljon rahaa, mutta ei kuitenkaan mikään mahdoton summa. Tavoitteen hankaluutta toki lisää tiukka aikataulu.

Salovaaran suunnitelma on seuraava: hän lähtee mukaan olemassa oleviin aloitteleviin firmoihin tarjoamalla bisnesenkelityylisesti pääomaa osakkuutta vastaan. Salovaaran tarjoama pääoma ei kuitenkaan ole rahaa, vaan osaamista.

– Väitän osaavani paljon. Pystyn tuomaan moneenkin firmaan arvokasta osaamista. Kontaktiverkostoni kotimaassa ja ulkomailla ovat hyvät. En ota palkkaa, vaan tavoitteena on kasvattaa yrityksen arvoa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole haalia mukaan hillitöntä laumaa yrityksiä.

– Enkä aio lopettaa töitä, kun miljoona kasassa. Olisi tyhmää tehdä lupaavista firmoista täysi exit 500 päivän jälkeen. Siinä tarkoituksellisuus vähän katoaa. En usko, että tulen koskaan jäämään eläkkeelle, aina on uusia projekteja, Salovaara jatkaa.

Miljoonan ei siis tarvitse olla rahana Salovaaran tilillä. Kerätyn pääoman arvon voi selvittää yrityksistä tehtyjen ostotarjousten perusteella, jos sellaisia tulee.

”Ideat voivat muuttua matkan varrella”

Projektien määrä on toistaiseksi nolla, eikä osakkuusfirmoja vielä ole. Kaikenlaiset yritykset ja startupit kiinnostavat Salovaaraa, mutta yhdellä ehdolla.

– Tämä on ehkä klisee, mutta vaikka eteen tulisi briljantti idea, mutta en uskoisi tiimiin, niin en lähtisi mukaan. Toisaalta, vaikka idea olisi keskinkertainen, mutta tiimi aivan huippu, niin lähtisin mukaan. Yksin ei pääse eteenpäin ja ideat voivat muuttua matkan varrella.

Salovaaran mielestä startup-maailmasta löytyy hyvien tyyppien ohella ”perseilyä”, jossa halutaan vain olla hyvässä fiiliksessä mukana.

– Unohtuu sydän. Unohdetaan, miksi ollaan tekemässä ja mitä asiaa halutaan muuttaa. Eettiset ja moraaliset arvot pitää olla kohdallaan.

Aivan yksin Salovaara ei tavoitteineen ole. Mukana ovat neuvonantajina Oulun yliopiston professori Juha-Pekka Kallunki, teollisuusneuvos Jorma Terentjeff, konsultti Maucca Kärki ja tv-tuottaja Teemu Hostikka.

– Juha-Pekka pitää huolen, että kuljen oikeaan suuntaan. Jorma on visionääri, joka tukee ideoinnissa. Maucca auttaa kansainvälistymisessä ja Teemu on positiivisella tavalla häirikkö, Salovaara kuvaa neuvonantajiaan.

Suomalaisten pitäisi puhua rahasta

Salovaaran mielestä Suomessa varotaan turhaan puhetta rahasta. Pitäisi uskaltaa, luottaa ja tehdä rohkeasti enemmän.

– Agendalla on, että viestitään suomalaisille vaurastumisen olevan ok ja mahdollista. Rahasta pitäisi pystyä puhumaan kiihkottomammin. Ei ole keneltäkään pois jo joku toinen rikastuu, Salovaara sanoo.

Salovaaran mielestä suomalaisten pitäisi sijoittaa rohkeammin rahojaan aloitteleviin yrityksiin. Monet pienet rahoituskierrokset voivat väsyttää ja venyttää hyviä projekteja liian hitaiksi.

– Jos momentumia ei käytetä, muut ehtivät tehdä ensin. Kilpailu on kovaa. On sääli, jos pääoman puute on huikeiden ideoiden tiellä. Ulkomaisia sijoittajia on saatu Suomeen ja Slush on auttanut paljon, mutta tehtävää kuitenkin riittää.

Salovaara haastaa ottamaan rohkeasti yhteyttä, jos yhteistyö kiinnostaa. Miljoonaprojektin verkkosivut seuraavat matkaa reaaliajassa.

Epäonnistumista Salovaara ei mieti eikä pelkää. Projekti on hänestä itsessään jo onnistuminen. Miljoona voi lopulta tipahtaa tilille monella eri tavalla.

– Projektin sapluuna voi muuttua matkan varrella. Ehkä järjestän jossain vaiheessa tapahtuman alkuperäisen suunnitelman lisäksi. Tai jostain tulee filantrooppi, joka vaan antaa miljoonan.

Suomessa ilmaisia miljoonia sataa taivaalta harvemmin. Ainakin toistaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?