Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

Forssaan avataan torstaina ruokakauppa, jossa ei ole myyjää, vaan asiakkaat poimivat ostoksensa automaatista ja maksavat ne kortilla. Kauppaan tulee noin 70 erilaista perustuotetta.

13.2.2017 19:34

Broileria, makkaraa, leipää, maitoa, vihanneksia ja hedelmiä. Ainakin tällaisia perustuotteita on tarkoitus myydä myyjättömässä kaupassa, joka avataan torstaina Forssassa keskustan tuntumassa Citymarketin kupeeseen.

Automaattimyymälää kehittäneen Rivenderin toimitusjohtaja Juha Pennanen kertoo, että valikoima riippuu kauppiaasta.

– Järjestelmä ei ota kantaa myytäviin tuotteisiin, Pennanen sanoo.

Myytävien tuotteiden pitää olla pakattuja eli esimerkiksi normaalisti irtomyynnissä olevat juurekset, vihannekset ja hedelmät on laitettava pusseihin tai rasioihin.

Kaupassa tavarat ovat välipala-automaatteja muistuttavissa lokeroissa. Moduleita on erikokoisia ja Pennasen mukaan kauppias voi halutessaan vaihdella niitä.

Pennanen kuvaa myymälää automaattihuoltoaseman ja supermarketin risteytykseksi. Ostaminen hoituu samoin kuin bensiiniautomaatilla.

– Sirukortti tuikataan laitteeseen, tehdään katevaraus, naputellaan pin-koodi ja lähdetään ostelemaan.

Olutta ja tupakkaa ei myydä

Kaupassa on valvontapuhelin ongelmien varalta. Jos vaikkapa tarjolla olevat tomaatit näyttävät ruttuisilta, asiakas voi soittaa ja kysyä, miten hän saa siirretyksi ne syrjään parempien edestä.

Tupakkaa tai alkoholijuomia ei automaattikaupassa voi myydä. Vaikka tämä perustuu lakiin, se saattaa ehkäistä ongelmiakin.

– Miksi kukaan rupeaisi varastamaan HK:n sinistä? Pennanen huomauttaa.

Meininkiä kaupassa valvotaan videokameroilla, joita Pennasen mielestä on ”riittävästi”.

Forssaan tuleva kauppa on rakennettu konttiin. Rivender esittelee sen avulla hankettaan sekä kauppiaille että asiakkaille ja kerää käyttökokemuksia. Myymälä aiotaan parin kuukauden päästä siirtää ja kokeilla sitä toisaalla.

Pilottimyymälä haluttiin avata pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Forssa valikoitui, koska kaupungissa on Pennasen mukaan vireää yrittäjyyttä ja Rivenderiin sijoittaneita.

– Marketin omistaja on osakas.

Kyläkaupan tilalle automaattimyymälä?

Pilottikauppaan tulee noin 70 tuotetta, mutta automattimyymälästä voi tehdä miten ison tahansa.

Itsepalvelukaupalla pyritään säästämään työvoimakustannuksia. Se voi korvata kortteli- tai kyläkaupan, toimia itsenäisenä tai olla viereisen marketin jatke, joka on auki silloinkin, kun varsinainen myymälä ei ole.

Automaattikauppa toimii pelkkien tavarantäyttäjien työpanoksella.

– Yhdestä kahteen ihmistä voi pyörittää jopa 6–8 myymälää ajomatkoista riippuen, Pennanen sanoo.

Kaupasta voi tehdä hänen mukaansa myös puoliautomaattisen. Vieressä voi olla vaikkapa kioski, jossa yksi ihminen työskentelee kiireisimpään aikaan yhden työvuoron ajan. Hän voi myydä myös Veikkauksen tuotteita, kahvia, tupakkaa ja olutta.

– Tällainen malli voisi toimia syrjäkylilläkin, joissa kauppoja on vaikea saada kannattaviksi.

Kauppa-automaatteja kehitellään ympäri maailmaa

Automatisointi on yksi kaupan trendeistä. Markettien automaattikassat ovat jo monelle kuluttajalle arkea, mutta verkkokauppajätti Amazon on kehitellyt kauppaa, jossa ei ole yhtään kassaa. Siinä ostokset laskutetaan suoraan asiakkaiden Amazon-tileiltä.

Pennanen muistelee, että maailmalla on käytössä neljä keskenään erilaista järjestelmää, joissa ihminen poimii tuotteet ja maksaa ne itse.

Start-up-yrittäjänä hän luonnollisesti toivoo, että oma hanke onnistuisi.

– Tavoitteemme on, että ensimmäiset kauppiaat tai kauppaketjut avaisivat myymälöitämme kesällä. Tähtäämme myös muualle Euroopan markkinoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?