Onnibus aloittaa yt-neuvottelut - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Onnibus vähentää jopa 80 työpaikkaa – taustalla VR:n lähtö hintakisaan

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.2.2017 12:57

Linja-autoyhtiö Onnibus.com aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat melkein koko henkilöstöä. Yhtiön toimitusjohtaja Lauri Helke perustelee tilannetta hintatason laskulla. Matkalippujen hintoja ei hänen mukaansa nosteta.

Onnibus.comin yt-neuvottelut käynnistyvät keskiviikkona. Yhtiön toimitusjohtaja Lauri Helke kertoo, että neuvottelujen piirissä on melkein koko henkilöstö eli liki 300 työntekijää.

Neuvottelut koskevat enimmillään 60 kuljettajaa, 15 Kampin linja-autoaseman työntekijää ja neljää pääkonttorissa työskentelevää. Helke korostaa, että yhtiö pitää aidot yt-neuvottelut, ja tilanne täsmentyy kuuden viikon aikana.

Kajaanin kuljettajat ja Tampereen korjaamoasentajat on rajattu neuvottelujen ulkopuolelle, koska näissä yksiköissä ei ole tarvetta vähentää väkeä.

Neuvottelun syynä on kireä kilpailu ja kannattavuuden parantaminen.

– Hintataso on pysyvästi alhaisempi kuin aikaisemmin, Helke perustelee.

Onnibus on itse vaikuttanut hintoihin, sillä se tuli muutama vuosi sitten markkinoille tarjoamalla halpoja matkoja. Muut bussiyhtiöt ja VR ovat lähteneet mukaan hintakilpailuun.

Matkaliput ovat markkinahintaisia

Onnibus on laajentunut aktiivisesti, mutta Helken mukaan sen pitää nyt tarkastella, voiko se luopua joistain vuoroista.

– Yleisesti ottaen kysyntä on paras kesäisin ja viikonloppuisin ja heikoin poikittaisreiteillä keskellä viikkoa, mutta kaikilta reiteiltä löytyy kannattaviakin vuoroja, hän sanoo.

Helken mukaan yt-neuvotteluissa pääinstrumentit ovat vuorotarjonnan vähentäminen siellä, missä toiminta on tappiollista ja pidettävien vuorojen työvuorosuunnittelun tehostaminen.

Onnibusin periaate on, että lippujen hinnat ovat markkinahintaisia.

– Emme voi nostaa matkalippujen hintoja, Helke sanoo.

Onnibusin yt-neuvotteluista kertoi ensimmäisenä Iltalehti.