Yrittäjä etsii ilkivallan tekijöitä lehti-ilmoituksella ja tarjoaa töitä - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Rakennusyrittäjä tarjoaa ilkivallan tekijälle töitä – ”Toivon voivani ohjata oikealle tielle”

Rakennusyrittäjä etsii hallinsa ikkunoiden rikkojia lehti-ilmoituksella ja lupaa vaikka ottaa nämä töihin. Hän haluaisi antaa mahdollisuuden sovittaa rike ja ymmärtää sen merkitys.

17.1.2017 19:19

Lappeenrantalaisen rakennusliike Pölläsen hallin ikkunat oli rikottu loppiaisen jälkeisenä viikonloppuna. Toimitusjohtaja Hannu Pöllänen otti yhteyttä poliisiin ja aloitteli jo rikosilmoituksen tekoa, mutta jäi empimään.

Paikalta oli nähty poistuvan kaksi nuorta miestä. Pöllänen mietti, että jos heidät saadaan kiinni, rikosilmoitus kirjautuu tahraksi heidän tiedostoihinsa ja todennäköisesti hetken mielijohteesta tehty hölmöys vaikuttaa pitkään.

Hän päätti kokeilla toista vaihtoehtoa. Hän laittoi Lappeenrannan Uutisiin ja Imatralaiseen ilmoituksen, jossa hän lupaa 50 euron palkkion tekijöille, jos he ilmoittautuvat. Vaihtoehtoisesti palkkio maksetaan henkilölle, joka kertoo vihjeen heidän tavoittamisekseen.

– Tekijät ovat ilmeisen ehtiviä ja aikaansaavia ja siksi haluamme tarjota heille puuhaa aiheutetun vahingon korvaamiseksi ja rahapalkan ansaitsemiseksi. Jos kiinnostusta työtä kohtaan on, korvauksen suoritettua on mahdollisuus jatkaa työpaikassa ja hankkia jopa ammatti, ilmoituksessa sanotaan.

Pölläsen mukaan tarkoitus on antaa mahdollisuus sovittaa rike ja ymmärtää sen merkitys toiselle osapuolelle.

– Toivon voivani ohjata kaverit oikealle tielle.

Työn jatkuminen riippuu motivaatiosta

Ilmoituksessa pyydetään yhteydenottoja tähän tiistaipäivään mennessä. Pöllänen kertoo, että ilmiantoja on tullut, mutta tekijöistä ei ole kuulunut mitään. Ilmiantojen perusteella hänellä on todennäköisen rikkojan nimi tiedossaan.

– Odotan vielä vähän. Toivon, että tekijät ottaisivat itse yhteyttä.

Pöllänen suunnittelee, että tekijä tai mahdollinen kaksikko voisi vähän kerrassaan hoitaa osan kustannuksista – tarkoitus ei ole, että hän korvaisi kaiken.

Iästä ja kiinnostuksesta riippuen yhteistyö voisi jatkua.

– Jos motivaatiota on, hän voisi jäädä töihin pidemmäksikin aikaa.

Pöllänen on ollut 35 vuotta yrittäjänä. Rakennusalalla työtilanne vaihtelee ja liikevaihto on vaihdellut ”miljoonan ja kolmen miljoonan euron välillä”. Nyt hän työllistää seitsemän ammattilaista.

Ilmoituksessa ei Pölläsen mukaan ole kyse siitä, että Lappeenrannassa olisi niin kova työvoimapula, että väkeä pitäisi hakea töihin tällä tavalla. Taloudellisestikaan hän ei pidä hankettaan erityisen tuottoisana.

– Jos vain maksan omavastuun ja siirrän kustannuksia vakuutusyhtiölle, kaveri saattaa tehdä samoin uudelleen, hän perustelee.

Ehkä julkisuus ehkäisee uuden teon

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Pölläsen yritys joutuu ilkivallan tai varkauden kohteeksi. Hän sanoo, että pitää asennoitua siten, että hävikkiä syntyy, mutta ilkivallassa ikävintä on sen hyödyttömyys.

– Särkemisestä saa ehkä hetken huuman, mutta merkitys loppuu siihen.

Ilmoitus on saanut paljon julkisuutta. Lappeenrannan uutiset kertoi ensimmäisenä asiasta ja se on levinnyt myös sosiaalisessa mediassa.

Pöllänen pitää todennäköisenä, että juttu kantautuu tekijän ja hänen kavereittensa korviin. Vaikka rikkoja ei tohtisi ottaa yhteyttä, Pöllänen uskoo, että keskustelu saattaa jarruttaa uuden tempauksen tekemistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?