Tänään se tapahtui: Rantasipiä ei enää ole

Rantasipi-hotelleja ei enää ole. Niiden omistaja Restel siirsi ketjun hotellit yhtiön toiseen ketjuun, Cumulukseen.

Imatran valtionhotelli on yksi vanhan Rantasipi-ketjun hotelleista.

17.1.2017 15:55

Hotelli- ja ravintolayhtiö Restelillä oli maanantaina ilmoituskampanja, jossa lehden yhdellä sivulla oli Rantasipin kuolinilmoitus ja seuraavalla aukeamalla Cumuluksen syntymisilmoitus.

Yhtiö tiedotti jo syksyllä aikeistaan lopettaa Rantasipi-brändi. Vastaisuudessa Rantasipi-hotellit ovat Cumulus Resorteja. Samalla nykyisistä Cumuluksista tulee Cumulus Cityjä.

– On helpompaa, että viestitään yhden ison brändin alla, perustelee Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman.

Cumuluksista ei hänen mukaansa tehty Rantasipejä, koska Cumulus on brändeistä vahvempi ja nimeä kantavia hotelleja on paljon enemmän kuin Rantasipejä.

Rantasipi-kylpylähotelleja on kuusi ja muita hotelleja niinikään kuusi. Lisäksi Vantaan Flamingo Spa ja Naantalin Kultaranta Resort ovat ketjun yhteistyökumppaneita.

Hotellien omat nimet säilytetään

Rantasipi-ketju aloitti Rantaloma-nimisena vuonna 1965. Neljä vuotta myöhemmin se ryhtyi markkinoimaan hotelli-ravintoloitaan nimellä Rantasipi. Ketju tunnettiin vuosien ajan korpihotelleistaan, ja siihen on kuulunut parikymmentä hotellia.

Backman muistuttaa, että useilla hotelleilla on pitkä historia jo ajalta ennen Rantasipiä. Esimerkiksi Imatran valtionhotelli on toiminut jo 114 ja rovaniemeläinen Pohjanhovi 80 vuotta. Hämeenlinnassa sijaitseva kylpylähotelli Aulanko on lähes 80-vuotias.

– Paikoilla on loistava historia. Vaikka katolle tulee Cumulus-kyltti, historialliset nimet säilytetään, Backman kertoo.

Kiinteistöt edustavat aikakautensa rakennustyyliä, ja niiden menneisyyteen kuuluu värikkäitä tapahtumia. Esimerkiksi Pohjanhovissa ovat vierailleet sekä Urho Kaleva Kekkonen että Leonid Brezhnev. Aulangolla kävi niin Carl Gustaf Mannerheim kuin Armi Kuuselakin.

Backman miettii, että kolme edellä mainittua saattavat olla ketjun kuuluisimmat hotellit, mutta kukin voi arvioida asiaa sen mukaan, mistä päin tulee.

– Vaasan Tropiclandiakin on aika tunnettu, hän lisää.

Luopumissuunnitelmia ei ole

Vuonna 2015 Restel luopui Hyvinkään Sveitsistä, kun kiinteistön vuokrasopimus päättyi. Backmanin mukaan se oli hyvä vaihe pohtia, missä kunnossa rakennus on ja onko paikalla vetoa.

Muissa kiinteistöissä paitsi Ikaalisten kylpylässä Restel on vuokralaisena pitkillä vuokrasopimuksilla, jotka jatkuvat vielä vuosia. Backman sanoo, että yhtiöllä ei ole suunnitelmia lopettaa nykyisiä hotellejaan.

Ketjulla on hänen mukaansa mennyt taloudellisesti hyvin parin viime vuoden ajan. Entisiin Rantasipeihin yhtiö pyrkii houkuttelemaan viikonlopunviettäjiä viihteellä, aktiviteeteillä ja hyvinvointipalveluilla.

– Samanlaista kuin laivoilla, mutta ilman keinumista, aiemmin varustamoyhtiö Viking Linellä työskennellyt Backman kuvaa.

Vaikkapa Pohjanhovissa on hänen mukaansa koko homma eli ”tanssit, ruokailu ja kylpylä”. Erona vain on verovapaan myynnin puuttuminen.

Luontoelämyksiä kiinalaisille

Yhtiö satsaa paitsi suomalaisiin viikonlopun viettäjiin myös aasialaisiin.

– Suomeen tulevista kiinalaisista yli puolet yöpyvät meillä.

Heille tarjotaan Backmanin mukaan luontoelämyksiä, revontulia ja koiravaljakkokyytejä – sekä omaa ruokaa ja palvelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?