PTY: Alkoholilain muutos voisi painaa nelosoluen hinnan 3,70 euroon litralta - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Iso pudotus luvassa: Näin paljon uusi alkoholilaki laskisi nelosoluen hintaa

Julkaistu: 10.1.2017 19:43

Nelosoluen hinta voi laskea arviolta 38 prosenttia eli yli kaksi euroa litralta, jos alkoholilain muutos menee menee läpi.

Alkoholilain tekeillä olevassa uudistuksessa on tarkoitus sallia IV-oluiden ja saman vahvuisten lonkeroiden, limuviinojen ja siidereiden myynti ruokakaupoissa.

Kaupan ja panimoalan asiantuntijat ovat arvioineet, että muutos alentaisi niiden hintoja merkittävästi. Esimerkiksi nelosoluen litrahinta laskisi 5,90 eurosta 3,70 euroon.

Tutkimusjohtaja Pasi Holm Taloustutkimuksesta kertoo, että kauppa on selvästi Alkoa tehokkaampi jakelija. Lisäksi kaupat hinnoittelevat myytävänsä toisella tavalla kuin Alko.

Päivittäistavarakauppa selvitti Taloustutkimuksella teettämänsä kyselyn avulla, miten myyntipaikkoja lisäävä ja hintoja laskeva muutos vaikuttaa kuluttajiin. Myyntipaikkojen määrä nousee noin 340:stä noin 5 000:een.

– Litroissa mitattuna alkoholin kulutus kasvaa yhteensä noin 1,6 prosenttia eli noin yhdeksän miljoonaa litraa, Holm kertoi tiedotustilaisuudessa.

Vaikka keskioluen on määrä pysyä nelosta halvempana, moni siirtyisi selvityksen perusteella silti juomaan aiempaa vahvempaa olutta tai long drink -juomia. Muutos vähentäisi viinien ja niitä tiukempien juomien kulutusta.

– Kokonaiskulutus absoluuttisena alkoholina kasvaa puoli prosenttia, Holm sanoi ja painotti, että luvussa on mukana paitsi kaupasta ostetut juomat myös matkustajatuonti.

Viron-tuonti puolittuisi

Suomalaiset rahtaavat etenkin Virosta vahvaa olutta ja lonkeroita. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan näitä ja siidereitä tuodaan vuosittain 54 miljoonaa litraa, mikä on 65 prosenttia Virosta tuoduista juomista.

Arvioidun hinnan perusteella 24 tölkin nelosolutsalkku maksaisi vastaisuudessa 15,80 euroa enemmän Suomessa kuin Virossa. Nykyisin ero on 33,50 euroa.

– Vahvan oluen, siiderin ja lonkeron tuonti Virosta puolittuu, Holm arvioi.

Kaikkien alkoholijuomien matkustajatuonnin hän ennakoi kyselyn perusteella vähenevän neljänneksen. Jos arviot toteutuisivat, valtio hyötyisi, sillä alkoholijuomaverojen tuotto kasvaisi 4,5 prosenttia eli noin 60 miljoonaa euroa.

Alkoholista lisämyyntiä kaupoille

Alkoholilain höllennys on päivittäistavarakaupalle iso asia varsinkin, kun kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on painanut alle 400 neliöisten kauppojen liikevaihtoa selvästi.

– Pikkukauppojen kannattavuus keskimäärin lähenee nollaa, yhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto kertoi.

Hän arvioi, että ne voisivat kuroa umpeen puolet aukioloaikojen vapautumisen aiheuttamasta notkahduksesta, jos alle 5,5 prosentin vahvuisten alkoholijuomien myynti sallitaan.

– Kaupat voisivat saada lisää myyntiä 200 miljoonan euron arvosta, Luoto kertoi.

Selvitys tehtiin paneelikyselynä verkossa. Siihen vastasi hieman yli kaksi tuhatta 18–79-vuotiasta kuluttajaa. Muutosten vaikutuksia alkoholin ravintolamyyntiin ei kysytty.

Lakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella, joka päättyy ensi maanantaina. Eduskunnan käsiteltäväksi se saatanee kevään aikana.

– Laki voisi tulla voimaan loppusyksyllä tai ensi vuoden alusta, Luoto ennakoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?