Professori varoittaa hallituksen verohankkeesta – "Ei olisi mikään harmiton kokeilu"

Aalto-yliopiston professori toppuuttelee hallituksen suunnitelmia niin sanotun investointivarauksen käyttöönotosta.

4.8.2016 21:57

Aalto-yliopiston mikrotaloustieteen professori Marko Terviö kehottaa hallitusta laittamaan jäitä hattuun investointivarauksen käyttöönotossa.

Investointivaraus tarkoittaa, että yrityksen ei tarvitsisi maksaa tekemästään voitosta veroa, jos se käytetään tietyn ajan kuluessa investointeihin. Jos investointia ei tehdä, maksetaan voitosta vero. Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että asiasta on tarkoitus päättää elokuun lopussa budjettiriihessä.

Terviö listaa Akateemisen talousblogin kirjoituksessaan kolme investointivarauksen vaikutusta. Hänen mukaansa se kiihdyttäisi turhia yritysjärjestelyjä, voisi hidastaa investointien tekoa ja pienentäisi uusien yritysten määrää.

Investointivaraus johtaisi Terviön mukaan siihen, että investointien tuottoja verotettaisiin käytännössä kevyemmin, kuin ne rahoitetaan yrityksen aiemmista voitoista eikä muulla rahoituksella, esimerkiksi pankkilainalla tai osakeannilla.

Uusien "härpäkkeiden" sijaan hallituksen tulisi Terviön mielestä rukata laajoihin veropohjiin kohdistuvia veroasteita, eikä muuttaa yritysverotusta lisäämällä siihen piirteitä yksi kerrallaan.

– Investointivaraus ei nimittäin olisi mikään harmiton kokeilu, toisin kuin vuosi sitten (ilmeisesti yhtä lonkalta lanseerattu) “välirahoitus", jolle Finnveralla oli käyttäjiä ensimmäisen vuoden aikana kokonaista kaksi kappaletta, Terviö kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?