Suomen Yrittäjien Makkula: Palkkakustannusten jakoa vaikea toteuttaa - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Yrittäjät palkkakustannusten jaosta: "Valtava määrä ongelmia"

Työryhmä esittää, että irtisanova yritys maksaisi irtisanottavan työntekijän palkan uudessa työpaikassa.

23.11.2015 18:09 | Päivitetty 23.11.2015 17:54

Yritysten yhteiskuntavastuuta irtisanomistilanteissa pohtinut työryhmä esittää, että irtisanova yritys voisi maksaa irtisanottavan työntekijän palkan uudessa työpaikassa jonkin aikaa.

Entisen työnantajan osallistuminen palkkakustannuksiin saattaisi olla erityisesti pienemmille yrityksille merkittävä työllistävä kannustin.

Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula ottaa ajatukseen varauksellisen kannan.

– Työryhmä on pohtinut yleisiä suosituksia yrityksen yhteiskuntavastuun näkökulmasta eli toimenpiteitä, joilla irtisanotun työllistämistä nopeutettaisiin. Tämä on kannatettavaa, mutta työryhmän rooli ei ole esittää lainsäädäntöä, vaan erilaisia vapaaehtoisuuteen perustuvia malleja, tähdentää Makkula Taloussanomille.

Hänen mukaansa irtisanovan yrityksen vastuu työntekijän palkkakustannuksista uudessa yrityksessä sisältäisi "valtavan määrä juridisia ongelmia".

– Tällaisen mallin toteuttaminen olisi käytännössä mahdotonta. Sen sijaan on hyvä, että irtisanottavia kannustetaan yrittäjyyteen. Suurilla monikansallisilla yrityksillä on myös resursseja tällaisiin ohjelmiin. Kun pienet yritykset joutuvat taloudellisten ongelmien takia irtisanomaan henkilöstöä, on tilanne erilainen.

Makkula korostaa, että työryhmän raportti sisältää muita, kannatettavia ajatuksia, kuten lähtevän henkilöstön ammattitaidosta ja työhyvinvoinnista huolehtimisen.

Valtioneuvoston kanslian asettaman työryhmän raportin mukaan yritysten erilaiset yhteiskuntavastuuohjelmat voisivat keventää julkisen talouden menopaineita.

Ohjelmat voivat sisältää uraneuvontaa sekä tukea kouluttautumiseen ja oman yrityksen perustamiseen. Tunnetuin tällaisista ohjelmista on Nokian viime vuosien Bridge.

Työryhmässä ovat istuneet muun muassa Nokian, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan, Metsä Fibren, Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) sekä SAK:n edustajat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?