Yrittäjä kiittää hallitusta: Voin palkata yhden lisää

Hallitus tavoittelee kymmeniä tuhansia työpaikkoja rajulla säästöohjelmalla. Himankalainen matkailuyrittäjä arvioi, että nyt hän pystyy palkkaamaan yhden työntekijän lisää.

Matkailu- ja ravintola-alalla sunnuntailisien pienenemisiä pidetään tervetulleina.

10.9.2015 6:05 | Päivitetty 10.9.2015 9:50

Hallituksen tiistaina esittelemien rajujen säästötoimien arvioidaan hyödyttävän sunnuntaitöitä teettäviä kaupan ja ravintola-alan yrityksiä ja yrittäjiä. Yksi tällainen on himankalainen matkailuyrittäjä Sami Hänninen.

Kalajoella kesäravintolaa pyörittävä Hänninen arvioi, että hän pystyy palkkaamaan yhden uuden työntekijän hallituksen toimien vuoksi. Hallitus esitti muun muassa työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentamista, sunnuntailisien leikkaamista neljäsosalla ja sairausloman palkan alentamista.

– Sunnuntailisien pieni pihistys antaa mahdollisuuden, että sunnuntaisin voi olla enemmän palveluja saatavilla matkailun ja kaupan alalla, Hänninen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan säästöpaketilla tavoitellaan "kymmeniätuhansia työpaikkoja". Kokonaisuudessaan hallituksen tavoitteena on synnyttää 110 000 työpaikkaa neljässä vuodessa.

Pienyrittäjä Hänninen on hoitanut kesän ajan Sautinkarin matkailukeskuksen kioskia ja terassia. Ravintola on työllistänyt yrittäjän itsensä lisäksi yhden työntekijän kesän ajan. Paikka on auki vielä ensi viikonlopun. Talven ajan 25-vuotias Hänninen opiskelee ja toimii keskustan kaupunginvaltuutettuna Kalajoen kaupunginvaltuustossa.

Sunnuntailisät olennaisin muutos

Yrittäjän mukaan kauppoja ja ravintoloita pyöritetään sunnuntaisin tällä hetkellä kannattavuuden rajamaastossa. Siksi hallituksen säästöpaketin olennaisin muutos on Hännisen mielestä sunnuntailisien leikkaaminen.

Nykyisin kaupan ja ravintola-alan pienyrittäjät työskentelevät usein itse sunnuntaisin työntekijöiden sunnuntailisien takia. Myös Hänninen kertoo olleensa töissä kesällä viikonloppuisin.

– Yrittäjät venyvät itse, hän sanoo.

Hänninen sanoo, että sunnuntailisien leikkausten lisäksi työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentamisella on työpaikkoja synnyttävä vaikutus. Sen sijaan sairausloman palkan alentamisen vaikutukset mietityttävät.

– Se on kaksiteräinen miekka. Kuinka paljon poissaoloista on aiheettomia? Hänninen pohtii.

Käteen jäi kokemusta ja oppia

Ravintolan ja kaupan alan lisäksi hallituksen toimista voisivat hyötyä paljon työvoimaa tarvitsevat vientiyritykset, joiden henkilökunnasta merkittävä osa työskentelee Suomessa, arvioi sijoituspalveluyritys FIM eilen katsauksessaan.

Myös rakentamisen ja elintarvikealan yritykset hyötyvät vaikka päätökset supistavat kotimarkkinayritysten ostovoimaa.

Kesäyrittäjä Hännisen tarkoituksena on avata ravintola jälleen talven jälkeen vaikka mennyt kylmä kesä oli vaikea koko ravintola- ja matkailualalle. Kesän tulos jää niin sanotusti plus-miinus-nollaan.

– Olen tyytyväinen, että tulos riitti palkkoihin ja investointeihin. Rahallisen suuren tuloksen sijaan yrittämisestä jäi kylmänä kesänä käteen enemmänkin arvokasta kokemusta ja oppeja tuleville vuosille, Hänninen sanoo.

Oikaisu: Toisin kuin jutussa kerrottiin, hallitus kertoi uudistustoimista tiistaina ja FIM näkemyksistään eilen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?