Yritysten apu turvapaikanhakijoille poikinut jopa kateutta - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Nyt etsitään tiloja turvapaikanhakijoille – "poikii jopa kateutta"

Turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen sopivien tilojen tarve kasvaa niin nopeasti, että majoitussääntöjä täytyy ehkä löysätä. Forssassa yrittäjä käy taistelua saadakseen tyhjän hotellin nopeasti käyttöön.

­

4.9.2015 17:09 | Päivitetty 5.9.2015 18:03

Forssaan turvapaikanhakijoiden hätämajoitusta suunnitteleva hoivapalveluyrittäjä odottaa ensi maanantaita. Forssan kaupunginhallitus äänesti kertaalleen vastaanottokeskuksen niukasti 6–5 nurin, mutta aloite menee uuteen käsittelyyn.

Hotelli Rantasipi on seissyt kaksi vuotta tyhjillään. Uutta toimintaa kehittävän Villa Edenin toimitusjohtaja Sinikka Lahdensivu harmittelee tilannetta.

– Tässä olisi kaikkien intressit täyttyneet, niin kunnan, Maahanmuuttoviraston kuin meidänkin. Aluillaan oleva uusi liiketoimintaideamme olisi saanut käynnistykseen tulorahoitusta.

Työttömyydestä kärsivä kunta olisi saanut työtä, Maahanmuuttoviraston 13 ja meidän mahdolliset 50 uutta työpaikkaa ja virasto majoitustilaa, Lahdensivu kertoo.

Protestit pelottavat kunnanvaltuutettuja

Muutkin yritykset ovat heränneet turvapaikanhakijoiden tulvaan ja tarjoavat apua kaoottiseen majoitustilanteeseen. Keuruulla entisen varuskunnan omistaja oli vuokraamassa myöskin tilaa, mutta hanke kaatui kunnan vastustukseen.

– Tyhjää liiketilaakin meille on tarjottu, hyvin erilaisessa käytössä olevia rakennuksia, Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto kertoo.

– Yrittäjät ovat suhtautuneet myönteisesti tilojensa tarjoamiseen. Se miksi hankkeita on kaatunut, on johtunut kunnan, erityisesti valtuuston luottamuselinten, kielteisestä kannasta.

– Se on luonnollistakin, kun nämä kansanliikkeet ovat olleet niin vahvoja mielenosoituksineen ja adresseineen.

Omansa saa takaisin

Valtio maksaa vastaanottokeskukseksi muunnettavasta tilasta vuokraa, samoin ruokapalveluiden kustannukset. Sekin on kuntalaisia puhuttava asia.

– Omansa saa ihan varmasti takaisin. Tämä on ihan selvästi herättänyt myös kateutta, että "nyt nämä yrittäjät rikastuvat valtion rahoilla", Kautto kertoo.

Liiketilat eivät muunnu helposti hätämajoitukseen, sillä ne eivät täytä sitä koskevaa lainsäädäntöä. Kautto ei osaa sanoa, aikovatko viranomaiset joustaa tilapäisesti asuin- tai majoitusäännöistä. Myös paloturvallisuussäännöt rajoittavat tilojen käyttöönottoa.

Kautto neuvoo, että tiloja tarjoavan yrittäjän kannattaa laittaa sähköpostilla kuvaus paikasta. Turvapaikanhakijoita voidaan majoittaa myös vuokra-asuntoihin. Maahanmuuttovirasto toimii SPR:n kanssa, joka pystyy reagoimaan nopeasti ja tarkastamaan tilat.

Maahantulokaupungeissa pahin tilanne

Tällä viikolla turvapaikanhakijoiden määrä rikkoo 1 000 hengen viikkorajan. Sisäministeriön uuden arvion mukaan Suomeen voi tulla vuoden loppuun mennessä jopa 25 000–30 000 turvapaikanhakijaa.

Joutsenon Konnunsuon vastaanottokeskus joutuu Turun tavoin turvautumaan telttamajoitukseen. Ensimmäiset 40 henkeä muuttaa niihin perjantaina, Helsingistä siirtyy toinen ryhmä maanantaina.

Ihmisiä on majoitettu entiseen sairaalaan, motelliin ja emäntäkoulun asuntolaan. Oulun Heikinharjussa tilannetta kuvattiin tänään katastrofaaliseksi, sillä käyttöön on otettu jo kellareita ja siivouskomeroita.

– Tilanne on pahin Helsingissä, Turun seudulla, Oulussa, Torniossa, Kemissä ja Rovaniemellä. Ne ovat suurimmat maahantuloväylät, Kautto kertoo.

Yritykset voivat tarjota tilojaan Maahanmuuttoviraston vuokrattavaksi. Lisätietoa aiheesta saa Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla tai Suomen Punaisen Ristin piiritoimistoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?