Viis pakotteista: Maatalouden vienti kasvoi EU:ssa - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Viis pakotteista: Maatalouden vienti kasvoi EU:ssa

Kuvituskuva
Julkaistu: 7.8.2015 19:27, Päivitetty 7.8.2015 18:43

Venäjän tuontikiellot ovat maksaneet Euroopan unionin maataloudelle miljardeja. Uusia vientimahdollisuuksia on kuitenkin avautunut niin paljon, että kokonaisuutena vienti on kasvanut.

Euroopan unionin (EU) maatalouden viennin arvo Venäjälle romahti yli neljä miljardia euroa, kun verrataan tänä vuonna päättynyttä elo-toukokuuta edellisvuoden vastaavaan aikaan. Venäjän tuontikiellot astuivat voimaan juuri viime vuoden elokuussa, tasan vuosi sitten.

Yhteensä maatalouden vienti kasvoi samassa ajassa kuitenkin 4,8 prosenttia. Se tarkoittaa, että korvaavia vientikohteita on löytynyt, Euroopan komissio kertoo.

Vienti on lisääntynyt useisiin maihin, mutta euromääräisesti eniten kasvua on saatu Yhdysvalloista ja Kiinasta. Viennin arvo niihin kasvoi 2,0 ja 1,7 miljardia euroa.

Suhteessa vienti Kiinaan lisääntyi liki kolmanneksen, samoin Etelä-Koreaan. Vienti Egyptiin lisääntyi 22 prosenttia ja Yhdysvaltoihin 15 prosenttia.

Venäjän-vienti romahti odotetusti 43 prosenttia ja myös Ukrainaan vienti supistui rajusti, 29 prosenttia.

Euroopan komissio kertoi tänään myös pidentäneensä tukijärjestelyjä hedelmä- ja vihannestuottajille ensi kesäkuuhun asti. Päätös oli vastaus Venäjän tuontikieltojen pidennykselle.

Tuoreimmat osastosta