Kaikki kesätyöt eivät kelpaa – ja firmat tietävät sen - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Kaikki kesätyöt eivät kelpaa – ja firmat tietävät sen

Puhelinmyynti, siivous ja mansikanpoiminta ei ole erityisen haluttu kesätyö, mutta yritykset tietävät miten tekijät löytyvät. Vielä ei kannata luovuttaa, vaikka kesätöitä ei olisikaan.

23.4.2015 5:01 | Päivitetty 22.4.2015 14:42

Puhelinmyyjän paikkoja on aina auki, koska harva viihtyy niissä kovin pitkään. Myös siivous on niin sanottu kakkosala, sanoo Eija Erlamo Varsinais-Suomen TE-toimistosta.

– Ensin kokeillaan niihin kivempiin. Osa yrityksistä tietää sen ja aloittaa haun vähän myöhemmin, kun muut haut ovat menneet ohi, Erlamo kertoo.

Vaikka toiveena on toki omaan alaan liittyvä työ, nuoret eivät ole nirsoja, TE-toimistoista sanotaan. Täyttämättä meinaavat jäädä lähinnä ne paikat, joihin vaaditaan koulutusta tai joissa on provisiopalkkaus.

– Jos on tunti- tai kuukausipalkka eikä vaadita ihmeellistä osaamista, paikat kyllä täyttyvät, sanoo Anneli Valmu Hämeen TE-toimistosta.

Erlamon mukaan ulkotyöt kiinnostavat aina, ja postinjakelu on perinteisesti suosittu kesätyö. Aamuyön tunnit kun ovat monelle sitä aktiivisinta aikaa, ja päivällä ehtii touhuta kavereiden kanssa. Palvelualat ja myös kaupan kassalla olo kiinnostaa etenkin monia nuoria naisia.

Vielä ehtii

Keski-Suomen TE-toimiston kautta etsitään puhelinmyyjien lisäksi vielä esimerkiksi torimyyjiä. Kaakkois-Suomessa tarvitaan ainakin siivoojia, Hämeessä postinjakajia ja plokkareita. Mansikanpoimijoita etsitään vielä alkukesästä.

– Paikkoja näyttää tulevan vielä vähintään viikoittain, jos ei ihan päivittäin, Anneli Valmu toteaa.

Töitä kannattaakin etsiä pitkin kesää. Paikkoja ei välttämättä mainosteta kesätöinä vaan määräaikaisina paikkoina.

Moni mainostaa töitä myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Turkuun etsitään Facebookissa koiranhoitajaa.

Tänä vuonna helpompaa

Kesätyön pitäisi monessa osassa Suomea löytyä helpommin kuin viime vuonna.

– Paikkoja on tänä vuonna ihan mukavasti verrattuna aikaisempiin vuosiin, kertoo Keski-Suomen TE-keskuksen yrityskoordinaattori Mirva Pietilä.

Sama vaikutelma on Keski-Suomessa. Lapissa on ehkä hieman viimevuotista hiljaisempaa, mutta Pohjanmaalla töitä on tarjolla huomattavasti viimevuotista enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?