Uusi Pins-etuohjelma lanseerattiin vuosi sitten toukokuussa. Suomen Lähikaupan kanta-asiakasohjelman Ykkösbonuksen korvanneella Pinsillä on tällä hetkellä noin 1,2 miljoonaa jäsentä Suomessa.
Lanseerauksen jälkeen etuohjelmaan on liittynyt viitisenkymmentä pienyritystä lähinnä Suomesta, kertoo ohjelmaa ylläpitävän Coalition Rewards Finlandin toimitusjohtaja Anssi Suominen. Hänen mukaansa Pins keskittyy nyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.
– Tavoitteena on saavuttaa iso määrä kumppanuuksia tämän vuoden loppuun mennessä ja siitä eteenpäin. Puhutaan sadoista kumppanuuksista, Suominen kertoo.
Pins on ketjusta riippumaton etuohjelma, johon kuuluu Siwan ja Valintatalon lisäksi kotimaisia ja kansainvälisiä kumppaneita, verkkokauppoja ja paikallisia pk-yrityksiä. Mukana on toimijoita Verkkokauppa.comista lentoyhtiö AirBalticiin, talouslehti The Economistiin ja Hotels.comiin.
Yksikään Pinsin kumppani ei ole tähän mennessä jättänyt etuohjelmaa.
– Meidän malli on kustannustehokas. Kumppaniyritykselle muodostuu kustannuksia vain, kun etuohjelmakauppa käy. Siksi kumppaneille ei tule tarvetta jättää ohjelmaa kustannussyistä hiljaisena aikanakaan, Suominen kertoo.
Etukorttia käytetään kivijalkakaupoissa
Pins-kortti toimitettiin viime toukokuussa noin miljoonalle Suomen Lähikaupan kanta-asiakkaalle. Suomisen mukaan valtaosa asiakkaista on ottanut Pinsin käyttöön. Etuohjelma kiinnostaa eniten 24–64-vuotiaita kuluttajia.
– Jäsen voi käyttää jo pienen määrän kanta-asiakasetua omaksi edukseen ostamalla sillä esimerkiksi ruokaa lähikaupoista, Suominen sanoo.
Pins-korttia käytetään enemmän kivijalkakaupoissa kuin verkkokaupoissa. Kuluttajat keräävät pisteitä aktiivisimmin ruokakaupoista, hotelleista, ravintoloista sekä koruja, silmälaseja ja kodin elektroniikkaa myyvistä liikkeistä, Suominen listaa.
Kaikkiaan ohjelmassa on mukana yli 300 yritystä ja yli 400 kotimaista ja ulkomaista verkkokauppaa.
Vaikea tilanne tulokkaalle
Tutkimusyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén arvioi, ettei Pins ole saanut sellaista lähtöä kuin sille varmasti toivottiin. Hänen mukaansa uusi etuohjelma ei ole muuttanut Suomen Lähikaupan kilpailuasemaa.
– Pins ei ole tuonut Lähikaupalle sitä toivottua buustia. He toivoivat, että ohjelmasta tulisi isompi juttu, joka olisi oikeasti varteenotettava vaihtoehto K:lle ja S:lle. Ei se sitä ole, vaikka siihen liittyi kohtuullinen määrä yrityksiä, Vilén sanoo.
– Uskon, että käyttöaktiivisuus ei ole sillä tasolla kuin sen haluttaisiin olevan.
Vilén näkee, että S-bonus ja K-plussa ovat niin hallitsevia, että tilanne on haastava uudelle etuohjelmalle, etenkin jos sen tuoma lisäarvo on vähänkään epäselvä kuluttajille. Hänen mielestään Pins-ohjelma on kokonaisuutena edelleen varsin sekava.
"Hyvä, että on kilpailua"
SOK:n asiakkuusjohtaja Marjaana Saarikoski ei näe merkittäviä eroja Pinsin ketjusta riippumattoman mallin ja vanhojen ketjusidonnaisten etuohjelmien välillä.
– Yhteistyökumppaneita on muillakin. Harva isoista kanta-asiakasohjelmista perustuu ainoastaan omaan tarjontaan.
– Sinänsä on hyvä, että on kilpailua ja kuluttajille monipuolista tarjontaa. Kuluttajat valitset omaan elämäntilanteeseensa sopivimman ja heitä parhaiten hyödyttävän ohjelman, Saarikoski kommentoi.
Keskosta kerrottiin Taloussanomille, ettei yhtiö kommentoi kilpailijoiden toimintaa.
Sijainti on etuohjelmaa tärkeämpi kriteeri
Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimuspäällikön Anu Raijaksen mielestä Pins ei eroa paljoakaan ideologiselta taustaltaan K- ja S-ryhmien kanta-asiakasohjelmista. Myös näiden ohjelmien kautta voi saada etuja muualta kuin kaupan kassalta, esimerkiksi vakuutuksista ja ravintoloista.
– Etuohjelmilla on toki merkitystä, mutta monilla muilla tekijöillä on enemmän merkitystä kuluttajille, Raijas kertoo.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston vuoden alussa julkistaman kyselytutkimuksen mukaan kaupan sopiva sijainti on kuluttajalle tärkein tekijä päivittäistavaroiden ostospaikan valinnassa. Kanta-asiakasohjelmilla on selvästi sijaintia ja aukioloaikoja vähäisempi merkitys asiassa.
Silti noin puolet kyselyn vastaajista sanoi, että etuohjelmilla on paljon vaikutusta ostospaikan valintaan.
Kanta-asiakasohjelmilla pyritään ennen kaikkea sitouttamaan asiakkaita ja palkitsemaan heitä asiakasuskollisuudesta.
– Etuohjelman tavoitteena on ilman muuta tuoda etua kaupalle. Ohjelmien tavoite on, että saadaan uskollinen asiakas, joka ei käy muissa kaupoissa tai käyttää vähemmän kilpailijoiden kauppoja, Raijas sanoo.