Pesuaineiden irtomyynti pysyy kiellettynä: "Suomi pyytää tulkintaohjetta" - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Pesuaineiden irtomyynti pysyy kiellettynä: "Suomi pyytää tulkintaohjetta"

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö istuivat pöytään puimaan pesuaineiden irtomyyntiä.

11.9.2014 20:48 | Päivitetty 11.9.2014 21:26

Viranomaisen ja ministeriöiden pohdinnan päätteeksi pesuaineiden irtomyynti päätettiin pitää kiellettynä.

Asiasta kertoo Tukes tiedotteessaan.

Aiemmin Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoi harkitsevansa kantansa lieventämistä, mutta haluavansa keskustella ensin ministeriöiden kanssa.

Tukes on kieltänyt esimerkiksi Ruohonjuuri- ja Ekolo -ekokauppaketjuilta pesuaineiden myynnin asiakkaiden omiin pulloihin. Perusteluna on EU-asetus, jota Suomi tulkitsee tiukemmin kuin esimerkiksi Saksa.

Asetuksen mukaan pakkauksessa pitää lukea tuotteen nimi ja sisältö.

Etujärjestö Suomen Yrittäjien Yrittäjät.fin mukaan Tukes olisi ollut valmis suostumaan joustamaan ja sallimaan tarrat, jotka voitaisiin liimata täyttöpulloihin. Niissä lukisi tuotteen nimi ja tuoteseloste.

Keskusteltuaan ministeriöiden kanssa Tukes päätti kuitenkin pitää kantansa ennallaan. Nyt ratkaisua haetaan Euroopan unionista asti.

– Suomi pyytää Euroopan komissiota kiirehtimään tulkintaohjetta pesuaineiden irtomyyntiasiaan, Tukes sanoo tiedotteessaan.

Sillä välin Tukes uhkaa irtomyyjiä sakoilla, jotka voivat olla jopa kymmeniä tuhansia euroja, Yrittäjä.fi kertoo. Tukes ei kuitenkaan aio erityisesti ratsata pesuainekauppoja.

– Tilanne on pikkuisen epäselvä, niin asia ei ole valvonnan ykkösprioriteetti. Mutta jos eteen tulee, niin toimimme aiemman linjan mukaisesti, Tukesin johtaja Esa Nikunen sanoo Yrittäjät.fille.  

   

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?