Täysosuma pikkuyhtiölle? Kehitti Ebola-lääkkeen tupakasta - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Täysosuma pikkuyhtiölle? Kehitti Ebola-lääkkeen tupakasta

Julkaistu: 5.8.2014 11:09, Päivitetty 5.8.2014 11:12

Vain yhdeksän henkeä työllistävä lääkeyhtiö on kehittänyt Ebola-lääkettä, joka vaikuttaa auttavan.

Pieni Kalifornialainen lääkeyhtiö Mapp Biopharmaceutical on saanut Ebola-lääkkeensä poikkeusluvalla käyttöön. Sitä on annettu kahdelle sairastuneelle yhdysvaltalaiselle avustustyöntekijälle.

Kumpikin potilas sai ainakin yhden annoksen ZMapp-nimistä lääkettä ennen lentämistään Yhdysvaltoihin. Läheisten mukaan kummankin tila on parantunut, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

ZMapp on kehitetty tupakkakasvista. Tupakkayhitö Reynolds Americanin tytäryhtiö Kentucky Bioprocessing valmistaa sitä Mapp Biopharmaceuticalille.

ZMapp ei ole ainoa hoito, jota Ebolaan sairastuneille amerikkalaisille on annettu. Yleisesti tautiin sairastuneille annetaan verensiirtoja, antibiootteja ja nesteitä ja toivotaan, että kehon oma immuunipuolustus selättää taudin. Ebolaan ei ole parannusta.

Ensimmäinen Ebola-tartunta uutisoitiin Kongosta 1976. Sen jälkeen tauti on tappanut keskimäärin 90 prosenttia sairastuneista. Vaikka virukseen ei suoraan tepsi mikään lääke, ovat hoidot kehittyneet. Nykyisen epidemian kuolleisuus on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin 60 prosenttia.   

ZMapp-lääkkeen kehitystyöhön on osallistunut myös kanadalainen kuuden hengen yritys Defyrus.