Materiaalikeksintö voi puolittaa aurinkoenergian hinnan - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Kasvuyritys uhoaa puolittavansa aurinkoenergian hinnan

Keksinnön ytimessä on materiaali, jonka heijastavuus muuttuu sen mukaan, kuinka paljon auringonvaloa siihen osuu. Innovaatiosta kertoo Technology Review.

1.8.2014 16:47 | Päivitetty 1.8.2014 16:48

Glint Photonics -yhtiön keksintö voi jopa puolittaa aurinkoenergian hinnan, yhtiö väittää. Yhtiö on saanut ideansa jatkokehitykselle 2,2 miljoonan dollarin rahoituksen Yhdysvaltain valtiolta.

Glint Photonicsin keksinnön ytimessä on materiaali, joka normaalisti heijastaa valoa. Kun siihen osuu kyllin tiivis valonsäde, se kuumenee ja muuttuu läpinäkyväksi.

Tällä heijastavalla materiaalilla päällystetään lasilevyn kaksi puolta. Sivut jätetään avoimiksi. Sitten sarjalla halpoja linssejä auringonvalo keskitetään lasiin. Se osuu ensin heijastavaan materiaaliin, joka kuumenee ja päästää auringonvalon läpi lasiin.

Lasin sisällä valo taittuu ja törmää uudelleen materiaalikalvoon, joka muualla kuin linssien polttopisteessä on heijastavaa. Näin valo jää lasin vangiksi, kunnes se lopulta osuu lasin reunoille. Sinne on sijoitettu pienet aurinkopaneelit, jotka keräävät energian talteen.  

Idea pienistä aurinkopaneeleista, joihin ohjataan linssien keskittämää valoa ei ole uusi. Merkittäviä säästöjä kertyy pienistä aurinkopaneeleista, mutta ongelmana on ollut, että linssien ja paneelien täytyy seurata aurinkoa. Seurantajärjestelmät säänkestävine tukirankoineen ovat nostaneet aurinkoenergian hintaa. 

Glint Photonicsin keksinnön etu on, että aurinkoa ei tarvitse seurata kovin tarkasti. Linssien keskittämä valo saa liikkua lasin pinnalla, koska heijastavuuttaan muuttava materiaali päästää sen läpi aina oikeassa kohdassa. 

Keksintö ei ole vielä valmis sarjatuotantoon. Ongelmana on, että toistaiseksi liian vähän valoa pääsee aurinkokennoon asti. Valoa heijastuu tai absorboituu matkalla vielä liikaa. 

Keksinnöstä kertoi Technology Review

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?