HS: Yritysjohtoon nousee älykkäitä ja pitkiä miehiä - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

HS: Yritysjohtoon nousee älykkäitä ja pitkiä miehiä

Kuvituskuva
Julkaistu: 4.6.2014 7:47, Päivitetty 4.6.2014 7:48

Ruotsalaisessa tutkimuksessa selvitettiin, miten yritysten miestoimitusjohtajat eroavat muusta väestöstä. Tulos: yritysjohtajat ovat älykkäitä, mutta eivät sentään superihmisiä.

Helsingin Sanomat (HS) kirjoittaa ruotsalaisesta suurtutkimuksesta, jossa ruotsalaisten toimitusjohtajien älyllisiä ja sosiaalisia kykyjä verrattiin muuhun väestöön.

Tutkimuksen lopputulos oli, että johtajat ovat keskimääräistä pidempiä ja älykkäämpiä sekä keskimääräistä koulutetumpia. Eniten he erottuivat muista hyvillä sosiaalisilla taidoillaan, HS kirjoittaa.

Tutkimuksessa oli mukana 1,3 miljoonaa ruotsalaista, joista 41 000 oli päätynyt toimitusjohtajaksi. Tärkeimpänä aineistona oli armeijan kutsuntojen yhteydessä tehtävät testit, joten tutkimuksessa oli mukana vain miehiä. Testeissä mitattiin älykkyyttä ja ihmissuhdetaitoja sekä selvitettiin tutkittavien pituus.

Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä aineistosta löytyi satatuhatta ihmistä, joilla oli armeijassa paremmat ominaisuudet kuin suuryritysten toimitusjohtajiksi nousseilla keskimäärin.

– Mitään ylivertaisia superihmisiä toimitusjohtajat eivät siis ole, sanoo tutkimuksen tekijöihin kuuluva Aalto-yliopiston rahoituksen professori Matti Keloharju HS:lle.

Tutkimus ei myöskään löytänyt yhteyttä toimitusjohtajan kyvykkyyden ja yrityksen menestyksen välillä.

– Suuryrityksessä tehtävä on haastavampi, joten paremmatkaan kyvyt eivät takaa suhteellisesti suurempaa voittoa, Keloharju sanoo.

Tuoreimmat osastosta