EK: Teollisuuden suhdannenäkymät pysyivät vaisuina - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Yritysten näkymät pysyivät toukokuussa vaisuina

Suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat heikommat kuin muualla Euroopassa, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) luottamusindikaattorit kertovat.

Työmiehet tarkastivat Pietarin ja Helsingin välistä ratayhteyttä viime vuonna.­

27.5.2014 11:06 | Päivitetty 27.5.2014 11:12

Teollisuuden, palveluiden ja vähittäiskaupan luottamus pysyi lähes ennallaan, rakentamisessa luottamus nousi selvästi huhtikuusta.

– Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit polkevat paikallaan matalalla tasolla. Suhdanneodotukset pysyivät toukokuussa edelleen pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella, ja suhdannekuva on vaisumpi kuin useimmissa muissa EU-maissa, EK kirjoittaa tiedotteessa.

Teollisuuden luottamusindikaattorin saldoluku pysyi toukokuussa huhtikuun tasollaan eli -6:ssa. Huhtikuun lukemaa tarkistettiin aiemmin ilmoitetusta -7:stä.

Rakentamisessa saldoluku oli -19, kun se huhtikuussa oli -28. Palveluissa luottamus painui -2:een edelliskuun -1:stä, kun taas vähittäiskaupassa luottamus pysyi ennallaan -1:ssä.

Saldoluku saadaan vähentämällä näkymien paranemista ennakoivien yritysten prosenttiosuudesta heikkenemistä ennakoivien osuus.

Teollisuuden luottamusliki EU:n pohjatasoa

EK:n mukaan teollisuusyritykset arvioivat tuotantonsa jatkavan lähikuukausina loivaa kasvua. Tilauskanta on edelleen selvästi alle normaalin. Valmiiden tuotteiden varastot alenivat keskimääräiselle tasolle. Tuotantokapasiteetin käyttöaste on yritysten mukaan edelleen matala.

Huhtikuun vertailutietojen mukaan Suomen teollisuusyritysten luottamus oli EU-maiden toiseksi heikoin. Vain Luxemburgin yritykset näkivät tilanteen vielä heikompana.

Myös rakennusyritykset kuvaavat tilauskantansa olevan edelleen selvästi normaalia niukempi. Rakennusyritykset odottavat työvoimansa määrän vähenevän lähikuukausina.

Palveluyritykset odottavat myyntinsä kasvavan vähän kesän alkaessa, vaikka luottamus hieman heikkenikin toukokuussa. Vähittäiskaupassa suhdannekuva heikkeni, mutta myynnin uskotaan kääntyvän lähikuukausina hitaaseen kasvuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?