Mistä tietää, miten yrityksellä oikeasti menee? - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Ei kokouspullaa? Nämä paljastavat, että kehnosti menee

Johto vakuuttaa että firmalla menee ihan hyvin, mutta kokoustarjoiluja on karsittu ja siivooja käy yhä harvemmin. Mistä voi päätellä, että oikeasti ollaan vaikeuksissa?

26.5.2014 6:01 | Päivitetty 23.5.2014 16:13

Nokiassa säästettiin aikoinaan vähentämällä siivousta ja vaihtamalla pullovesi vesijohtoveteen. Letuistakin hävisi kermavaahto. Mitä muuta firmassa tehdään, kun alkaa näyttää huonolta?

Lisätään raportointia. Tämän on huomannut konsulttiyhtiö 925 Designin toimitusjohtaja Pekka Pohjakallio. Ja hän pitää sitä masentavana.

– Se antaa vain esimiehelle lämpimän tunteen, että hän hallitsee tilannetta vaikkei hallitsekaan. Kun sellaisena aikana pitäisi varmistaa, että työntekijät käyttävät kaiken luovuutensa ja energiansa tilanteesta ulos tulemiseen, Pohjakallio sanoo.

Esimiehet myös muuttuvat vältteleviksi – juuri kun heidän pitäisi näyttää suuntaa ja asettaa selkeitä tavoitteita.

Toimittaja, kirjailija ja viestintäasiantuntija Ulla-Maija Paavilainen löytää johdon viestinnästä useita varoitusmerkkejä.

– Ylimmän johdon käyttäytymisestä voi lukea paljon, Paavilainen sanoo.

Kun menee huonosti, yhtiöt hakevat enemmän ulkopuolista viestintäkoulutusta. Usein se myös näkyy ulospäin tietoisesti opeteltuina sanamuotoina, ilmeinä ja eleinä.

Epävarmoina aikoina viesteihin ei myöskään vastata yhtä nopeasti kuin aiemmin ja vastaukset ovat kierteleviä, kun päätöksiä ei uskalleta tehdä. Jollei vaikeuksista niin ainakin muutoksista kertovat myös maksuliikenteen häiriöt ja luvattujen hankkeiden vesittyminen.

Toisaalta myös johtotason ylenmääräinen uho ja hehkutus herättävät Paavilaisen epäilykset.

– Jos yritys yhtäkkiä järjestää todella upean markkinointitilaisuuden, johon panostetaan ylenmääräisen paljon, alkaa miettiä, onko tämä joku joutsenlaulu.

Mittarit uusiksi?Ei lupaa hyvää

Sijoittajan epäluulon taas herättää juuri tulevaisuudesta puhuminen, osakevälittäjä Nordnetin meklari Jukka Oksaharju sanoo. Hän tutkii yritysjohdon puheita osavuosikatsauksesta.

– Jos siinä luodaan enemmän uskoa tulevaan kuin juhlitaan jo saavutettua menestystä, ei ole ehkä tähän asti mennyt pelkästään hyvin.

Samaa viestii korostunut puhe heikosta markkinatilanteesta. Yhtiöllä on taipumus syyttää yleistä taloustilannetta tai toimialan vaikeuksia, vaikka oikeasti sen ongelmana olisivat omat tuotteet. Sekä kesken strategiakauden tehty muutos tai mittarina käytettyjen tunnuslukujen muuttaminen.

Selkeä merkki heikompiin aikoihin varautumisesta on, jos yhtiö supistaa tuotantoaan ja pyrkii myymään varastojaan pois sen sijaan, että tuottaisi vähintään yhtä paljon kuin myy.

Joskus se tuleepuun takaa...

Aina varoitusmerkkejä ei tule. Ainakaan pelinkehittäjä Gran Crun toimitusjohtaja Markus Pasula ei nähnyt niitä työskennellessään firmassa nimeltä Mr. Goodliving.

– Meillä meni paremmin kuin ikinä juuri sillä hetkellä, kun pääkonttorilta tuli yllättäen kaveri sulkemaan koko toimiston.

Pasulan tiimi kehitti kännykkäpelejä ja oli juuri ylittänyt kaikki tulostavoitteensa. Tiimi oli itse innoissaan työnsä tuloksista, mutta pääkonttorilla päätettiin siirtää painopiste Facebook-peleihin.

Silloin tosin kävi hyvin. Lähtijöille myönnettiin lähtöpaketit, ja nämä pääsivät perustamaan Gran Cruta.

Pasula näki läheltä myös mobiiliyhtiö Riot Entertainmentin koko tarun. Siellä henkilökunta tiesi koko ajan missä mennään.

Samoin on ollut muissakin Pasulan työpaikoissa. Startupeissa kerrotaan avoimesti miten bisnes sujuu, mutta isoissa yhtiöissä isotkin päätökset voivat tulla yllätyksenä.

...ja joskushuoli on turhaa

Ja joskus selvimmältäkään tuntuva merkki ei oikeasti tarkoita lopun aikoja.

– Se että yhtiötä johdetaan jokaisen laskun tarkkuudella voi kertoa myös siitä, että tehdään hyvin orjallisesti lisäarvoa osakkeenomistajille, Nordnetin Jukka Oksaharju sanoo.

Toki kuluja karsitaan huolella myös kriisiyhtiöissä, mutta samoin esimerkiksi Nordeassa.

– Nordeakaan ei missään nimessä ole vaikeuksissa oleva yhtiö, vaikka siellä käydään läpi kaikki kuluerät lähes lyijykyniä myöten.

Gran Crun Markus Pasula kertoo itse pelästyttäneensä omat työntekijänsä vahingossa jo monta kertaa.

– Lähetin kalenterikutsun koko tiimin jokaiselle jäsenelle erikseen viikon päähän perjantaille, aiheena pelkästään "chat". Lähdin itse viikoksi pois paikalta ja tulin takaisin toimistolle vasta sinä aamuna.   

Joku sitten kertoi muille, että potkut annetaan aina perjantaisin.

– Kun kahdenkeskiset keskustelut alkoivat, sinne tuli täriseviä kavereita, jotka olivat varmoja saavansa potkut. Vaikka halusin vain jutella hetken ja kuulla, miten heillä menee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?