Suomen työttömyystilanne vakiintuu tänä vuonna - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Enää tämä vuosi potku-Suomessa

Itella, Finnair, LähiTapiola, Stockmann. Suomea on tänä vuonna runneltu isoilla irtisanomisilla. Viimeistään syksyn jälkeen pahin on kuitenkin takana – ainakin useimmilla aloilla. Yksi pahimmista ongelma-aloista työllistää puoli miljoonaa suomalaista.

13.5.2014 6:01 | Päivitetty 12.5.2014 16:15

Jos talousennustajat ovat oikeassa, työttömyyden syvin alho on tänä vuonna nähty. Kun nousu alkaa, se tarttuu todennäköisimmin ensimmäisenä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

– Loppuvuonna nähdään selkeä käänne parempaan. Ei se heti tarkoita suuria rekrytointeja, mutta eipä tarvitse irtisanoa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen arvioi pk-yritysten tilannetta.

Erityisesti teollisuus- ja vientiyrityksissä potku-uutiset voivat vaihtua rekrytointeihin. Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto nostaa esiin metsäteollisuutta palvelevat konepajat, joiden tilanne on jo parantunut. Myös yrityksiä palvelevilla yhtiöillä kuten it-, oikeus- ja taloushallinnon palveluilla menee hyvin.

Handelsbankenin ekonomisti Tuulia Asplund ei silti usko nopeisiin käänteisiin.

– Voi mennä ensi vuoteen, ennen kuin työllisyys paranee. Ensin lisätään jo töissä olevien työtunteja ja vasta sitten palkataan lisää.

Jos teollisuudessa meneekin paremmin, on Suomessa silti isoja ongelma-aloja, joilla ei ole vielä aihetta riemuun. Yksi niistä työllistää yli puoli miljoonaa suomalaista. 

Takavuosien turvasatamasta tuli potkuloukku 

Kun finanssikriisi koetteli Suomea 2008–2009, julkinen sektori kannatteli työttömyyslukuja. Nyt erityisesti monella kunnalla menee paljon kehnommin.

– Aprikoin, mitä tapahtuu kunnissa ja kuntayhtymissä. Sieltä on tullut signaaleja, jotka pitää ottaa vakavasti. Talousluvut ovat aika huonoja erityisesti kuntayhtymissä, SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen sanoo.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Lehdon mielestä kireä talouspolitiikka on ajanut julkiset työnantajat ahtaalle. Nyt ne pikemminkin rumentavat kuin kaunistavat työttömyyslukuja.

Tänä vuonna kymmenen kuntaa on vähentänyt väkeä. Kouvola päätti tammikuussa vähentää 320 ja Kirkkonummi sata. Lahti suunnittelee jopa 808 henkilötyövuoden vähennyksiä, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi viime kuun lopussa.

Suurin osa kuntien vähennyksistä toteutetaan muilla keinoin kuin irtisanomisilla. Kuntatyönantajat on arvioinut, että tänä vuonna esimerkiksi lomautetaan 31 000 työntekijää.

Kaupan murros tuo ja vie

Jos kunnissa on vaikeuksia, ei kuluttajakaupan ja -palveluiden puolellakaan ole hurraamista. Handelsbankenin Asplund muistuttaa, että kotimainen kysyntä junnaa edelleen paikallaan, ja se rokottaa kauppaa.

– Suomessa ei ole sellaista voimaa, joka kotimaisen kysynnän kautta synnyttäisi kasvua.

Kaupat ovat Suomessa lähteneet keskimäärin hitaasti mukaan verkkokauppaan. Myös tämä murros vie työpaikkoja erityisesti päivittäistavarakaupasta. Palkansaajien tutkimuslaitoksen Lehto kuitenkin huomauttaa, että verkkokaupan kasvu myös luo työtä.

– Se kasvattaa tietojenkäsittelypalveluiden kysyntää.

Kaupan ahdingolta saattaa suurelta osin säästyä myös erikoiskauppa. Pienet- ja keskisuuret kaupat odottavat nousua jo tämän vuoden viimeiselle neljännekselle.

– Isoilla kaupan toimijoilla on varmasti vaikeaa, mutta pienissä toimijoissa on paljon erikoiskauppoja. Siellä asiantuntemus ei ole niin helposti korvattavissa nettikaupalla, Suomen Yrittäjien Malinen arvioi.

Erikoiskaupassa poikkeuksen muodostaa elektroniikkakauppa, jossa osa yrittäjistä on jäänyt verkkokauppamurroksessa osattomiksi.  

Massairtisanomisista työllisyyden kasvuun?

Talousennustajat povaavat ensi vuodelle vain hieman parempaa työttömyystilannetta kuin tälle vuodelle. Irtisanomisuutisten väheneminen on toki hyvä asia, mutta mitä tarvittaisiin, että töitä alkaisi löytyä selvästi nykyistä enemmän?

Handelsbankenin Asplundin mielestä Suomen on syytä etsiä kasvun eväitä tutusta paikasta: viennistä ja maailmantalouden kasvusta.

– Vielä ei ole kovin vahvoja merkkejä, että maailmantalouden kasvu olisi rantautunut Suomeen, Asplund sanoo.

SAK:n Laukkanen on pessimistisempi. Hänestä maltillinen kasvu ei vielä lisää työllisyyttä, vaan tarvitaan yli kaksi prosenttia.

– 2,5 prosenttia on nyrkkisääntö. Kukaan ei lupaa niin suurta nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?