Rahasta puhuminen on monelle johtajalle vaikeaa. Kylmän numeron laittaminen alaisten työlle voi tuntua epäreilulta. Asian vaikeutta lisää usein se, että rahasta puhuva pomo ei päätä siitä – esimerkiksi bonusjärjestelmät sorvataan yleensä muualla.
Harvard Business Review listasi neuvoja, joilla rahasta puhuminen sujuu työpaikalla helpommin.
1. Puhu usein ja ajoissa
Harjoitus tekee mestarin. Tämä yksinkertainen neuvo jää usein toteuttamatta, koska jopa 73 prosenttia johtajista ei tunne oloaan "erittäin varmaksi" työntekijöiden palkoista puhuessaan.
Jos rahasta puhuu riittävän usein, myös työntekijät pysyvät kartalla, eikä yllätyksiä tule heillekään niin helposti. Työntekijältä voi esimerkiksi kehityskeskustelun yhteydessä kysyä, miten hän odottaa palkkansa kehittyvän.
2. Älä päätä rahasta yksin
Jos suinkin mahdollista, yrityksen ei tulisi jättää johtajia päättämään rahasta yksin. Useilla johtajilla on suosikkinsa työntekijöiden joukossa, ja kaikki eivät pidä kaikista. Nämä seikat ovat inhimillisiä, mutta ne eivät saisi näkyä palkassa. Lisäksi työntekijät vaistoavat helposti, jos "naamakerroin" näkyy palkassa.
3. Puhu rahasta ja suorituksista eri aikaan
Yksi vaikeimmista puheenaiheista on työsuoritusten ja palkan yhteys. Harvard Business Review'n haastattelema PayScale -yrityksen johtaja Tim Low kehottaakin puhumaan näistä erikseen. Väliä voi pitää jopa useita viikkoja.
Jos palkasta puhuu työsuorituksen yhteydessä, kaikki jälkimmäiseen liittyvä muuttuu työntekijän korvissa kohinaksi. Kehut ja kehitysehdotukset hukkuvat euromäärän alle.
4. Kerro syyt ja taustat
Erityisesti jos palkka tai bonukset laskevat, taustat ja syyt on syytä selvittää perinpohjaisesti ja rautalangasta vääntäen. Työntekijän ei ehkä arjessa tarvitse tietää yrityksen pärjäämisestä markkinoilla tai eri osastojen taloudellisesta tilanteesta. Näiden selittäminen voi auttaa työntekijää ymmärtämään, miksi juuri hän ei tänä vuonna saa bonuksia.
Johtajan ei kuitenkaan pidä lähteä keskustelemaan muiden työntekijöiden palkoista.
5. Valmistaudu tunnemyrskyyn
Jopa silloin, kun uutiset ovat hyviä, johtajan kannattaa valmistautua tunteellisiin työntekijöihin. Itku, syytökset, nauru ja pelko ovat kaikki mahdollisia.
Muista, ettei johtajan pidä, eikä hän usein edes voi pyörtää sanomisiaan. Myöskään henkilökohtaisia loukkauksia ei tarvitse sietää. Älä silti itse heittäydy tunteelliseksi syytösten edessä.
Lue loputkin Harvard Business Review'n vinkit täältä.