Vanhus on vapaata riistaa huijarimyyjälle

Vanhukset ovat monelle myyjälle huippuasiakkaita. He eivät ehkä kuule ja näe kunnolla tai tiedä ja ymmärrä kaikkea tilanteeseen liittyvää. Rakennusliiton Matti Harjuniemen mukaan heidän kanssaan tehdään erittäin hyväkatteisia sopimuksia: palveluista peritään jopa tuplahintoja.

| Päivitetty

Yksi ovikellonsoitto voi johtaa vanhan ihmisen talouden romahdukseen. Ovella voi olla mukavalta tuntuva myyjä, joka vakuuttaa, että vanhuksen talon katto, ulkovuoraus tai ikkunat kannattaa ehdottomasti uusia tai talo maalata.

Hän voi varoittaa, että muuten talo lahoaa tai homehtuu tai painottaa, että remontti vähentää energiankulutusta, parantaa asumismukavuutta ja nostaa talon arvoa.

Myyjällä on kiire. Hän työskentelee "juuri nyt" alueella ja saattaa tehdä "hyvin tingityn" tarjouksen, joka on voimassa vain vähän aikaa.

Jos asukas jarruttelee tai empii, hän voi ehdottaa, että tehdään "alustavat" paperit asiasta. Hän voi kaivaa urakkasopimuslomakkeen ja pyytää vanhukselta henkilöpaperia, josta hän kirjoittaa tämän tiedot.

– Teidän ei tarvitse kuin laittaa nimi alle.

Edellä kuvattu esimerkki on totta. Vastaavanlaiset myyjät kulkevat myös kerrostaloissa. Kauppias voi ujuttautua kotiin esimerkiksi sillä varjolla, että hän "tekee tutkimusta" ja kyselee, minkämerkkinen imuri asukkaalla on.

Lopputulos voi olla, että yksiössä asuvalle kaupataan tuhansien eurojen imuria, jota vanhus ei edes osaa käyttää. Vastaavia tarinoita liikkuu sänkykauppiaista, jotka myyvät kalliita petejä välittämättä siitä, mahtuvatko ne edes makuuhuoneeseen.

Vastustavalle myyjä voi ehdottaa tavaran ottamista "kokeiltavaksi", mutta hän saattaa kokeilun jälkeen kieltäytyä purkamasta kauppaa sillä verukkeella, että tuotetta on käytetty.

Moni myyjä toimiiharmaalla alueella

Moni myyjä toimii laillisesti, mutta "harmaalla alueella". Hän voi härskisti käyttää hyväkseen arvovalta- ja painostuskeinoja sekä asiakkaan heikkouksia. Kaikkiin iäkkäisiinkään puheet eivät uppoa. Yrittäjiä liikkuu silti alalla kuin alalla.

Viime viikon lopulla Finanssivalvonta (Fiva) kertoi, että pankkiasiakkaille on myyty tuotteita, joita heille ei olisi pitänyt myydä. Esimerkiksi määräaikaistiliään uusimaan tullut seniori on joutunut aggressiivisen myynnin kohteeksi. Fivan johtaja Anneli Tuominen painotti, että tällainen on täysin epäeettistä, vaikka ei lakia rikkoisikaan.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Gunveig Planting kertoo, että ihmisiä houkutellaan "arpajaisvoitoilla" tai muilla täkyillä, mutta ei kerrota, että esimerkiksi edullinen lyhyt lehtitilaus jatkuu normaalihintaisena, ellei sitä erikseen katkaista. Jos asioita jätetään kertomatta, on kyse markkinointirikoksesta.

Puhelinmyyjille ikäihmiset ovat hyviä asiakkaita. Vanhus voi ilahtua soitosta, mutta sitoutuu vahingossa juttelun lomassa ostamaan vaikkapa sukkia tai alusvaatteita.

– Vitamiinien ja terveystuotteiden kauppaajille vanhukset ovat herkullinen kohde, Planting lisää.

Yrittäjät laskuttavatrasvaisia laskuja

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Tapio Karhu kuvaa useiden remontoijien myyntipolitiikkaa häikäilemättömäksi. Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan rakennusalalla ilmiö todellinen ongelma.

Karhu työskentelee Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ja kertoo reilun parin vuosikymmenen aikana törmänneensä muutamaan tuhanteen tapaukseen.

– Näissä on käytetty hyväksi ihmisten huonoa kuuloa ja näköä, ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä, hän kertoo.

Jätevesilainsäädännön muutos jokunen vuosi sitten johti villiin toimintaan. Karhu kertoo, että asukkaille kaupattiin tuplahintaisia, jopa 20 000 euron järjestelmiä, jotka eivät aina edes toimineet kunnolla.

– Tämä on erittäin hyväkatteista bisnestä. Yrittäjät laskuttavat tosi rasvaisia laskuja, Harjuniemi sanoo.

Laskut voivat olla yli kaksinkertaisia todelliseen arvoon nähden. Aina vaikkapa kylpyhuoneremontin hinta ei näytä kovin suurelta, mutta yritys voi laskuttaa vaikkapa vesieristeistä ja kaikesta muustakin erikseen.

Asukkaan tarpeista ei välttämättä piitata. 150-senttiselle kumaralle mummolle voidaan asentaa niin korkeat keittiökaapit, että hän ei yllä edes yläkaapin alimmalle hyllylle.

Joudunko kotoakinoksen päälle?

Jos urakkasumma tuntuu suurelta, myyjä saattaa lohduttaa, että "yritys huolehtii rahoituksesta". Tämä tarkoittaa osamaksusopimusta.

– Pientä eläkettä saavalta voi mennä pahan päivän varalle säästetyt rahat. Hän voivat menettää hermonsa ja pelätä, että joutuu kodistaan lumikinoksen päälle istumaan, korjausneuvoja Tapio Karhu kuvaa.

Osa yrittäjistä rahastaa, mutta ei hoida hommiaan. Karhu varoittaa suurista ennakkomaksuista ja muistuttaa, että loppulasku kannattaa maksaa vasta, kun työt on tehty ja tarkastettu.

Höynäytetyt ovat yleensä kunniallisia ihmisiä, jotka ovat tottuneet pitämään sopimuksista kiinni. He eivät mieluusti lähde riitelemään, vaikka tuntevat tulleensa huiputetuiksi. Usein he eivät tiedä oikeuksiaan.

Kotimyynnissä on kahden viikon katumisaika. Kotimyyjän pitäisi kertoa tämä ja antaa asiakkaalle kotimyyntiasiakirja. Kyse on kotimyynnistä, vaikka joku firmasta olisi aiemmin soittanut ja varannut ajan myyjälle.

Härski myyjä voi joutua vastuuseen. Hintoja voidaan kohtuullistaa.

– Jos 90-vuotias ei ole ymmärtänyt, mitä on tehnyt, sopimus voidaan mitätöidä puolen vuoden päästäkin, Karhu sanoo.

Moraali ei kestänytkatsoa ryöväämistä

Gunveig Plantingin mukaan vanhempi sukupolvi ei halua olla vaivaksi. Moni tuntee olevansa altavastaaja, mutta pyrkii hoitamaan asiansa hyvin. Huijatuksi voi joutua kuka tahansa, mutta usein uhria hävettää, eikä hän ei välttämättä kerro asiasta kenellekään, vaan kärsii vahingon hiljaa.

Eläkeliiton toiminnanjohtaja Jukka Salminen arvioi, että vanhusten hyväksikäyttö on lisääntynyt ja lisääntyy yhä.

Plantingin mukaan työnsaannin vaikeudet voivat yleistää laillisuuden rajoja hipovaa toimintaa. Sitä voi tukea myös vanhusten määrän kasvu ja se, että iäkkäillä on yhä enemmän varallisuutta.

– Huijarit haistavat kohteen, josta saattaa löytyä helppoa rahaa, sanoo Vanhustyön keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Pirkko Karjalainen.

Muistiliiton toiminnanjohtaja Eila Okkonen on huolissaan turvallisuudesta. Kotona asumisen pitäisi olla turvallista – myös henkisesti.

Huijaukset ovat niin suuri ongelma, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto koonnut Estä huijaukset -sivut. Väärinkäytösten ehkäisemiseksi Karjalainen suosittelee läheisistä vanhuksista välittämistä ja valppautta.

Haastatellut huomauttavat, että on paljon vastuullisiakin toimijoita. Tapio Karhu kertoo myyjistä, jotka ovat irtisanoutuneet, koska eivät halunneet noudattaa työnantajansa vaatimuksia.  

– Heidän moraalinsa ei kestänyt katsoa ihmisten ryöväämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?