HS: Kotipizza-yrittäjät arvostelevat ketjua ahneudesta

Moni entinen ja nykyinen yrittäjä syyttää ravintolaketju Kotipizzaa rahanahneudesta, kohtuuttomista sopimusehdoista ja huonosta johtamisesta, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

8.4.2014 7:24 | Päivitetty 8.4.2014 7:44

Helsingin Sanomien haastattelema entinen Kotipizza-yrittäjä kertoo tehneensä vuosien ajan 6-7 päivän työviikkoa 11,5 kuukautta vuodessa. Hän kertoo, että hänen nettotulonsa jäivät matalimmillaan vain noin tuhanteen euroon kuukaudessa.

Valtaosa Kotipizzan ravintoloista toimii franchising-periaatteella, eli niitä pyörittää itsenäinen yrittäjä. Yrittäjät sopivat Kotipizzan kanssa tuotemerkin käytöstä ja liiketoimintamallista ja maksavat Kotipizzalle 10,5 prosenttia myynnistä. Helsingin Sanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan Kotipizzan rojalti on normaali ja kohtuullinen.

Yrittäjät arvostelevat muun muassa sitä, että kaikkien Kotipizza-yrittäjien on tilattava raaka-aineet tukkukauppa Helsinki Foodstockilta, joka on Kotipizzan kanssa samaa konsernia. Kotipizza tekee säännöllisiä tarkastuksia ravintoloihin, että yrittäjät käyttävät konsernin tuotteita.

– Tuotteet itsessään olivat ihan kohtuuhintaisia, mutta laskuihin lisätään aina laskutus- ja rivilisiä, maksuja pakastesäilytyksistä ja kaikesta muusta mahdollisesta. Nämä nostavat todelliset hinnat selvästi korkeammaksi, Helsingissä Kotipizza-yrittäjänä toiminut Panu sanoo.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?