Pk-yrityksille EU-rahaa "merkittävästi" vähemmän vuosina 2014–2020

Pk-yritykset saavat Euroopan unionilta avustusta merkittävästi nykyistä vähemmän EU:n seuraavan budjettikauden aikana. Uusi laki avustuksista astuu voimaan heinäkuussa, ja työ- ja elinkeinoministeriö laatii keväällä avustuspäätöksille tarkemmat raamit.

7.1.2014 17:14 | Päivitetty 7.1.2014 17:13

Suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset saavat aiempaa vähemmän EU-rahaa unionin alkavalla seitsenvuotisella budjettikaudella vuosina 2014–2020. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) aikoo kevään aikana selventää rahoitukseen saamisperusteita Suomessa.

Uudistukset sisältyvät heinäkuun alussa voimaan astuvaan lakiin valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi. Lakia tarkentavaa asetusta aletaan vasta valmistella, ja se on tarkoitus esitellä aikaisintaan huhti–toukokuussa teollisuusneuvos Heikki Vesa TEM:stä sanoo Taloussanomille.

– Tarkkoja avustussummia en osaa vielä sanoa. Viime vuonna myönsimme tukia vielä voimassa olevan lain perusteella yhteensä 160 miljoonaa euroa. Jatkossa tämä pienenee ja arviomme on, että vuonna 2015 tukihaarukka on 70–90 miljoonaa euroa, Vesa kertoo.

EU-osarahoitteista tukea 70–90 miljoonasta eurosta on 60–70 miljoonaa euroa, Vesa sanoo. Osarahoitteisuus tarkoittaa, että summasta puolet tulee Suomen valtiolta. Varsinaista EU-avustusta pk-yritykset saavat siis noin 30–35 miljoonaa euroa vuosittain.

– Tuki pienenee merkittävästi, mutta moni asia on vielä auki, Vesa sanoo.

Heinäkuusta lähtientukimuotoja vain kaksi

Laki on määräaikainen ja voimassa Euroopan unionin rakennerahastojen ohjelmakauden 2014–2020 ajan. Merkittävä osa rahoista tulee Euroopan aluekehitysrahastosta.

– Tarkoituksena on yksinkertaistaa järjestelmää ja karsia nykyisiä tukimuotoja, Vesa sanoo.

Uudistamisella TEM pyrkii helpottamaan sekä hallinnon että asiakkaiden byrokratiaa. Heinäkuun alusta kaikki avustuspäätökset tehdään elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa. Ministeriö ei tukipäätöksiin enää koske.

Tukimuotoja on tulevaisuudessa vain kaksi: yritysten kehittämisavustus ja yritysten toimintaympäristön kehittämisavustus.

Yritysavustus on suoraan yrityksille myönnettävä avustus yritystoiminnan uudistamiseen, kilpailukyvyn parantamiseen ja kansainvälistymiseen. TEM:n 30. joulukuuta 2013 julkaiseman tiedotteen mukaan avustuksia suunnataan nykyistä enemmän kasvuyrityksille sekä aiempaa riskipitoisempiin ja vaikuttavampiin hankkeisiin.

Selvästi yritysavustusta pienempi toimintaympäristön kehittämisavustus on tarkoitettu muun muassa ammattikorkeakouluille, yritystoiminnan kehittämisyhtiöille ja tutkimuslaitoksille.

– Yksi ongelma tuissa on, että ne maksetaan jälkeenpäin toteutuneiden kustannusten mukaan, mikä voi johtaa kuittirumbaan. Pyrimme yksinkertaistamaan järjestelmää siten, että tulevaisuudessa tuettaisiin kokonaisuuksia, joilla on standardihintoja. EU mahdollistaa nykyään tällaisen.

Yksittäisten päätösten suuruus vaihtelee merkittävästi, Vesa sanoo. Suurimmat päätökset voivat olla useita miljoonia euroja. Myös suuryritykset voivat saada tukea, mutta vain erityistapauksissa. Tällainen on Vesan mukaan esimerkiksi "greenfield-investointi", eli täysin uusi hanke. Laajennusinvestointeihin suuryritykset eivät avustusta saa.

TEM:n mukaan uusi laki sisältää myös takaisinperintää koskevat, nykyistä selkeämmät säännökset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?